Skip to main content

Mens coronasmitte i december spredte sig voldsomt og slog rekord på landets plejehjem, var test-biler klar, der kunne være kørt ud og lynteste eksempelvis plejepersonale.

Det var de private udbydere – Falck, Carelink og SOS International – forpligtet til i kontrakter, som DR har fået adgang til.

Kontrakterne er indgået med Danske Regioner på vegne af regeringen, og af kontrakterne fremgår det, at leverandørerne frem til kontrakternes udløb 3. januar samlet skulle levere 100.000 lyntest dagligt, hvoraf mellem 10.400 og 15.900 af de daglige test var mobile. Det vil sige, at leverandørerne kunne blive sendt ud og teste på eksempelvis plejehjem for at forebygge smitte blandt beboere.

Men kapaciteten blev næsten ikke brugt, viser DR’s afdækning, og myndighederne strides nu om hvorfor.

Kun 450 mobile lyntest i december

Kl. 15.00 i dag skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om sagen.

Falck oplyser, at firmaet havde mulighed for at lave 5-000-10.000 mobile test hver dag. Men ifølge Falck lyntestede firmaet ikke mere end 434 personer med mobile test i hele december måned.

– Både biler og personale har været klar gennem hele perioden, men vi har på intet tidspunkt været i nærheden af at udnytte den mobile kapacitet, skriver Falcks pressechef, Lisbeth Nedergaard, til DR.

At mobile lyntest var klar til at blive kørt til plejehjem før jul, strider mod tidligere udmeldinger fra Kommunernes Landsforening og Sundhedsstyrelsen. I februar udtalte de to parter, at der ikke var mobile lyntest til rådighed i december, der kunne teste plejehjemspersonale.

Forklaringen lød, at lyntestene var var låst til faste testcentre. Og udtalelserne kom, i forbindelse med at DR kunne afsløre, at lyntest på plejehjem blev nedprioriteret i Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra december, efter styrelsen havde været i kontakt med KL.

KL sender bolden videre til regionerne

I dag forklarer KL, at deres udtalelser om manglende kapacitet baserede sig på informationer, organisationen havde fået fra Danske Regioner.

– Nu har jeg jo ikke selv siddet med i alle de drøftelser. Men det er helt klart den forståelse, der har været hele vejen igennem. Hvis det var mig, der havde indgået sådan en kontrakt, ville jeg jo meddele nogen, at der var den her kapacitet til rådighed. Jeg ville ikke sidde med den viden og vente på, at nogen kom i tanker om at spørge, siger administrerende direktør i KL, Kristian Wendelboe,m til DR.

Men Danske Regioner afviser KL’s udlægning af sagen.

– Danske Regioner har ikke på et møde forud for den 18. december (hvor anbefalingerne blev offentliggjort, red.) oplyst, at den mobile kapacitet var låst fast i stationære teststeder, udtaler Danske Regioner i et skriftlige svar til DR.Regionerne peger på Sundhedsstyrelsen

Ifølge vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen, der har stået for indkøb af lyntest hos de private leverandører, blev de mobile test hverken efterspurgt af KL eller Sundhedsstyrelsen.

– Jeg undrer mig jo over, at vi ikke fik henvendelsen. Sådan at vi kunne have brugt den kapacitet vi havde indgået aftaler på, siger hun.

DR har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvorfor de nedprioriterede lyntest til plejehjem i deres anbefalinger i december, når der ifølge regionerne var aftaler om mobil testkapacitet, der ikke blev brugt.

Sundhedsstyrelsen vil først stille op til interview om sagen senere torsdag. I en mail oplyser styrelsen, at det er kommunerne og regionerne, der har ansvaret for at implementere de sundhedsfaglige anbefalinger, og at det logistisk ikke var muligt at lynteste på plejehjem i midten af december.

Først 1. februar blev lyntest af ansatte på plejehjem topprioritet hos myndighederne. Fra 20. december til 1. februar døde 474 plejehjemsbeboere af eller med coronavirus. De manglende lyntest af plejehjemsansatte kan ifølge eksperter have ført til, at flere plejehjemsbeboere døde, end det ellers ville have været tilfældet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply