Fremtidens plejehjem: Privat eller kommunal?

Del artiklen:
Esbjerg Kommunes politikere diskuterer lige nu, om nye plejehjem skal være privat finansierede eller kommunalt drevne. (Arkiv)
Esbjerg Kommunes politikere diskuterer lige nu, om nye plejehjem skal være privat finansierede eller kommunalt drevne. (Arkiv) - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Der er godt gang i debatten om, hvilken type plejeboliger der skal etableres de kommende år til det stigende antal ældre. I Esbjerg byråd går bølgerne højt i debatten med stærke ideologiske undertoner.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Det står lysende klart for de fleste kommuner, at fremtidsprognoserne peger i retning af, at der bliver mange flere ældre, der skal passes de kommende år.

I Esbjerg Kommune viser prognoserne frem mod 2030 således, at antallet af +80-årige vil stige med 2.670 borgere, hvilket er en stigning på 48 procent. Det skriver JydskeVestkysten.

Det er netop udgangspunktet i kommunens sektorplan, der blandt andet skal sikre den fysiske planlægning af nye plejeboliger fordelt over hele kommunen. Planen var til debat i byrådssalen mandag, og her blev der til tider talt højt og længe, for er det en kommunal opgave at sikre plejehjemspladser nok, eller er det en kommunal opgave i samarbejde med private investorer?

Læs også:
I Region Sjælland forventes flere friplejehjem

Formand for Sundhed & Omsorgsudvalget Olfert Krog (DF) peger på, at kommunen skal opføre nye plejehjemstyper i samarbejde med private:

“Fremtidens ældre har andre krav og forventninger til deres bolig. Flere seniorer ønsker i dag at være længst muligt i eget hjem. Derfor har vi også fokus på at tænke nye boligformer ind som erstatning for plejeboliger, nemlig ældrebolig+ og seniorboliger,” sagde Olfert Krog på byrådsmødet.

Men det er ikke en plan, Socialdemokratiet støtter op om. Ulla Koman-Mejer (S), medlem af Sundhed & Omsorgsudvalget, angreb selve tanken om privat indblanding. Partiet ønsker kommunale plejehjem i alle dele af kommunen:

“Vi ønsker ikke, at firmaer skal tjene penge på pleje af borgere på plejehjem. For private plejehjem er det hele tiden profitten over for kvaliteten af pleje,” sagde Ulla Koman-Mejer.

Næstformand i Sundhed & Omsorgsudvalget, Preben Rudiengaard (V), kaldte det ifølge JydskeVestkysten “socialistisk fundamentalisme”, at kommunen skal bygge og drive alle plejehjem.

Debatten om fremtidens plejeboliger ruller nu videre i Esbjerg og i mange andre kommuner.