Skip to main content

Corona har krævet, at mange har måtte arbejde hjemme eller i sommerhus og endnu flere har særligt i starten oplevet, hvor problematisk det kan være, hvis den mobile dækningsgrad ikke er optimal.

Frekvenser på mobilnettet er afgørende for mobilselskabernes mulighed for at etablere og udvide deres net i Danmark, så de kan dække efterspørgslen.  Energistyrelsen har netop afslutte danmarkshistoriens hidtil største auktion over mobilfrekvenser.

9000 adresser får bedre mobildækning

Tre mobilselskaber har givet godt 2 milliarder kroner for fem forskellige frekvensbånd. Det betyder at godt 9000 adresser fordelt på 122 områder på tværs af landet kan se frem til en bedre mobildækning. Samtidig fremrykkes udrulningen af det nyeste 5 G-udstyr og det glæder klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

”Særligt det seneste år under corona, hvor mange har arbejdet hjemmefra og brugt mobilen til at holde kontakten med venner og familie, har været et bevis på, hvor vigtigt god dækning er. Om man bor på landet eller i storbyen, skal ikke være afgørende for, om der er signal på mobilen. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu sætter tempoet op på udbygningen af fremtidens lynhurtige 5G-net, og at mobilselskaberne samtidig har forpligtet sig til at skabe bedre dækning for yderligere 122 områder i Danmark”, siger han i en kommentar.

Har forsøgt at undgå markedsdominans

Det er TDC Net, 3 og TT-Nettet, som er Telias og Telenors fælles infrastrukturselskab, der har kæmpet om rettighederne til det afgørende frekvensbånd.

Det var på forhånd fastlagt, at en enkelt budgiver maksimalt kunne erhverve sig 160 MHz i 3,5 GHz-båndet for at sikre den fremtidige konkurrence på markedet og samtidig undgå, at en enkeltstående spiller får en altdominerende position.

Hos TDC NET, der er en af de selskaber, der deltog i auktionen, er der tilfredshed med udfaldet. Samlet set har virksomheden i denne auktion investeret 795 mio. kroner i nye mobilfrekvenser, der nu vil blive brugt til at etablere et endnu stærkere mobilnet med øget kapacitet og hastighed til 5G samt fortsat optimering af 4G-netværket.

“Med de nye frekvenser kan vi på den korte bane skrue endnu mere op for kapaciteten og hastigheden i vores landsdækkende 5G-netværk parallelt med, at vi fortsat udvikler og optimerer 4G-netværket i hele landet. Samtidig har vi nu et fundament, der gør, at vi over de næste 20 år fortsat kan styrke vores mobilnet i hele landet til gavn for den nationale digitale infrastruktur. Så vi er meget tilfredse med udfaldet af auktionen”, udtaler Andreas Pfisterer, CEO i TDC NET i en pressemeddelelse.

Bedre mobiloplevelse i hele landet

Ifølge TDC NET vil udfaldet af auktionen forbedre mobilnettet i områder, hvor der i dag er dækningshuller. Selskabet har således påtaget sig en dækningsforpligtelse i 40 udvalgte områder, hvor man i løbet af de kommende år vil etablere en bedre mobiloplevelse til gavn for lokalområdet. Det gælder blandt andet for dele af Skarø, Sejerø og Langeland.

Resultatet forventes samtidig at sætte yderligere skub i udviklingen af 5G i Danmark. Med TDC NET’s nye mobilfrekvenser er fundamentet nu på plads, og mobilbrugere vil kunne se frem til hastigheder på niveau med højhastighedsinternet i en langt større del af landet, herunder også i yderområderne.

Resultatet af auktionen betyder desuden, at TT-Nettet sætter sig på den del af 3,5 GHz-båndet, som er underlagt en udlejningsforpligtigelse, hvor private virksomheder eller offentlige institutioner har mulighed for at etablere private 5G-net gennem operatøren.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply