Skip to main content

Et debatindlæg på netavisen Gribskov.dk har sat ytringsfriheden for private leverandører til kommunerne på dagsorden.

I respons på et på et politisk indlæg fra en række lokalpolitikere i Gribskov Kommune skriver direktøren for Dansk Omsorgspleje, Milad Shams, bl.a., at de plejekrævende ældre forgæves må se sig om efter hjælp, for politikernes sanseapparat er slået helt fra, mens de spejder efter det tiltag, som forventes at ankomme snart, og som vil være med til at forbedre ældreplejen.

Det er i brede træk den indledning, der skydes af, og som læseren møder i en lokal debat om ældreplejen.

Det er ikke første gang at ytringsfriheden udfordres i Gribskov

Op mod 30 procent af al hjemmehjælp bliver leveret af private virksomheder i de danske kommuner, og der har tidligere været sager, hvor kommunale medarbejdere har fået medhold i at de har deres grundlovssikrede ytringsfrihed, når de debatterer i medierne.

Faktisk findes der en meget omtalt sag fra netop Gribskov Kommune, hvor kommunen udsendte en mail til medarbejderne, der lignede en mundkurv. Den sag havnede hos Folketingets ombudsmand, Steen Sørensen, der siden skrev:

”E-mailen efterlader det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selvom de udtalte sig på egne vegne. At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed.

Mundkurv til plejeleverandør

Det interessante spørgsmål i forhold til den aktuelle sag er, om man som leverandør til en kommune kan tillade sig at skrive så bramfrit om kommunens politikere lige op til et kommunalvalg?

Det mener velfærdsdirektør i Gribskov Kommune Per Ullerichs ikke. Han mener godt, at man kan sætte en mundkurv på den kritiske plejedirektør, skriver netavisen i en opfølgende artikel.

“Svaret er ja”, konkluderer direktøren blandt andet i en mail til en politiker og oplyser, at der i den kommunale aftale med virksomheden står, at leverandøren er forpligtet til blandt andet at henvende sig imødekommende, professionelt og hensigtsmæssigt til pressen.

Debatindlægget er nemlig faldet en af de politiske udvalgsformænd fra lokallisten NYTGribskov for brystet. 

Pernille Søndergaard, som er udvalgsformand for Udvikling, By og Land, mener, at der må være grænser for, hvor kritisk et plejefirma må gå til politikerne i den offentlige debat. Hun er en af medunderskriverne af det debatindlæg, som Milad Shams har reageret på, og hun har derfor skrevet til kommunens direktion for at få sat en stopper for de kritiske ytringer.

Og den bold har velfærdsdirektøren så grebet, men hvor kritiske er de her ytringer, og hvad siger fagudvalgsformanden, som står med ansvaret for det kritiserede ældreområde?

Udvalgsformand finder det i orden at rejse kritik

Er det for eksempel for meget, når direktøren for plejevirksomheden skriver;

 ”De ældre anskues som en form af objekter af distanceblændede og selvtilfredse politikere […] , der forherliger kompetenceudvikling, videreuddannelse, forskellige undersøgelser og intetsigende mottoer. Jeg er ked af at sige det,[…], men I er selv en del af ældreplejes problemer.”

Det mener altså én udvalgsformand i Gribskov, men fagudvalgsformanden tager det mere oppe fra og ned.

“Jeg kan godt forstå, at man måske bliver lidt rystet over at se en leverandør stille sig kritisk over for sine politiske holdninger, men det har vi jo set før. BM Pleje (anden plejevirksomhed red.) har blandt andet flere gange være ude med kritik af kommunen, så det er ikke nyt,” understreger Brigitt Roswall (V), der er formand for Ældreudvalget. 

Hun peger på, at debattørens indlæg jo er et svar på et andet debatindlæg, som nogle politikere selv har rejst om netop ældreplejen, og derfor mener hun, at det er i orden at komme med kritik.

Personligt ville hun have ringet til plejevirksomheden og spurgt, hvad de havde af gode ideer til ældreplejen, siger hun til DK-Nyt.

Vil fortsat deltage i debatten

Efter samtalen med Gribskov Kommune har direktør Milad Shams tænkt over sagen, men han har ikke tænkt sig, at stoppe med i at deltage i den offentlige debat.

“De fortalte mig, at jeg næste gang jeg debatterer først skal informere dem. Og det står rigtig nok i kontrakten,” forklarer Milad Shams, til netavisen i et tredje indlæg.

Han var ikke opmærksom på, at der i kontrakten var et krav til kommunikation i pressen, men fremover vil han orientere kommunen, hvis han sender et debatindlæg til medierne. Han vil dog ikke medsende selve debatindlægget.

”Jeg er fan af ytringsfriheden, men jeg kan se, at nogle åbenbart bliver sure over det, så jeg tænker, at jeg vil debattere på en mere konstruktiv måde og så måske ikke sige så meget om andre, så de ikke føler sig trådt på,” siger han til netavisen./sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply