Skip to main content

Tusindvis af soldater har levet med uhumsk rengøring, dårlig mad og beskidte lagner. Men nu opsiger Forsvarsministeriet danmarkshistoriens største kontrakt om offentlig udlicitering før tid.

Rengøringsgiganten ISS har hidtil stået for rengøring og kantineforhold, men det har ikke været tilfredsstillende ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S).

– Med ophøret af kontrakten står vi selvsagt overfor en ny opgave med at finde en bedre løsning. Det stiller store krav til Forsvarsministeriet og de ansatte. Men målet er klart. Vi skal have en bedre løsning i fremtiden, siger hun i en pressemeddelelse.

Kammeradvokaten har givet en juridisk vurdering af, om kontrakten er blevet overholdt og undersøgt ansvaret. På den baggrund opsiges kontrakten nu.Hjemtages og genudbydes

– Det har haft stor betydning for de tusindvis af ansatte og frivillige, der hver dag yder en vigtig indsats for danskernes tryghed og sikkerhed, siger Trine Bramsen.

Kontrakten løb oprindeligt til 2024, men annulleres, så Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse selv skal stå for rengøring fra 1. april i 2022 samt 2023.Det fremgår ikke, hvordan ejendomsstyrelsen er rustet til at overtage den store kontrakt, og om det har kostet noget at komme ud af den. Ifølge Fagbladet 3F er den samlede kontrakt på tre milliarder kroner.Formålet med at udlicitere opgaven i 2018 var at spare 30 procent over de seks år, kontrakten løber på.

Det er et åbent spørgsmål, om den nye kontrakt vil blive dyrere. Det har Forsvarsministeriet tidligere afvist at svare på.

Kontrakten sendes i udbud fra 2024.Svært at realisere de potentialerne i kontrakten

ISS-ansatte har fortalt om, at de ikke har tilstrækkeligt med tid til at gøre deres arbejde ordentligt, og at de er pressede af besparelser.

ISS har tidligere erklæret, at rengøringsgiganten er tilfreds med, at kontrakten opsiges, da det har vist sig svært at “realisere de potentialer og muligheder, der var en afgørende del af fundamentet for indgåelsen af partnerskabet”.

/sho/ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply