Skip to main content

”Den 11. marts var en skæbnesstund. Den dag traf vi en svær, men nødvendig beslutning, som vendte op og ned på livet i Danmark. I dag vil blive lige så skelsættende for jer i Nordjylland,” sagde statsminister Mette Frederiksen i torsdags, da hun lukkede Nordjylland ned.

Nedlukningen rammer i alt syv kommuner. Det gælder Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner. Det forventes at så vel offentlige som private virksomheder i Nordjylland rammes hårdt.

Restriktionerne som forventes at ramme erhvervslivet i det nordjyske, er eksempelvis at spisesteder ikke længere må servere mad, men kun sælge mad ud af huset. Og pendlere på tværs af kommunegrænserne opfordres kraftigt til at blive i deres kommuner i de kommende uger.

Men hvordan er reaktionerne hos erhvervslivet?

Erhvervslivet: Borgere og virksomheder skal have hjælp nu

Dansk Erhverv var allerede i torsdags ude og appellere til, at der blev fundet lokale holdbare løsninger

Administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen understreger i en pressemeddelelse vigtigheden af, at der findes forskellige holdbare ordninger for bl.a. de medarbejdere, der nu tvinges til at blive hjemme på grund af den massive nedlukning af Nordjylland.

”Der udestår et stort arbejde med hurtigt at finde gode løsninger blandt andet, når det gælder lønkompensation. Desuden skal der også findes modeller for kompensation for hoteller, barer, caféer, restauranter, ferieboliger, turistbusser, kulturliv og i det hele taget alle de erhverv, som rammes af nedlukningen,” siger Brian Mikkelsen.

Hos Dansk Industri understreger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, vigtigheden af, at man holder den målsætning for øje at virksomhederne og samfundet mest muligt skal holdes i gang.

Endelig understreger DI i en pressemeddelelse, at regeringen, myndigheder og virksomheder har et stort fælles ansvar for at kommunikere til omverdenen, at Danmark gennem hurtig og resolut handling har fået situationen under kontrol og har inddæmmet smitten i de nordjyske kommuner.

Her peger man således i retningen af en form for øget samarbejde mellem myndighed og samfund og det gør man også hos SMVdanmark, hvor man ikke vil lade sig nøje med delviskompensation under nedlukningen.

“Det må sige sig selv, at virksomhederne ikke skal betale løn, når deres pendlende medarbejdere ikke kan nå frem på arbejdet, eller de ikke kan køre ud til kunder. Samtidig har de små virksomheder opbrugt det fedtlag, de havde i foråret. Derfor vil vi kraftigt opfordre regeringen til at lande en ny trepartsaftale, der giver 100% lønkompensation, når ansatte bliver hjemsendt,” siger administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt i en pressemeddelelse

Ministeren responderer med et dialogforum

Herefter er der næsten radiotavshed, men lørdag kan man så læse i en pressemeddelelse, at erhvervsminister Simon Kollerup har nedsat et nyt regionalt dialogforum, der i nedlukningsperioden skal drøfte situationen for erhvervslivet i Nordjylland. 

Forummet etableres under regeringens og erhvervslivets Corona-enhed, som blandt andet består af DI, Dansk Erhverv og FH som faste medlemmer.

Det er tanken, at denne undergruppe i den næste tid hver uge skal drøfte og håndtere erhvervslivets aktuelle udfordringer relateret til de skærpede restriktioner i Nordjylland.

“Jeg ved, at det lokale erhvervsliv i Nordjylland er hårdt presset, og at der er mange spørgsmål, som trænger sig på. Derfor er jeg glad for, at vi med undergruppen får mulighed for i fællesskab at drøfte, hvordan det nordjyske erhvervsliv bedst kommer igennem tiden med skærpede restriktioner i Nordjylland. Jeg holder det første møde på tirsdag, og derefter holder vi ugentlige møder i nedlukningsperioden,” udtaler erhvervsminister Simon Kollerup.

Spørgsmålet er så om dette nye dialogforum imødekommer det lokale erhvervsliv og giver mulighed for nogle af de krav til samarbejdet som erhvervslivet stiller. Det vil kun tiden vise.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply