Skip to main content

Der bliver bygget på livet løs i landets kommuner, efter regeringen valgte at ophæve kommunernes anlægsramme for 2020 og mange kommunerne tager den store byggelyst med ind i 2021, hvor de trods en forøgelse af anlægsrammen på 2,6 milliarder, har haft svært ved at holde budgetterne inden for anlægsrammen.

Nu får 11 kommuner hjælp til nogle af deres projekter fra Realdania, men kravet er bæredygtighed. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Midlerne fra Realdania skal hjælpe de 11 kommuner med at indhente målrettet rådgivning om, hvordan de kan styrke den klimamæssig bæredygtighed i konkrete byggeprojekter. En værdifuld viden, som Realdania vil arbejde for, også kommer landets øvrige kommuner til gavn. 

”Ved at give kommunerne lidt ekstra luft i budgetterne til målrettede bæredygtighedsanalyser og til efterfølgende at realisere de justerede byggeprojekter, er vi både med til at gøre de konkrete byggerier grønnere og ejendomsafdelingerne endnu klogere på bæredygtighed. Den nye viden, som nu kommer ud i kommunerne, håber vi, også vil spille ind i mange andre kommunale byggeprojekter fremover – i hele landet,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Grønne tage i Herning og bæredygtige træsorter i Kolding

De grønne ambitioner er høje blandt de 11 kommuner. I Herning Kommune, hvor der skal bygges en ny varmestue, et herberg samt boliger målrettet hjemløse, er der nu økonomi til at undersøge, hvordan der kan skrues op for de grønne løsninger i det kommende byggeri. Her vil kommunen blandt andet undersøge, hvordan man kan øge fokus på alternativ energi, grønne tage, bæredygtige materialer, LED-belysning samt et bedre indeklima. 

I Frederikshavn Kommune, der skal etablere en ny daginstitution i samme bygning som en af byens skoler, kan kommunen med støtte fra Realdania blandt andet undersøge, om der ifm byggeriet kan skrues op for genanvendelsen af den eksisterende bygnings materialer. 

Og i Kolding får kommunen hjælp til at undersøge muligheden for at anvende mere bæredygtige træsorter i byggeriet af byens kommende moler, der, ud over at fungere som hyggeligt opholdssted for byens borgere, skal beskytte det indre havnebassin i Kolding mod bølger og is. Her kan der potentielt være stor inspiration at hente for andre havnebyer, der gerne vil bygge mere bæredygtigt. 

Realdania åbner for en ny ansøgningsrunde til landets kommuner d. 20. oktober 2020.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply