Skip to main content

For at hjælpe danske eksportvirksomheder har regeringen i samarbejde med erhvervslivet nedsat “Forum for genstart af dansk eksport”, der skal hjælpe danske berørte eksportvirksomheder igennem corona-krisen. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse

Eksportvirksomhedernes aktiviteter og investeringer har stor betydning for Danmarks samlede økonomi og virke på tværs af sektorerne.I 2019 eksporterede danske virksomheder for ca. 1.350 mia. kr., hvilket er et beløb, der svarer til 55 pct. af Danmarks BNP. Godt 850.000 danske job er direkte afhængig af eksport, skriver Dansk Industri i et presseopslagDanske eksportvirksomheder regner i følge Dansk Industri med en nedgang i omsætning i 2020 på 13 pct  “Når dansk eksport falder så markant, så rammer det ikke bare virksomhederne men hele Danmark og det grundlag, der sikrer vores fælles velfærd. Det er arbejdspladser, vækst og hele vores økonomi og samfund, der bliver ramt. Det er en udvikling, vi skal tage alvorligt og være på forkant med ved at finde løsninger, der virker her og nu,” siger Lars Sandahl Sørensen administrerende direktør i DI. 

Corona-krisen skaber en række udfordringer men også muligheder for danske virksomheder. Det er baggrunden for, at regeringen og dansk erhvervsliv nu går sammen for, at afdække mulige tiltag og initiativer, der kan hjælpe danske eksportvirksomheder. 

Et tværgående forum for genstart

”Forum for genstart af dansk eksport” er navnet på det fælles overordnet forum regeringen har oprettet med erhvervslivet. Desuden har nedsat otte genstartsteams, der skal bidrage med input fra forskellige brancher.

Forum for genstart af dansk eksport er bredt sammen sat og består af  Dansk Industri, Dansk Erhverv, SMVDanmark, Landbrug & Fødevarer, Danske Rederier, Lægemiddelindustriforeningen, HORESTA og Dansk Mode & Textil, mens fagbevægelsen er repræsenteret af FH, Dansk Metal og 3F.

Forum for genstart af dansk eksport skal bl.a. udpege, hvor udfordringer for eksporten kræver handling og hvilke tiltag, der kan gøre mest gavn i forhold til at understøtte danske eksporterhverv gennem COVID-19-krisen. 

”Dansk økonomi er i høj grad bundet op på udviklingen i verdensøkonomien og på eksportmarkederne. Vores undersøgelser viser, at eksporttilliden blandt SMV’erne er styrtdykket til et historisk lavt niveau. Det er derfor helt rigtigt set, at vi har behov for genstartteams for eksporten,” udtaler administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

En udløber af aftalen om at udfase hjælpepakkerne

Forum for genstart af dansk eksport er en udløber af aftalen om udfasning af hjælpepakker, stimuli-initiativer og eksportinitiativer af 15. juni indgået mellem regeringen og Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

“Mange danske arbejdspladser er afhængige af vores stærke danske eksporterhverv. I regeringen vil vi hjælpe danske eksportører i COVID-19-krisen med de udfordringer, som de konkret møder. Derfor nedsætter vi et forum og 8 genstartsteams for eksport med kapaciteter fra dansk erhvervsliv og danske eksporterhverv.” Siger Erhvervsminister Simon Kollerup i en kommentar til initiativet.

De 8 genstartsteams skal hurtigt i arbejdstøjet og det er forventningen at der allerede i september ligger handlingsorienterede tiltag i form af konkrete indspil til regeringen om, hvordan  regeringen kan hjælpe med at løse de udfordringer, de står overfor som følge af corona-krisen.

Hvert genstartteam har en formand og de skal sammen med fagbevægelsen og erhvervsorganisationer mødes første gang til et sættemøde med erhvervsminister Simon Kollerup og udenrigsminister Jeppe Kofod den 12. august 2020.

Kort om de 8 genstartsteams

De 8 genstartsteams og formænd repræsenterer følgende erhvervsområder:

  1. Fødevaresektoren (formand Jais Valeur, Danish Crown)
  2. Det Blå Danmark (formand Henriette Hallberg Thygesen, Maersk)
  3. Produktionsvirksomheder og grøn teknologi (formand Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland)
  4. Mode og tekstil (formand Frederikke Schmidt, Roccamore)
  5. Life Science og biotek (formand Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk)
  6. Små- og mellemstore virksomheder (formand Carsten Jensen, CKJ Steel)
  7. Turisme og oplevelsesøkonomien (formand Lars Liebst, Tivoli)
  8. Luftfart (formand Simon Pauck Hansen, SAS)

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply