Skip to main content

Blandt ejendomsudviklere og fondsforvaltere er begrebet friplejehjem et hot investeringsemne. Det er der flere grunde til, dels på grund af de lange lejekontrakter, man kan lave med plejeoperatørerne, dels når man ser på den forventede efterspørgsel blandt ældrebefolkningen.

I 2030 forventes der at være over 160.000 flere personer over 80 år end i dag. Det givet en efterspørgsel på mellem 20.000 – 35.000 plejehjemspladser lidt afhængigt, hvem man spørger Danmarks Statistik, brancheorganisationerne eller videns institutionerne. Når antallet svinger afhænger det meget hvad det er for nogle faktorer man lægger ind. 

Begrebet ”sund aldring” trækker antallet ned, hvorimod en fastholdelse af visitations niveau, som det er i dag, er med til at trække det op. Alle er dog enige om, at vi står over for en behovsbølge for at få bygget nye plejehjem.

OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvorledes OK-Fonden og PFA er gået sammen og har planer for at bygge mange friplejehjem. En anden spiller på markedet der bygger friplejehjem er den nordiske ejendomsudvikler og fondsforvalter NREP, der satser stort på dette område.Læs i øvrig om OK-Fondens planer her

“Vi arbejder pt. på 10-15 plejehjemsprojekter, som vi forventer at realisere inden for 2-3 år. Det er udover de byggerier, der allerede er i gang. Og så kan der komme nogle opportunistiske investeringer udover det,” siger Klaus Ahm, investeringsdirektør i NREP, til EjendomsWatch.

Aktuelt er NREP i gang med at opføre to friplejehjem: Et i Holte med 72 boliger og et i Greve med 75 boliger.

Bygger til sig selv

OPS-Indsigt har tidligere beskrevet, hvorledes forskellige aktører operere på markedet for friplejehjem og hvorledes de finder sammen. Scandinavian Property Development, der har udviklet flere friplejehjem bl.a. det i Frederikssund, har efterfølgende solgt bygningerne til Northern Horizon. Modsat så er NREP både udvikler og slutinvestor. Det vil sige de er med hele vejen.

“Vi bygger til os selv, og det betyder, at vi stiller høje krav til både bygninger og operatører,” siger Klaus Ahm. til EjendomsWatch.

I både greve og Holte har NREP aftale med plejeoperatøren Altiden, der er en del af den svenske Ambea-koncern. Altiden har lejet sig ind på en 25 års lejekontrakt.Due diligence som forebyggelse af dårlige sager

For nylig gik et selvejende friplejehjem i Odense konkurs, det fik straks FOA til at være ude og mane til forsigtighed. Hos NREP er man opmærksom på risikoen og derfor laver man ifølge Klaus Ahm en grundig due diligence på deres vores operatører, netop for at forebygge den slags situationer. Det sker bl.a. ved at man går i dybden med de private plejevirksomheders tilsynsrapporter, fremgår det af Ejendomswatch 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply