Skip to main content

De seneste uger har regeringen og de øvrige politiske partier forhandlet rammerne for en ny postaftale, der skal sikre at alle danskere, uanset hvor de bor i landet, kan modtage breve og pakker. Regeringen har i den sammenhæng foreslået at indføre en ny afgift på alle breve og pakker.

Men en samlet opposition melder sig nu klar til sammen med de Radikale at forlade den brede politiske postaftale, det skriver Berlingske.

”Vi vil ikke være med til at lave pakkeafgifter og træder ud af forhandlingerne,” siger de Radikales ordfører, Rasmus Helveg Petersen

Han foretrækker, at finansieringen skal ske via finansloven, »når man skal dække et underskud i PostNord«.

Sagen er interessant fordi alle lande ifølge EU’s postdirektiv som en del af den nationale infrastruktur skal stille en landsdækkende postservice til rådighed for borgere og virksomheder. I Danmark har det underskudstyngede PostNord denne befordringspligt.

Statens forpligtigelse kolliderer med markedet

Regeringen har med henblik på at understøtte den delvist statsejede postvirksomhed i et oplæg til en ny politisk aftale på postområdet lagt op til en ny afgift.

Men en sådan afgift, der skal understøtte statens forpligtigelse til at opretholde en offentlig infrastruktur kollidere med markedet.

Afgiften er nemlig skadelig for dansk erhvervs konkurrenceevne. Det mener blandt andet administrerende direktør i Eventyrsport, Lars Sejer Sørensen, der driver 13 butikker i Danmark og en webshop, der står for cirka 30 procent af virksomhedens samlede omsætning.

En ny pakkeafgift ville ramme forretningen hårdt

”Jeg forstår ikke, at regeringen kommer med et forslag, der vil hjælpe udenlandske webshops og skade dansk webhandel. Det er konkurrenceforvridende og det vil skade konkurrenceevnen og ramme danske arbejdspladser, siger han i et opslag på Dansk Industris hjemmeside

Nu stopper festen fandme

De Konservatives transportordfører, Niels Flemming Hansen, har slet ikke kunne se en model, hvor en ny postaftale indeholder nye eller øgede afgifter på pakkeforsendelser.

Han betragter det som »unaturligt«, at private virksomheder med ekstra afgifter skal være med til at understøtte det delvist statsejede PostNord.

”Det vil for nogle af PostNords konkurrenter betyde, at de går fra overskud til underskud. Det vil sige, at regeringen er ude og forsøge at få staten til at finansiere en udligningsafgift, som skal give tilskud til en statslig virksomhed for at udkonkurrere andre private virksomheder. Så må jeg bare sige: Nu stopper festen fandme,« siger Niels Flemming Hansen til Berlingske.

Dansk Industri: En rigtig god nyhed

Dansk detail og e-handel er presset og der er ofte langt mellem de gode nyheder, men det manglende politiske flertal for en for en ny pakkeafgift, betragtes i branchen som en rigtig god julepakke.

”Det er virkelig en god nyhed, at et klart politisk flertal har lyttet til vores bekymringer og ikke støtter forslaget om en pakkeafgift. Danskerne og virksomhederne har bestemt ikke brug for en ny afgift – og slet ikke i denne svære tid for os alle,” siger adm. direktør for Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen i en kommentar.

Transportminister Benny Engelbrecht tager ifølge Berlingske meldingen fra de Radikale og de blå partier »til efterretning« 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply