Skip to main content

Regeringens mål om et profitforbud på socialområdet blev lanceret, som noget der lignede en lynkrig i efteråret, men nu er regeringen endnu engang rendt ind i modstand, så det mere ligner en vinterkrig, hvor man kæmper sig fra lovforslag til lovforslag.

Regeringen har nemlig gjort det smarte træk, at den har lagt elementer med krav om profitforbud ind i flere af de store lovudspil på velfærdsområdet. Op til jul drejede det sig om dagtilbudsområdet og minimumsnormeringer og her gled et profitforbud ned med Radikal godkendelse, måske fordi det mest af alt lignede en hensigtserklæring, hvor man stadig ikke ved hvordan man skal indføre det.

I sidste uge var det så det stort anlagte anbringelsesudspil under overskriften ‘Børnene Først’. Men det vil Radikale ikke være med til. Partiets socialordfører, Henrik Vinther, gør det klart i et interview med Altinget, at han har “meget svært” ved at se Radikale lægge mandater til en anbringelsesreform, der også indeholder et profitforbud på socialområdet.

Og det er ikke først gang at de radikale så at sige sætter en prop i flasken og får forhandlingerne til at støde på grund. 

“Jeg vil ikke være med til at tvinge folk til at skifte ejerform,” sagde familieordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg Petersen får jul, så der er ikke noget nyt i, at de radikale trækker i håndbremsen, når regeringen indlægger et profitforbud i et nyt lovforslag.

Radikal udmelding fik FOA ud i offensiv

Henrik Vinther mener, at der er masser af private tilbud, som hjælper med at løse vigtige opgaver for anbragte børn på vegne af kommunerne. ”

Det gør de godt. Der er også nogen, der har gjort det skidt. Derfor skal vi have et styrket tilsyn. Den andel del af regeringens forslag om at styrke socialtilsynet er jeg enig i,” siger Henrik Vinther til Altinget.

De radikales seneste udmelding fik hurtigt FOA`s næstformand Thomas Enghausen til at udsende en pressemeddelelse og gå på twitter med budskabet om, at det ikke var spor vanskeligt eller sært ved at stoppe profit på velfærd.

”Vi har – igen og igen –været vidne til, hvordan den ene skandalesag efter den anden er blevet rullet frem,” skrev han og pegede på, at sagens egentlige kerne aktivt blevet modarbejdet af argumenterne om, at FOA m.fl. er på ideologisk korstog.”

Men hvor mange sager er det egentligt, der er vi har som helt dokumenteret præger medierne i debatten og som FOA og ministeren vedbliver at henvise til? 

Under en håndfuld skandalesager

PÅ OPS-indsigt har vi lavet en lille optælling, som favner under en håndfuld sager, der er blevet lanceret i pressen og det skal her bemærkes, at der kun er tale om, at der i det ene tilfælde har været en politianmeldelse. Det betyder alt andet lige, at de øvrige sager, hvor spektakulære de end er, er inden for lovens rammer.

Den ene historiesaga, som vedbliver at gå igen, drejer sig om, den tidligere ejer af Søbæk skolerne Erik Filthuth og hans drift af virksomheden, den gang han ejede den. Her har Ekstra Bladet skrevet om, hvordan Ejeren havde mistænkelige private million-udlæg, og hvordan han købte luksusinventar til sine private boliger gennem skoler og opholdssteder. Det fik i sommeren 2020 socialtilsynet til at gå til politiet.

Den anden historie drejer sig om behandlingsskolerne. Her skulle ejeren Mads Fredrik Damgaard angiveligt ifølge Ekstra Bladet have trukket 41,7 millioner kroner ud af skolerne og ind i et holdingselskab. Heraf har han trukket 23,8 millioner ud til sig selv. Han begrundelse overfor Ekstra Bladet er angiveligt, at han ikke har fået løn eller lav løn i flere år.

I denne sag kritiserer blandt andet en skatterevisor kommunerne og socialtilsynene for ikke at føre et ordentligt tilsyn, men grundlæggende er der ikke sket noget ulovligt.

Historie nummer tre i Ekstra Bladet er en fortælling, der hurtigt gik ud af medierne. Den handler om virksomheden Psykiatri Plus, hvor det holdingselskab der ejer virksomheden angiveligt har oparbejdet en kapital på henved 100 millioner kroner.

Ud over de her nævnte sager kan der naturligvis være flere, men at det lige frem er stort antal, således som FOA`s næstformand antyder i sin pressemeddelelse, kan man ikke hævde.

Der er tale om få sager, der går igen og som alt andet lige gør det vanskeligt for de mange lyder det fra branchen.

En holdning der stikker dybt hos FOA

Hos FOA er der nok snare tale om en holdning, der stikker så dybt, at den skal ud og markeres, når den møder modstand i ekkokammeret på twitter, sådan som formanden for socialpædagogerne Benny Andersen udtrykker det i et twittersvar i debatten om profit på velfærd. 

Og en holdning ligger jo ikke langt fra et ideologisk afsæt, selvom næstformanden ii Foa ikke mener, at der ikke er tale om et ideologisk korstog.

null

Thomas Enghausen undre sig over de radikales store modstand mod at private aktører skal omlægge deres ejerform fra privat til selvejende. For ham er selveje er en kendt og gennemprøvet virksomhedsform, som i øvrigt langt de fleste private bosteder har. Så hvor svært kan det lige være?

Det har OPS-indsigt tidligere skrevet om, hvor vi i et interview med en bank afdækker, at det faktisk er ganske vanskeligt at starte op og overleve på selvejeområdet også i dag, så hvorfor skulle det blive bedre ved at alt er selveje?

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply