Skip to main content

Venstre er klar til at se på “alle muligheder” for at sikre mindst et friplejehjem i langt flere kommuner, og udelukker ikke et decideret lovkrav til kommunerne. Det skal sikre, at ældre overalt i landet får et reelt valg mellem et kommunalt tilbud og et privat tilbud.På spørgsmålet om Venstre er klar til at stille et krav via lovgivningen til alle kommuner om et friplejehjem siger partiet sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann i en skriftlig kommentar:”For Venstre er målet, at alle ældre skal have et reelt frit valg, når de skal beslutte, hvilket plejehjem de ønsker at bo på. Det kan kun ske ved, at langt flere kommuner får minimum et friplejehjem. Det er ikke afgørende for Venstre, hvordan vi rent teknisk får opfyldt den målsætning. Vi er parate til at se på alle muligheder for at understøtte etableringen af flere friplejehjem, så de ældre får muligheden for at vælge frit.”Svaret er interessant ikke mindst for landets kommuner, fordi det viser, at Venstre er klar til, om nødvendigt, at lægge pres på landets kommuner for at få markant flere friplejehjem enten gennem direkte lovkrav eller stærke økonomiske incitamenter. Det indikerer samtidig, at partiet er på vej tilbage til det fokus på frit valg for borgerne, som var et markant element i partiets politik, især da Lars Løkke Rasmussen var indenrigsminister i nullerne.Venstre taler nu om “langt flere kommuner”, hvor de mandag i de brede medier talte om “alle kommuner”. Forklaringen er formentligt, at det i særligt små kommuner og kommuner med en meget svag vækst i ældrebefolkningen kan være særlige udfordringer ved at kræve bygning af et friplejehjem.”Der er brug for fundamentale ændringer i ældreplejen, så vi får værdigheden, omsorgen og empatien tilbage på alle landets plejehjem. Styrket og reelt frit valg er en af vejene til at komme et skridt nærmere. Øget pårørendeinddragelse, hvor pårørende får plads i bestyrelser på alle plejehjem er også en vigtig indsats. Alt for ofte har vi hørt om pårørende, som ikke er blevet til. Det dur ikke!,” siger Jane Heitmann.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply