Skip to main content

Vidensdelingen og glidende samarbejde imellem mange specialister er centralt i større bygge- og renoveringsopgaver. Det er baggrunden for, at HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab i forbindelse med moderniseringen af en syv regionale vandværker har etableret et fælles projektkontor på tværs af specialisterne, hvad enten de er HOFOR`s egne eller ansat hos en af de rådgivende virksomheder. Det skriver HOFOR i en pressemeddelelse.

”Vi arbejder fra samme kontor og projekterer på tværs af alle rådgiverteams for at hjælpe hinanden og opnå størst mulig synergi mellem projekterne. På den måde får vi nemt og hurtigt afklaret små udfordringer, der opstår, og som ellers ville kræve et møde eller en længere mail-korrespondance. Nu har vi gjort det i flere år med de første tre regionale vandværker, og vi kan se, at det virker. Derfor fortsætter vi den tætte samarbejdsform med de næste vandværker, siger Erling Fischer som er projektchef i HOFOR for vandværker og blødgøring.

Design af Danmarks største vandværk

HOFOR er som sagt i gang med at modernisere og indføre blødgøring af drikkevandet på i alt syv regionale vandværker. Aktuelt skal projekterne til de tre næste værker for alvor til at starte op. Der er, derfor skrevet kontrakter med en række rådgivere, som skal stå for planlægningen af både renovering og nye anlæg til blødgøring i samarbejde med HOFORs specialister.

Sammen skal de blandt andet stå for at designe Danmarks største vandværk – Værket ved Regnemark. 

Det forventes at blive en udfordrende opgave og netop derfor har HOFOR samlet et bredt hold af specialister og rådgivere fra virksomhederne NIRAS, Krüger, COWI, PLH Arkitekter, ØLLGAARD, Emcon, Rørbæk & Møller og Sweco

”Det er spændende at være med til at sætte præg på Danmarks største vandværk. Vi kan bruge erfaringerne fra de tre værker vi allerede arbejder på – eksempelvis projekterer vi i komplet 3D på alle fagdiscipliner på alle værker, så vi har et meget godt grundlag at arbejde på til dette vandværk, siger Claus Legarth Bjørn, fra COWI, som sammen med PLH Arkitekter arbejder med bygninger og arealerne omkring vandværkerne.

En anden meget central del af vandværket er selve procesanlægget – der hvor vandet bliver behandlet og sendt videre til forbrugerne. Også her er HOFORs specialister hjulpet på vej af private rådgivere.

”Vi arbejder sammen med HOFOR om at gøre vandværkerne så bæredygtige som muligt. Vandbehandlingsanlægget og de tilhørende pumpeanlæg skal designes, så man bruger mindst muligt energi og lige nu arbejder vi intenst på at vælge rørsystemer af rustfrit stål, der har en mindre miljøbelastning uden at gå på kompromis med pris og kvalitet, forklarer John B. Kristensen, fagleder fra konsortiet NIRAS/Krüger.

Blødere vandt til 75 % af københavnerne

Når de tre næste vandværker er klar, vil HOFOR være i stand til at levere blødere vand til ca. 75 pct. af kunderne i København og omegnskommunerne. Moderniseringen af vandværkerne vil også betyde, at drikkevandet, som strømmer ind til københavnerne gennem kilometervis af vandledninger, fortsat vil have en høj fødevaresikkerhed mange år frem i tiden. Det sker via nye standarder, hvor vandbehandlingen foregår i helt lukkede kredsløb i stedet for på anlæg med åbne vandoverflader og iltningstrapper.

”Vi er i gang med en proces, hvor hele vores produktion skal omstilles til de nye standarder – og sådan en proces tager tid. Der er stor efterspørgsel på blødere vand fra både forbrugere og virksomheder i vores forsyningsområde, så vi vil løbende udrulle denne modernisering på alle vores vandværker,” siger Erling Fischer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply