Skip to main content

Inden for de næste 10 år får vi over 160.000 flere ældre over 80 år end vi har i dag. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det betyder, at vi har et behov for ca 26.000 flere plejehjemspladser, hvis kommunerne vedbliver at visitere til plejehjem efter samme niveau som i dag.

I runder tal betyder det, at der skal bygges en to til tre plejehjem i hver kommune. Samtidig har vi den situation, at kommunernes økonomi er presset, så alene investeringen i, at få bygget ét kommunalt plejehjem er en udfordring.

Det er der en række virksomheder og allerede iagttaget. I foråret var det Pension Danmark og Diakonissestiftelsen, der gik sammen i et partnerskab.

Et joint venture-selskab

Nu melder der sig så en ny spiller på banen. Det er pensionsselskabet PFA og OK-Fonden. De har nemlig dannet et joint venture-selskab, hvor PFA er majoritetsinvestor. Den samlede investeringssum er på 2,5 milliarder kroner og med den i ryggen vil de to parter bygge og drive friplejehjem i 10 større danske byer. Skriver parterne i en pressemeddelelse.

”Hos PFA har vi et stort ønske om at skabe gode og trygge rammer, der kan være med til at sikre det gode seniorliv. Det gælder både i forhold til overgangen fra arbejdsliv til pension, men også ved at udvikle nye og attraktive boligformer,” siger Allan Polack, Group CEO i PFA.

Selskabet har allerede dialoger kørende med flere interesserede kommuner, og forventningen fra PFA og OK-Fonden er, at der hvert sted skal opføres ca. 70 til 100 plejehjemsboliger samt 40 til 50 seniorboliger ud fra konceptet ”Boliger for Livet”. 

” Med vores partnerskab med OK-Fonden vil vi skabe en højkvalitetsløsning, som kan være med til at supplere det offentlige, og som samtidig sker i en konstruktiv dialog med de interesserede kommuner. På den måde kan vi i fællesskab være med til at sikre, at flere bliver tilbudt netop dén plejehjemsplads, de ønsker,” siger Allan Polack, Group CEO i PFA.

OK-Fonden bliver plejeleverandør

Det bliver OK-Fonden, der er en privat non-profit omsorgsorganisation, som plejefagligt skal drive de fremtidige plejehjem samt administrere seniorboligerne og seniorbofællesskaberne, som det fælles selskab skal etablere og udleje. 

Kommunerne kommer til at betale det samme for en borger på et OK-friplejehjem som for en borger på et kommunalt plejehjem.

”Der er stor søgning til vores eksisterende plejehjem og til vores seniorboliger, og vi håber, at PFA’s kunder vil søge i retning af netop vores fælles værditilbud. Med det fælles selskab bliver vi i stand til at tilbyde endnu flere kommuner at levere velfærdsløsninger,” siger Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør i OK-Fonden.

OK-Fonden er en af de store selvejende plejeorganisationer og driver blandt andet 16 plejecentre/plejehjem. Samlet har organisationen over 2000 medarbejdere.

Servicerede seniorboliger følger med

Ud over friplejehjemmene har det nye selskab nemlig også planer om at bygge en hel række af nye velfærdstilbud i form af seniorboliger og seniorbofællesskaber, hvor blandt andet kunderne i PFA har fortrinsret.

Parterne mener, at de på den led sender værdiskabelsen videre til de mennesker, som de hver for sig har som målgruppe. Både PFA og OK-Fonden har begge erfaring med at opføre seniorboliger og seniorbofællesskaber.

Tanken om servicerede seniorboliger og seniorboligfællesskaber er ikke nogen ny tanke hos PFA. I december 2019 annoncerede pensionsselskabet, at man havde gennemført en større markedsanalyse og her fundet gode investeringsmuligheder i at lancere et koncept for servicerede seniorboliger med mulighed for pleje på det danske marked. 

Det er tanken at den nye boligtype skal være med til at lukke et hul i boligefterspørgslen fra et stigende antal seniorer, der mangler attraktive muligheder for nedskalering fra den klassiske familiebolig til mere seniorvenlige boliger, som imødekommer den såkaldt nye ”tredje alder”.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply