Skip to main content

Forskellen mellem Christiansborg og storbydanmark på den ene side og udkants- og vestdanmark på den anden side er til at få øje på mange ledder og kanter. 

På Christiansborg har regeringen med støtte fra blandt andet Det Radikale Venstre vedtaget, at private dagtilbud skal hegnes inde på en sådan måde, at de ikke længere kan udtage overskud af deres virksomhed.

Faktisk afsløre et fortroligt notat fra børne- og undervisningsministeriet, at man arbejder på en model, der reelt vil presse private dagtilbud af området. De bliver ikke nedlagt, de får det blot ganske svært og i nogens øjne så umuligt, at de ikke kan drive virksomhed.

Læs også: Analyse: Ministerielt notat afslører model for langsom kvælning af private dagtilbud

Ingen kommunale ambitioner om at klemme de private

I Rebild Kommune sidder den radikale borgmester Leon Sebbelin og har en noget anden virkelighed end den hans partifæller har på Christiansborg.

”Hos os er der ingen ambitioner med at klemme nogle af de private ud og jeg er helt sikker på, at vi vil blive kede af, hvis samtlige private i kommunen lukkede,” siger han til OPS-Indsigt

Han vil ikke afvise, at skulle de private lukke fra den ene dag til den anden, at så ville kommunen stå med et kapacitetsproblem.

Rebild kommune er en af de kommuner i Vestdanmark, der tilhører det man kan beskrive som Udkantsdanmark og her har man, som mange steder i den del af Danmark flere private dagtilbud og det vil absolut ikke være nogen succes, hvis de institutioner skulle gå hen og lukke som følge af ny lovgivning fra Christiansborg.

Rebilds virkelighed er langt fra borgen

En af udfordringerne for Rebild Kommune er blandt andet, at man i et valgår ligger med et forventet overforbrug på servicerammen på 19 millioner kroner og det betyder, at kommunen står til sanktioner. Samtidig er kommunens anlægsramme også udfordret, så det med lige at finde flertal for at bygge nye dagtilbud, hvis de private trækker sig, kan Leon Sebbelin ikke lige se for sig.

”Udfordringen bliver, hvis vi skal ud at bygge nyt eller øge driften på servicerammen, her er vi nemlig i forvejen hårdt pressede,” siger Leon Sebbelin til OPS-Indsigt.

Han håber derfor på, at kommunen får en smule tilløb, så tænker han nemlig, at kommunen godt kan tilpasse sig, selvom det er svært og man i byrådet absolut ikke er på jagt efter de private.

”Jeg er ret sikker på, at der i byrådet er et flertal, som ikke støtter op om, at de private ikke skal være her,” siger han og underbygger dermed afstanden i virkelighed mellem det kommunalpolitiske Vestdanmark og det Christiansborgpolitiske Østdanmark.

”Det der med at man ikke må trække penge ud af private tilbud, har jeg som gammel revisor svært ved at blive ophidset over, men det kræver naturligvis, at de leverer kvaliteten. Det er det helt centrale, hvis det halter med den, så skal vi altså sætte ind med det samme, men det oplever jeg ikke er nødvendigt, her hos os, ” siger Leon Sebbelin til OPS-Indsigt.

Hvis kvaliteten er i orden og forældrene er tilfredse så kan han ikke blive ophidset over, at nogen trækker et mindre overskud ud. Hans udfordring er som mange andre borgmestre i Danmark, at kommunen vil blive presset på anlægsrammerne, hvis de private dagtilbud vælger at trække sig.

Og presset på de kommunale anlægsrammer er stort, det viser en ny undersøgelse lavet af Momentum. En ny rundspørge blandt kommunerne viser nemlig et historisk stort behov på knap 25 milliarder i 2022, hvilket er mere end tre milliarder højere end dette års anlægsloft. 

Byrådskandidat: ”Det går den gale vej”

Det er ikke kun i Rebild Kommune, at man ser med bekymring på regeringens forventede indgreb mod de private dagtilbud. I Ikast-Brande finder vi Dina Raabjerg, der er byråds- og folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti og som er engageret omkring netværket ”Vi bakker op om private daginstitutioner og pasningsordninger.”

Netværket bygger på en stadig voksende facebookgruppe, der blandt andet står for et borgerforslag til bevarelse af de private dagtilbud

”Jeg synes, at det er den gale vej at gå, for de private dagtilbud er frit-valgs ordningernes største succes. Jeg oplever en enorm stolthed hos de her iværksættere omkring den institution, de har skabt for at give børn og forældre et tilbud om et anderledes børneliv end der er mulighed for inden de kommunale rammer, samtidig med, at forældrene elsker dem” siger Dina Raabjerg til OPS-Indsigt. 

Regeringen modarbejder sin egen strategi

Noget andet, der driver hende, og som hun vender tilbage til flere gange i vores samtale, er de gevinster, som hun mener, at kommunerne i årevis har haft ved, at private iværksættere kunne starte deres eget dagtilbud, i stedet for at det er kommunerne, der skal drive og betale det hele. 

”Vi ved alle, at der en ubalance mellem Udkantsdanmark og så Storbydanmark på det her område. Det at man har kunnet starte sit eget dagtilbud, har medvirket til en slags udligning, hvor kommunerne har sparet en masse anlægsinvesteringer helt ude i de små bysamfund samtidig med at de private har medvirket til at fastholde børnefamilier og arbejdskraft, så affolkningen ikke blev værre end, den er,” siger Dina Raabjerg. 

Her peger hun lige ned i en modsætning mellem regeringens ønske om at udflytte uddannelsespladser for at modvirke en skævvridning mellem de store bycentre og resten af Danmark og så det forventede indgreb omkring de private dagtilbud, der netop er mest koncentrerede vest for Storebælt. 

”Det vil gå i den stik modsatte retning, for indgrebet vil gøre det umuligt for de private dagtilbud at eksistere, og lige nu er det jo dem, der medvirker til at imødekomme de unge børnefamilier pasningsbehov uden for de store bycentre, og her skal man bare tænke på at mange også er under uddannelse medens de stifter familie,” siger Dina Raabjerg. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply