Skip to main content

Onsdag tikkede meddelelsen ind om, at bestyrelsen for det selvejende behandlingshjem Schuberts Minde har besluttet sig for at lukke. Institutionen, der har 70 år på bagen, var blandt andet i nullerne kendt fra DRs dokumentarserie ’Kæft, trit og knus,’

Sagen er interessant fordi regeringen i løbet af den næste måned vil fremlægge det, som er blevet kaldt ”barnets lov”. Herunder lovgivning for de ifølge Danmarks Statistik ca. 13.600 børn og unge, som er anbragt uden for hjemmet, heraf ca. 2.300 på et døgntilbud tilsvarende behandlingshjemmet Schuberts Minde.

Udsat for kritik igennem flere år

Behandlingshjemmet er tilsyneladende ikke lukket på grund af økonomien, for man har nemlig ifølge en pressemeddelelse planer om at genopstå med basis i de midler, der er i fondasen.

Lukningen skal blandt andet kædes sammen med, at Schuberts Minde siden 2010 jævnligt har været udsat for tilbagevendende stærk kritik af den udførte pædagogik i medierne. Det førte for lidt over et år siden til, at forstanderen gennem mange år gik i utide. Den gang blev stillingen genbesat med nye kræfter, men nu har den nye forstanderen sagt op og bestyrelsesformanden har trukket sig.

Forstanderen har ellers været på en hård opgave. Blandt andet kunne TVmidtvest i juli fortælle om en video, hvor en pædagog på Schuberts Minde, råber af børnene. Videoen blev dengang delt vidt og bredt på de sociale medier og på videoen kan man se og høre pædagogen komme med flere verbale angreb.

”Det er en kæmpe fejl, og vi kan kun lægge os fladt ned. Bare man kunne spole tiden tilbage, men det kan vi ikke,” sagde forstander siger Per Jacobsen den gang.

Kom for sent i gang med en kulturforandring

Forstanderens og bestyrelsesformands exit har efterladt den resterende bestyrelse med den konklusion, at man må lukke behandlingshjemmet og starte på en frisk med helt nye kræfter.

I bestyrelsen er man hudløs ærlig, her erkender man, at behandlingshjemmet for sent har iværksat en fornyelse af pædagogikken og kulturen på stedet. Det skriver man i en pressemeddelelse. Det fremgår samtidig, at det er en enig bestyrelse, der ligesom tager det store skridt at lukke institutionen.

”Udsatte og sårbare børn fortjener de bedste rammer for deres liv. Som bestyrelse skal vi stå inde for det, og på trods af et stort udviklingsarbejde på Schuberts Minde det seneste år, ser vi ikke længere en fremtid. Derfor har vi taget beslutningen om at lukke,” siger Claus Kristensen, der har været medlem af bestyrelsen det sidste år.

Bestyrelsen erkender, at der har været behov for at ændre den pædagogiske tilgang på stedet, men at det ikke er lykkedes selvom man det sidste år har fulgt en udviklingsplan.

”så erkender vi, at trods et kæmpe arbejde, er Schuberts Minde ikke i mål. Opgaven med at vende kulturen tager for lang tid. Det kan vi ikke vente på. Derfor lukker vi,” siger Claus Kristensen.

Bestyrelsen er i dialog med de anbringende kommuner

Beslutningen om at lukke betyder, at alt pædagogisk personale og øvrig ledelse er varslet afskediget.

Alle ansatte er orienteret om beslutningen, ligesom Socialtilsyn Midt onsdag fik besked om lukningen. Det er ifølge bestyrelsen planen, at Schuberts Mindes aktiviteter afvikles i løbet af de kommende måneder. 

Bestyrelsen vil nu i dialog med de anbringende kommuner arbejde for, at lukningen får så lidt betydning som muligt for de børn, der er tilbage på Schuberts Minde.

”Det er vores og de anbringende kommuners vurdering, at de børn, der er tilbage på Schuberts Minde, trives godt. Men Schuberts Minde skal ikke modtage flere børn. Det er derfor, at vi har truffet beslutning om at lukke,” siger Claus Kristensen. 

Vil genopstå som en koncern med flere tilbud

Bestyrelsen vil nu danne en ny koncernlignende virksomhed med baggrund i den formue Schuberts Minde besidder. Det er således kun den børnefaglige drift der lukkes ned for, så man ganske enkelt kan starte på en frisk.

”Vi vil opbygge et eller flere opholdssteder for udsatte børn. Det gør vi med et nyt pædagogisk grundlag, nyt personale, ny ledelse og en ny kultur,” siger Claus Kristensen. 

Han påpeger desuden, at de børn, der aktuelt bor på Schuberts Minde, kan rykke med over i det nye sted, men i hans perspektiv, er det er helt op til de anbringende kommuner.Link til Schuberts Minde

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply