Forstå på tre minutter: Sådan påvirker selskabsskatten kommunernes økonomi

Del artiklen:
Legos succes betyder, at Billund Kommune i de gode år får en ekstra indtægt til kommunekassen på omkring 9.000 kroner takket være koncernens betaling af selskabsskatter.
Legos succes betyder, at Billund Kommune i de gode år får en ekstra indtægt til kommunekassen på omkring 9.000 kroner takket være koncernens betaling af selskabsskatter. - Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Retten til at få en andel af selskabsskatten er kun en fordel for en mindre gruppe af kommuner, mens resten taber på ordningen. Læs her hvorfor.

Af Arne Ullum, [email protected]

I erhvervslivet er der ofte en forståelse af, at selskabsskatten er en gevinst for den kommune som virksomheden er beliggende i, men situationen er en ganske anden.

Når virksomhederne betaler selskabsskat, tilfalder 14,24 procent af den samlede skattebetaling kommunerne. Fordelingen af pengene mellem kommunerne er ikke styret af, hvor en virksomhed har hovedkontor. De fordeles i stedet efter en fordelingsnøgle, hvor hver enkelt virksomheds skattebetaling fordeles efter lønudbetaling til medarbejdere i de kommuner, hvor den har afdelinger.

Staten modregner i kommunernes skatteindtægter

Når en kommune skal vurdere effekten af en større eller mindre indtægt fra selskabsskat, så er der flere forhold, som man skal se på.

Det vigtigste er, at staten modregner kommunernes indtægter fra selskabsskat i balancetilskuddet, som skal sikre, at kommunernes samlede indtægter og udgifter stemmer. Når kommunernes samlede indtægter fra selskabsskat stiger, så vil staten reducere balancetilskuddet og dermed bloktilskuddet tilsvarende.

Bloktilskuddet fordeles i forhold til antal indbyggere, og derfor vil en kommune tabe penge, hvis væksten i kommunens indtægter fra selskabsskat pr. indbygger er mindre end landsgennemsnittet og vinde, hvis væksten er større.

Men en del af en kommunes tab eller gevinst på selskabsskatten ophæves af den kommunale udligning.

Hovedreglen er, at en kommune får 50 procent i udligning af det beløb, som kommunens indtægter fra selskabsskat pr. indbygger ligger under landsgennemsnittet, og at den skal betale 50 procent af det, som den ligger over landsgennemsnittet pr. indbygger. Derudover er der nogle mindre fradrag for en håndfuld kommuner, som tabte store beløb ved indførelsen af selskabsskatteudligningen i 2008.

Kun 20 kommunerne tjener på selskabsskatten

Der er stor forskel på, hvor meget kommunerne får i indtægter fra selskabsskatten, og i et typisk år er der cirka 20 kommuner, som tjener på ordningen, mens de resterende cirka 78 kommuner taber på ordningen. Årsagen er, at modregningen i bloktilskuddet overstiger indtægten fra selskabsskatten og den afledte udligning.

De tre kommuner, som traditionelt tjener mest på selskabsskatten er Billund, Gladsaxe og Ballerup, som i de gode år kan lægge mellem 6.000 og 9.000 kroner pr. borger i kommunekassen efter udligning, hvilket cirka er mellem 4.000 og 7.000 kroner mere end landsgennemsnittet.

En lang række yderkommuner især på Sjælland som Næstved, Stevns og Odsherred, får kun en gevinst på godt 1.000 kroner.

I de tal er ikke indregnet, at alle kommuner typisk mister omkring 2.000 kroner pr. indbygger på bloktilskuddet. Derfor har mange kommuner underskud på selskabsskatten, og de vinder derfor i de år, hvor selskaberne betaler mindre i selskabsskat.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her