Skip to main content

Verden over er man nu begyndt at vaccinere mod Covid-19. I Danmark blev de første borgere vaccineret 27. december 2020. Sundhedsstyrelsen har opbygget et centralt styret visitationssystem der skal sikre, at det er personer i de kritiske målgrupper, der først tilbydes vaccination. Det fremgår af hjemmesiden.

Vi er nu på vej ind i den fase, hvor personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion skal tilbydes vaccination.

Allerede den 29. december bad KL så kommunerne om at igangsætte udarbejdelsen af lister over personale på præcis dette område, så man her først i januar kunne være klar til at rulle vaccinationsindsatsen ud. Det fremgår af informationsmail til kommunerne, som OPS-Indsigt er i besiddelse af.

Det var planen, at listerne skulle sendes direkte til Statens Serums Institut (SSI) og det ser ud til at have fungeret i forhold til kommunernes eget personale, men et sted på vejen kommer der et bump i forhold til de private og ikke kommercielle tilbud.

Glemte at man ikke havde hjemmel

Hos landsorganisationen for de sociale tilbud (LOS) bekræfter politisk og strategisk chef Laust Westtoft, at forløbet har været lidt bumlet.

”Det har givet nogen forvirring blandt flere af vores medlemmer, at de først er blevet kontaktet af kommunen og derefter sat på hold,” siger han til OPS-Indsigt.

Situationen er nemlig den, at mange kommune ret hurtigt efter KL`s udmelding før nytår begyndte at kontakte de private aktører og bede dem om lister på medarbejderne. Men et eller andet sted på linjen, er der nogen, der har stillet flere kommuner det relevante spørgsmål:

”Har kommuner hjemmel til at indhente personoplysninger på medarbejder de ikke har ansat?”Det oplyser kilder i branchen til OPS-Indsigt

Begrebet hjemmel kan jo i disse tider fremkalde en næsten allergisk reaktion hos embedsmænd, så det medfører straks kontraordre. Det betyder, at en række private aktører, som OPS-Indsigt har talt med og som ganske loyalt mod bestillingen fra kommunen er gået i gang med at udfylde lister, får en besked om, at den proces skal man lige stoppe, for kommunen har ikke umiddelbart hjemmel til at modtage personoplysninger på private leverandørers medarbejder.

KL og Statens Serums Institut arbejder på en løsning

Den lokale forvirring om hvad kommunen må afspejles senere i en mail fra KL til kommunernes direktioner den 6 januar

Hen kan man se, at det tilsyneladende er gået op for KL og SSI, at man enten har glemt de private aktørers medarbejder eller opdaget at kommunerne ikke må indhente medarbejderdata fra eksempelvis private botilbud og sende det videre til SSI.

Her skriver man nemlig blandt andet:

”Flere kommuner har forespurgt hvordan de skal forholde sig til ansatte i ovennævnte målgrupper, som er ansat af private leverandører/tilbud. Kommunerne skal ikke indsende oplysninger på ansatte fra private leverandører/tilbud.”

Det fremgår videre af mailen, at KL er i dialog med SSI om, hvordan oplysningerne fra de private leverandører bedst kan indsendes til SSI, og vi skriver ud til de private herom, når det er afklaret.

OPS-Indsigt har henvendt sig til SSI for at høre hvor langt de er i deres dialog med KL om en løsning, men SSI er ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

Uforståeligt at SSI ikke har kontaktet branchen

Hos brancheorganisationen SelvejeDanmark, der repræsenterer over 250 selvejende organisationer og virksomheder har direktør Jon Krog svært ved at forstå, at det er KL, der er i dialog med SSI og ikke brancheorganisationer som SelvejeDanmark  

“Man kan jo spørge sig selv om hvorfor branchen ikke bliver inddraget”.

Jon Krog har dog en positiv forventning om, at KL og SSI vil kontakte branchen, hvis det ikke lykkedes dem at finde en løsning.

Hos LOS er man tilsvarende overrasket og her forventer Laust Westtoft, at KL og SSI snart finder en løsning, så man kan få vaccineret personale, der skal opretholde en kritisk funktion i samfundet. ”Ellers må de jo kontakte os, så skal vi gerne bidrage, siger han.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply