Esbjerg Kommunes politikere diskuterer lige nu, om nye plejehjem skal være privat finansierede eller kommunalt drevne. (Arkiv) - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Der er godt gang i debatten om, hvilken type plejeboliger der skal etableres de kommende år til det stigende antal ældre. I Esbjerg byråd går bølgerne højt i debatten med stærke ideologiske undertoner.
Det står lysende klart for de fleste kommuner, at fremtidsprognoserne peger i retning af, at der bliver mange flere ældre, der skal passes de kommende år.
I Esbjerg Kommune viser prognoserne frem mod 2030 således, at antallet af +80-årige vil stige med 2.670 borgere, hvilket er en stigning på 48 procent. Det skriver JydskeVestkysten.
Det er netop udgangspunktet i kommunens sektorplan, der blandt andet skal sikre den fysiske planlægning af nye plejeboliger fordelt over hele kommunen. Planen var til debat i byrådssalen mandag, og her blev der til tider talt højt og længe, for er det en kommunal opgave at sikre plejehjemspladser nok, eller er det en kommunal opgave i samarbejde med private investorer?
Formand for Sundhed & Omsorgsudvalget Olfert Krog (DF) peger på, at kommunen skal opføre nye plejehjemstyper i samarbejde med private:
“Fremtidens ældre har andre krav og forventninger til deres bolig. Flere seniorer ønsker i dag at være længst muligt i eget hjem. Derfor har vi også fokus på at tænke nye boligformer ind som erstatning for plejeboliger, nemlig ældrebolig+ og seniorboliger,” sagde Olfert Krog på byrådsmødet.
Men det er ikke en plan, Socialdemokratiet støtter op om. Ulla Koman-Mejer (S), medlem af Sundhed & Omsorgsudvalget, angreb selve tanken om privat indblanding. Partiet ønsker kommunale plejehjem i alle dele af kommunen:
“Vi ønsker ikke, at firmaer skal tjene penge på pleje af borgere på plejehjem. For private plejehjem er det hele tiden profitten over for kvaliteten af pleje,” sagde Ulla Koman-Mejer.
Næstformand i Sundhed & Omsorgsudvalget, Preben Rudiengaard (V), kaldte det ifølge JydskeVestkysten “socialistisk fundamentalisme”, at kommunen skal bygge og drive alle plejehjem.
Debatten om fremtidens plejeboliger ruller nu videre i Esbjerg og i mange andre kommuner.
"Vi har projekter, hvor der efter tre måneder ikke er en eneste medarbejder tilbage af dem, som vi oplærte i teknologien," lyder det fra en leverandør af velfærds teknologi til kommunerne. Det giver implementeringsudfordringer, men hvordan undgår vi, at dyre innovative løsninger sander til?