Danske Handicaporganisationer gav KL en fuckfinger i Aalborg

Del artiklen:
Formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen
Formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix /sh-grafik

”Regeringen og kommunernes økonomiaftale er en fuckfinger til os med handicap.” Sådan lød det fra Danske Handicaporganisationer efter, at aftalen blev præsenteret. Nu er fuckfingeren givet tilbage både på de sociale medier og ved sidste øjebliks afbud til KL´s topmøde på social- og sundhedsområdet.

Af Steen Houmark, redaktør af OPS-Indsigt, steen@nb-medier.dk

Få minutter før formanden for Danske Handicaporganisationer skulle deltage i en debat om styrkelse af tilliden på socialområdet, gik rygtet torsdag eftermiddag som en løbeild i Aalborg Kongrescenter. 

Thorkild Olsen havde højst usædvanligt meldt afbud i sidste øjeblik til KL`s social- og sundhedspolitiske topmøde. Her er over 1000 kommunalpolitikere og embedsfolk i disse dage samlet under overskriften: ”Velfærd kræver valg.”

Thorkild Olesens valg blev klart bemærket, men det var en besynderlig oplevelse, siger flere deltagere til OPS-Indsigt, da arrangørerne af KL’s årlige topmøde på social- og sundhedsområdet meddelte, at formanden for Danske Handicaporganisationer havde meldt afbud.

Det var den elefant ingen rigtig talte om, der gik rundt i rummet medens KL’s socialudvalgsformand Ulrik Wilbek og Kathe Johannesen fra Landsforeningen for Autisme stod alene tilbage for at diskuterer tillid og retssikkerhed, siger en deltager på konferencen til OPS-Indsigt.

Danske Handicaporganisationer deltager normalt i KL`s topmøde og er en af de helt store interesseorganisationer på det specialiserede socialområde, derfor er formandens pludselige afbud ret udsædvanligt, men samtidig er det understregning af de spændinger, der i øvrigt har været på området de seneste år.

Hvad enten det drejer sig om kommunernes brug af eksterne handicapkonsulenter i vurderingen af handicappedes behov, regeringens vendetta mod private botilbud, de mange overbudsløfter i valgkampen 2019 eller bevægelsen #enmillionstemmer.

Problemerne er til at få øje på, så måske bægeret bare er fuldt og det bør man nok reflektere over i KL.

Læs også:
Handicapreform – Det er os det handler om

En klar markering

Ingen af de deltagere som OPS-Indsigt får fat, har lyst til at udtale sig til citat. Alle betragter det dog som en klar markering eller rettere: ”en fuckfinger”.
Sådan udtrykker flere det med henvisning til, at Thorkild Olesen dagen før dels i en pressemeddelelse, dels i en kommentar overfor ritzau udtrykte sin store utilfredshed med resultatet af økonomiaftalen.

”Det her er en decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen,” sagde han dengang.

Nu er den så givet tilbage, for ikke nok med at Thorkild Olesen meldte afbud til KL-konference, så offentliggjorde han det også på Facebook og Twitter.

Og det kan godt være, at man gik uden om udfordringen oppe i Aalborg, men på det sociale medie Facebook gløder kommentarerne. Over 182 kommentarer rullede ind på få timer, da Thorkild Olesen under overskriften ”Derfor tager jeg ikke til Aalborg,” blandt andet skrev:

”Jeg har meldt afbud til KL’s social- og sundhedsmøde i Aalborg[..] Jeg kan ikke acceptere det syn på mennesker med handicap, der er i KL og regeringens økonomiaftale. I aftalens tekst bliver vi med handicap i realiteten udpeget som skyldige i, at andre velfærdsområder må lide og ikke får ikke får kommunernes opmærksomhed.”

null

Aftalen gør området til en kampplads

Han peger desuden på, at regeringen med aftalen giver frie hænder til, at kommunerne kan spare på handicapområdet. ”Så hvis kommunalbestyrelserne ikke kan få velfærdsenderne til at mødes, skal de bare tage pengene fra os med handicap,” skriver han.

Men det stopper ikke her, for Thorkild Olesen hiver fat i konkrete elementer i aftaleteksten, hvor han peger på, at der er en meget nedladende omtale af handicappede.  at den manglende tillid og retssikkerhed blandt andet skal løses ved, ”at borgerne så vidt muligt kan forstå reglerne samt deres egne rettigheder og muligheder”. 

”Den retorik hører særforsorgens dage til, skriver han og fortsætter ”Aftalen vil betyde, at handicapområdet også fremover vil være en kampplads.”

null

Læs også:
Kommuners prispolitik presser firmaer væk fra handicapområdet

Det har ved redaktionens slutning ikke været muligt med en kommentar fra Ulrik Wilbek