Skip to main content

Sprogcentre underviser flygtninge og indvandrere i dansk. Opgaven er at sikre god integration, men den er blevet vanskeligere det seneste årti. Dårlige økonomiske forhold plager sprogcentrene i en sådan grad, at det går ud over kvaliteten af undervisningen, skriver Kommunen.dk.

OPS-Indsigt skrev tilbage i 2019, hvordan markedet for dansk undervisning af fremmedsprogede er ramt af politiske jojo-beslutninger, hvor det at vinde et udbud ikke er det samme som at få en sikker markedsandel.

Kommunerne presser fortsat prisen nedad, mens private leverandører underbyder hinanden i udbud, der i stigende grad fokuserer på pris frem for kvalitet. Det får både organisationer og forskere til at råbe op.

”Det er første skridt til at underminere integrationen. Det er en ekstra sårbar gruppe, man rammer. Alle ved jo, at det er vigtigt, at udlændinge skal kunne dansk, men det er som om, man er ligeglad med danskuddannelserne,” siger Karen Nielsen Breidahl, der er integrationsforsker på Aalborg Universitet til Kommunen.dk.

Siden 2011 er der skåret så meget af sprogcentrenes honorar, at knap en tredjedel af finansieringen er væk. Det viser en rapport fra i sommer fra Rambøll, der har gennemgået de gennemsnitlige modultakster i perioden 2011 til 2019.

”Jeg kender ikke til nogen forskning, der viser, at man kan levere den samme kvalitet for færre penge. Det får konsekvenser for flygtningene, at man sparer på uddannelserne,” siger Karen Nielsen Breidahl.

Både Uddannelsesforbundet, der er fagforening for lærere på sprogcentre, og brancheforeningen De Danske Sprogcentre, mener, at prisen allerede er skruet så langt ned, at det går ud over kvaliteten.

”Vi er i en situation, hvor presset har medført en negativ pris-spiral. Der har også været flere konkurser blandt sprogcentre. Vi får en entydig tilbagemelding fra vores medlemmer om, at kursisterne lærer et mere snævert dansk,” siger Hanne Pontoppidan, der er formand for Uddannelsesforbundet.

”Det er farligt, når man skræller så mange undervisningstimer bort. Alarmklokkerne ringer, fordi priserne er barberet så langt ned, at man ikke lærer borgerne sproget ordentligt,” siger Lars Nordborg, der er formand for De Danske Sprogcentre.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply