Skip to main content

Kommunerne køber ind for over 100 milliarder kroner om året og en lang række af disse indkøb har et politisk fingeraftryk, hvad enten der er tale om en lokal ideologisk mærkesag eller et indkøb i form af et udbud bliver behandlet i fagudvalget eller byrådet.Kommunernes samarbejde med det privat erhvervsliv kan ofte være præget af de politiske bundlinjer og netop derfor er det interessant for private aktører på det såkaldte offentlige marked, at kende den lokalpolitiske positionering mellem partierne.Hvis det nuværende styrkeforhold mellem de politiske partier holder frem til kommunalvalget 16. november, så står De Konservative, Socialdemokratiet, SF og Nye Borgerlige til at blive de store vindere og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og til dels Venstre tegner til at blive de store tabere.Det er billedet lige nu, hvis man sammenholder de vægtede meningsmålinger fra lige før kommunalvalget i 2017 (KV17) med de aktuelle målinger og samtidig indregner, hvor stort et gennemslag den nationale valgvind har på de enkelte partier.

Venstre kan blive reddet af lille gennemslag Venstre er lige nu stærkt påvirket af meget dårlige meningsmålinger blandt andet på grund af al den interne ballade om Inger Støjberg. Hvis målingerne stabiliserer sig, og partiet kan reducere tilbagegangen fra de aktuelle 6,4 procent til omkring tre procent, så kan partiet begrænse tabet til et enkelt procentpoint. Årsagen er, at den landspolitiske valgvind kun slår igennem med cirka 34 procent for det store borgmesterparti.DF står til udradering i mange kommunerLangt værre ser det ud for Dansk Folkeparti, som har haft en stabil og stejl nedtur i meningsmålingerne fra november 2017 til i dag. Partiet står lige nu til en tilbagegang på ikke mindre end 11,4 procentpoint, og uheldigvis slår den landspolitiske valgvind igennem med hele 58 procent.Dermed står Dansk Folkeparti til mere end en halvering i forhold til de 8,7 procent, som partiet fik ved KV17.Men det kan gå endnu værre, fordi meningsmålinger har en tendens til at undervurdere meget store udsving, forudser valgforsker professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.”Hvis vi tager erfaringerne fra sidst, så vil den nationale valgvind slå dem endnu hårdere, end vi umiddelbart vil tro på en gennemsnitsbetragtning. Hvis det holder stik, så bliver de udraderet mange steder – de kommer simpelthen ikke ind, fordi de kun sidder med en eller to i mange kommuner,” siger valgforskeren.Derudover kan DF blive ramt af, at en tiltale i den såkaldte Meld og Feld sag om partiets mulige svindel med EU-midler bliver afgjort i andet kvartal. Ender det med en tiltale for kriminelle forhold mod en eller flere af partiets topfolk, så vil det stå frisk i erindringen hos vælgerne i november.LA og Alternativet står til hård øretæveBåde Alternativet og Liberal Alliance kan også få en meget tung valgaften 16. november.Alternativet står lige nu til blot 0,8 procent af stemmerne og et tab på 4,4 procentpoint, hvilket formentlig stort set vil fjerne partiet fra det kommunale valgkort. Samtidig har partiets eneste borgmester på Fanø valgt at stoppe. Derudover er partiets organisation stort set smadret af interne stridigheder i store dele af landet.Der er ingen data for valgvindseffekten for Alternativet, men tilbagegangen er så stor, at det formentlig ikke får den store betydning, om valgvindseffekten er 40 eller 60 procent.Liberal Alliance står lige nu til 2,8 procent og en tilbagegang på 2,9 procent, og derfor må partiet med en forventet valgvindseffekt omkring 56 procent formentligt satse på at bevare nogle enkelte mandater i nogle af de kommuner, hvor partier traditionelt står stærkest.Konservative står til at blive valgets store vinderDer er to grunde til, at De Konservative står til at blive den helt store vinder ved KV21. For det første står partiet i dag til 11,8 procent i de nationale meningsmålinger mod bare 4,5 procent inden kommunalvalget i 2017 – altså en fremgang på hele 7,3 procentpoint.Men derudover kan partiet glæde sig over, at forskningen fra KV17 viser, at partiet kan forvente, at omkring 41 procent af den nationale fremgang slår igennem ved kommunalvalget, hvilket er markant over Socialdemokratiet, som kun kan forvente at omkring 25 procent af den nationale valgvind står igennem.Partiet har allerede forsøgt at styrke gennemslaget af partiets fremgang i de nationale målinger ved at gøre den udbredte utilfredshed med reformen af den kommunale udligning blandt mange nordsjællandske vælgere til en central del af valgkampen. Meget tyder derfor på, at den tidligere Viborg-borgmester Søren Pape bliver den partiformand, som genskaber de konservatives kommunale styrke.Socialdemokratiet og SF står til pæn fremgangNår Socialdemokratiet ifølge tallene næppe vil få samme succes som De Konservative, så skyldes det to forhold.Dels er partiets fremgang på 6,5 procentpoint i meningsmålingerne lidt lavere, dels er det kun 25 procent af den nationale valgvind, som slår igennem på partiets kommunale stemmetal. Derfor tegner det lige nu til et rigtigt godt kommunalvalg for Socialdemokratiet, men ikke i helt samme klasse som De Konservatives.SF står umiddelbart kun til en fremgang på 2,7 procentpoint, men partiet har den store fordel, at fremgangen nationalt ifølge erfaringen fra KV17 vil slå igennem med hele 53 procent – og derfor vil partiets fremgang nærme sig Socialdemokratiets og forholdsmæssigt være større.Nye Borgerlige er valgets store jokerNye Borgerlige er lige nu den store joker ved KV21. Det er et faktum, at partiet aktuelt står til imponerende fremgang i meningsmålingerne på 6,2 procent. Forskerne bag valgvindmodellen har ikke kunne regne på partiets valgvindeffekt ved KV17, da partiet er så nyt.Men umiddelbart vil partiet ud fra logikken få en stor valgvindeffekt, og dermed høste en pæn gevinst ved kommunalvalget. Ifølge Kasper Møller Hansen kan det blive vigtigt, hvis partiet kan præsentere nogle stærke kandidater, som fremstår som det friske pust i den lokale valgkamp.Radikale og Enhedslisten får rolig valgaftenUmiddelbart tegner det til en stille valgaften for både De Radikale og Enhedslisten. Begge partier ligger indenfor plus minus et procentpoint i de aktuelle meningsmålinger sammenlignet med målingerne forud for KV17.Men begge partier har dog spænding på borgmesterniveau. De Radikale vil givetvis følge tæt, om de kan bevare deres ene borgmesterpost i Rebild, og Enhedslisten vil givetvis følge Line Barfods kamp for overborgmesterposten i København tæt.

Hvis du vil vide mere om valgvindeffekten:

Læs også: KV21: Derfor bliver partierne påvirket forskelligt af landstendensen

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply