Skip to main content

Var prisen for lav, da fonden Dansk Bibelskole i 2016 solgte en 460 kvadratmeter stor herskabslejlighed på den attraktive Frederiksberg Allé for 9,5 millioner kroner til Simon Aggesen (K), som i dag er borgmester i Frederiksberg Kommune?Det vil Erhvervsstyrelsen nu undersøge, skriver Altinget.Hvis svaret viser sig at være ja, risikerer medlemmerne af bestyrelsen for fonden at blive holdt personligt erstatningsansvarlige for bolighandlen, skriver netmediet. I yderste konsekvens kan også borgmesteren selv risikere at skulle betale penge tilbage.

Foreløbig har Erhvervsstyrelsen, som fører tilsyn med erhvervsdrivende fonde, bedt Dansk Bibelskole om en redegørelse for handlen. Det viser et brev fra styrelsen til fonden, som Altinget har fået aktindsigt i.Sagen er interessant fordi den illustrere nogle af de komplekse skillelinjer, der befinder sig i den kommunale bermudatrekant bestående af en sælger, en køber og en myndighed, der skal godkende opdelingen af en meget stor lejlighed. Samtidig får man et ekstra twist fordi køber er en del af myndigheden.Sagen om Simon Aggesens bolighandel kom frem i slutningen af september, da Ekstra Bladet fortalte, at Frederiksbergs borgmester som daværende rådmand og medlem af kommunens byudvalg i 2016 købte den omtalte lejlighed til en tilsyneladende god pris. Han delte den op i to og solgte først den ene, siden den anden. Dermed fik han og hans hustru i løbet af knap fire år en nettofortjeneste på i alt 11 millioner kroner.Den konservative politiker har selv offentligt talt imod korttidsspekulation på boligmarkedet, og det er blandt hans mærkesager, at Frederiksberg skal være “en by for alle”. Derfor kan sagen, som kommer knap et år før kommunalvalget, blive politisk skadelig for Konservative, som i forvejen er presset på Frederiksberg efter mere end hundrede års styre. Det skriver Altinget.Sælger skal redegøre“Erhvervsstyrelsen har i dagspressen kunnet læse, at fonden i 2016 solgte ejendommen Frederiksberg Alle 8 3, 1820 Frederiksberg C. I den forbindelse er der blevet sat spørgsmålstegn ved, om fondens salg af den pågældende ejendom er sket på almindelige markedsmæssige vilkår, herunder om salgsprisen svarerede til markedsprisen,” skriver Erhvervsstyrelsen til Dansk Bibelskole ifølge Altinget.Dansk Bibelskole skal over for Erhvervsstyrelsen redegøre for salget, herunder om fonden har modtaget andre købstilbud på ejendommen end tilbuddet fra Simon Aggesen. Fonden bliver i brevet også bedt om at fremlægge beslutningsreferat for beslutningen om at sælge ejendommen, vurderinger fra ejendomsmæglere og øvrige dokumenter, som kan belyse salget og vurderingen af markedsværdien nærmere, skriver Altinget.Direktøren for fonden, Morten Christiansen, forklarer, at han fik vurderet lejlighedens værdi af to forskellige ejendomsmæglere. Og at fonden endte med at sælge lejligheden til en lavere pris – men ”ikke væsentligt lavere” – end vurderingen, fordi Simon Aggesen til gengæld hjalp fonden af med en lejer, der ikke kunne opsiges.”Vi har henvendt os til to lokale mæglere, og de er statsautoriserede, og jeg kan ikke se, hvordan jeg skulle have gennemskuet, at de har vurderet den forkert,” siger Morten Christiansen til Altinget.Risikere at ende med håret i postkassenDer har ikke været dokumenteret ulovligheder i sagen.  Men nu risikerer bestyrelsen for fonden Dansk Bibelskole, der solgte Aggesen lejligheden, altså at ende med håret i postkassen, hvis de særlige regler for fonde er overtrådt.Hvis fonden bevidst har solgt lejligheden til under markedsværdi, svarer det til, at fonden har uddelt fondsmidler til køberen. Og det må en erhvervsdrivende fond ikke gøre, med mindre uddelingen harmonerer med fondens formål, forklarer professor i fondsret ved Københavns Universitet, Rasmus Kristian Feldthusen, til Altinget.”Vurderer Erhvervsstyrelsen, at et salg er sket til under markedsværdi, og der derved er foretaget en formålsstridig uddeling, så kan der rejses et tilbagebetalingskrav mod modtageren hvis denne var i ond tro, eller der kan på vegne af fonden rejses et erstatningskrav mod fondens bestyrelse,” siger professoren til Altinget.Simon Aggesen har ikke ønsket at kommentere den igangværende sag over for Altinget.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply