Skip to main content

Du skal ikke gå tilbage til en fuser, det ville mange sige om byudviklingsprojektet Vinge, der stoppede brat i 2017.  Her var der ellers lagt an til en gigantisk byudvidelse i Frederikssund med plads til 20.000 indbyggere, flere tusinde arbejdspladser og egen S-togs-station, men det stoppede dramatisk lige efter kommunevalget.

Politikerne i Frederikssund har dog tvunget af omstændighederne holdt fast i projektet og gang på gang forsøgt, at puste liv i det skandaleramte byggeri og nu ser det ud til, at der er realiteter bag.

Kommunen har nemlig solgt fire store parceller i Vinge og beriget kommunekassen med 24 millioner kroner. Over 200 af boliger er dermed på vej i Vinge. Det fremgår af en beslutning byrådet i Frederikssund tog den 24. februar.

”Det er et kæmpestort spring fremad for vores byudviklingsprojekt i Vinge. Der har været rigtig god interesse fra investorerne for de udbudte grunde, og det glæder mig, at vi nu har indgået aftale om nogle rigtig spændende byggeprojekter,” siger borgmester John Schmidt Andersen (V) i en pressemeddelelse.

Tre investorer og muligvis flere på vej

De mange nye boliger fordeler sig på byggeprojekter fra tre forskellige investorer. Det drejer sig om bolig- og bygningsudviklerne Fabulas, Bærebo og Innovater.

”Med de købstilbud, vi har valgt, sikrer vi, at der bliver en stor variation i bebyggelserne, hvilket giver mulighed for en varieret beboersammensætning i Vinge, siger John Schmidt Andersen.

Med salget af de fire parceller og er der udsigt til over 400 nye boliger i Vinge og så begynder visionen om et byprojekt, at tage fart. Boligselskabet Rosenvænget er nemlig allerede i færd med at opfører 198 familieboliger tæt ved stationen i Vinge.

Erhvervsmægler Christoffer Hendrich fra Nordicals Nordsjælland, som har været mægler på salget, bekræfter, at der har været stor interesse for grundene både nord og syd for Vinge Station:

”Vi har oplevet en stigende interesse på begge områder, efter at de blev udbudt med en budfrist sammenholdt med, at stationen åbnede. Både vi og kommunen er i dialog med potentielle kunder til de sidste to parceller ved stationen,” siger han.

Så der er god grund til, at borgmesteren er optimistisk og kalder det et stort spring fremad. Situationen har nemlig ellers vært den, at ingen ville byde ind på opgaven.

Startede i 2017 og har kostet 500 millioner

Det første spadestik til Vingeprojektet blev taget i september 2017, men alvorligt rod i økonomien bag projektet slog et hul i Frederikssund Kommunes kasse. Det fik kommunen til at stemme en spareplan på 100 mio. kr. igennem.

Dernæst kuldsejlede samarbejdet med AP Pension og MT Højgaard, der ellers havde kontrakt på at udvikle og opføre det nye Vinge Centrum. Ingen investorer har efterfølgende haft den store interesse for at byde på de ledige byggekvadratmetre i byen.

Frederikssund Kommune har på nuværende tidspunkt brugt i omegnen af 500 mio. kr. på byprojektet til bl.a. køb af grunde, byggemodning og konsulentbistand. 

Projektet har i det hele taget været en sag forbundet med dårlig karma, hvor blandt andet rådgiveren Advokatfirmaet Horten har måtte tilbagebetale næsten 9 millioner kroner ifølge Byens ejendomme.

Når projektet nu ser ud til at få en ny genoplivning med udsigt til succes, hænger det måske sammen med flere ting, dels har man åbnet vinge station sidste år, dels har byrådet besluttet at gå uden om Vinge centrum og sælge de grunde, der ligger i kanten af Vinge og stationært for at se, om det er mere gangbart.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply