Nyt partnerskab skal øge boligmassen i Albertslund med 15 procent.

Del artiklen:
Den nye bydel skal bygges op om de samme idealer om demokratisk indflydelse, som både Coop og Albertslund Kommune er rundet af.
Den nye bydel skal bygges op om de samme idealer om demokratisk indflydelse, som både Coop og Albertslund Kommune er rundet af. - Foto: Free

Et joint venture-selskab mellem Coop og PensionDanmark skal realisere første fase af en ny bæredygtig bydel, der udvider boligmassen i Albertslund Kommune med 15 procent omkring Coops hovedkvarter.

Af Steen Houmark, [email protected]

På et 250.000 kvadratmeter stort område I Albertslund Kommune vil Coop opfører en ny bydel med det klingende navn Coop Byen. Byggeriet kommer til at betyde, at kommunens boligmasse vokser med hele 15 procent. Hos Kommunen er man klart glad for initiativet. Her arbejder man med en lokalplan, der sendes til politisk behandling efter sommerferien.

“Coop Byen er et godt eksempel på, at Albertslund er i rivende udvikling. Det er et eksempel på en velfærdsby med vokseværk,” siger Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune i en pressemeddelelse.

Bydelen kommer til at ligge rundt om Coops hovedkvarter og vil færdigbygget repræsentere en markedsværdi på ca. seks milliarder kroner, men det tager lidt tid inden den står færdig.

Coop Byen skal nemlig bygges i flere faser i løbet af de næste 10 år med afsæt i en masterplan udarbejdet af tegnestuen Henning Larsen.

Joint venture nødvendig for at realisere planen

For at realisere planen har Coop Danmark og PensionDanmark indgået et joint venture-selskab med en 50/50-fordeling, der skal stå for opførelse af Coop Byens første fase. Første fase består af 380 lejligheder og rækkehuse, et fælleshus, et parkeringshus, en daginstitution, et grønt areal og et åbent cykelværksted for byens beboere.

“Vi er meget glade for at indgå i et partnerskab med PensionDanmark, der er i en førende position som investor i bæredygtigt byggeri, og i fællesskab vil vi opnå vores vision om at bygge en fremtidssikret bydel, hvor fællesskab, bæredygtighed, mangfoldighed og sundhed er i centrum,” siger Coops formand Lasse Bolander om det nye partnerskab.

I PensionDanmark glæder administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen sig over at bringe selskabets ekspertise indenfor bæredygtigt byggeri i spil sammen med Coops brand og tradition for fællesskab, demokrati og bæredygtighed.

“Samarbejdet med Coop giver os en rigtig god mulighed for at bidrage til et grønt byområde i stor skala. Det gør man bedst ved at skabe unikke, fællesskabsorienterede byrum, der forener sociale gevinster med solide afkast til vores medlemmer,” siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

Kommunen arbejder på lokalplan

Området, hvor Coop Byen skal ligge, indeholder i dag udover Coops kontorbygninger lagerfaciliteter, nedlagte jernbaneskinner og parkeringspladser.

Den nye bæredygtige bydel skal være hjem for beboere i alle aldersklasser og i alle faser af livet og skal efter planen være præget af grønne områder og åbne vandløb.

Boligerne i Coop Byens første fase samles i tre klynger omkring et grønt areal og et fælleshus, som de kommende beboere skal drive i fællesskab.

Første spadestik til fase et forventes i sommeren 2022, og de første beboere forventes at flytte ind i medio 2024.