Skip to main content

Der blev mandag foretaget 30.420 lyntest hos de fire private aktører, som staten samarbejder med.

851 personer fik besked om, at der var smittet med coronavirus. Det viser tal fra Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink.

Det svarer til, at 2,80 procent af lyntestene var positive, hvilket er lavere end søndag, hvor positivprocenten var 3,11 procent, men det kan skyldes at der er tale om markant færre lyntest end den 23. december, hvor aktørerne foretog 80.291 prøver. Det var det hidtil højeste antal.

Efter nogle mere stille dage over julen oplever Falck, der er den klart største udbyder, at flere og flere bliver testet ved deres teststeder.

Det fortæller Jørgen Mieritz, der er ambulancedirektør hos Falck til ritzau.

”Vi havde en forventning, at der ville blive ret stille i juledagene naturligvis, når folk holdt jul sammen med familien og vi forventer, at der bliver travlt igen op til nytår og i særdeleshed i starten af det nye år, når folk skal til at på arbejde igen, siger han.”

Jørgen Mieritz tilføjer, at det er vigtigt at få taget hurtigtestene hyppigt, hvis man har fået én omkring jul, da der er tale om et øjebliksbillede. Derfor er det også en god idé at få en test igen inden nytår, siger han.

Forskningsprojekt skal afdække pålidelighed

Lyntestenes pålidelighed er omdiskuteret. OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, at lyntest er helt sikker, hvis man er smittet med covid-19, baseret på ekspertudtalelser fra bl.a. specialist i molekylærbiologi ved Roskilde Universitet Peter Kamp Busk.

”Hvis man bliver testet med en lyntest inden for den første uge, hvor man oplever symptomer, har lyntest en følsomhed på 90 procent,” sagde han før jul til BT.

Alligevel vedbliver medier og myndigheder at bringe, at bringe tvivl om pålideligheden, særligt gælder usikkerheden, når lyntesten giver et negativt svar

Men nu kan borgere, der lader sig pcr-teste i Taastrup frem til nytår få tilbudt en lyntest i forskningens navn.

 

Et dansk forskningsprojekt vil nemlig sammenligne pålideligheden af prc-test og hurtigtest. Det skriver Region Hovedstaden på deres hjemmeside.

Siden den 26. december har alle borgere, der har bestilt tid til en pcr-test i testcenteret i Taastrup, også fået tilbudt en hurtigtest. Resultatet skal gøre forskerne klogere på kvaliteten og værdien af de to testmetoder.

Det fortæller Freddy Lippert, der er læge og direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab.

”Det er en supersimpel videnskabelig undersøgelse, som vil give et rigtig godt svar. Jeg forventer, at vi på baggrund af resultaterne kan kvalificere anbefalingerne til, hvilke borgere der bør tage de forskellige test,” siger han.

Freddy Lippert forventer, at man kan offentliggøre resultatet af forskningen i starten af 2021.

Forskellige fabrikater giver forskellig sikkerhed

Mens et fransk studie har vist en træfsikkerhed på 50-60 procent, har et studie fra Schweiz vist en træfsikkerhed ved 85 procent af svarene.

Claus Nielsen, der er afdelingschef i afdelingen Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik hos Statens Serum Institut, sagde i sidste uge, at hans bedste bud på træfsikkerheden på en lyntest er 70-80 procent.

”Man får et forskelligt svar, afhængig af hvem man tester. Antigentest er væsentligt mindre følsomme end pcr-test. Det er indiskutabelt,” sagde han til ritzau.

Netop denne forskellighed er fordelt på bl.a alder, diagnose og fabrikat er nogle af de ting projektet vil kunne afdække.

4000 dobbelt-testes inden nytår

Når det danske projekt er færdigt, er det ikke kun danske forskere, projektet skal gøre klogere, fortæller Freddy Lippert.

”Vi forventer, at det bliver publiceret i et internationalt tidsskrift. Det vil sige, at andre samfund og læger vil få gavn af vores erfaringer,” siger han.

Man håber på at undersøge 4000 personer med begge test i løbet af de fem dage.

Siger man ja til tilbuddet, vil man få svar på begge test.

Det er den sydkoreanske hurtigtest “Standard Q covid-19 AG” fra selskabet SD Biosensor, som man tester de 4000 personer med.

Det er den hurtigtest tre ud af de fire private leverandører, som regeringen har indgået aftaler med, bruger.

De tre leverandører er Falck, SOS International og Copenhagen Medical.

Projektet er et samarbejde mellem Rigshospitalets Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi, Statens Serum Institut, og Region Hovedstadens Akutberedskab.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply