Skip to main content

Under klimaforhandlingerne har klimaminister Dan Jørgensen foreslået at ‘ophæve kommunernes monopol på at forbrænde eget affald, så affaldet flyder hen til de anlæg, hvor det forbrændes billigst og mest effektivt’. Ophævelsen af monopoler er altid sund fornuft, men løsningen er ikke entydigt privatisering.Mange private selskaber vil gerne investere i affaldsløsninger i Danmark og bidrage med teknologi og ’best-practice’. Vi har aktiviteter i 30 lande, og driver over 50 genanvendelsesanlæg i Europa i fælles selskaber med offentlige myndigheder, så vi ved vi kan. Ejerskabet er vel ikke målet i sig selv? Det alle ønsker er vel en mere klimavenlig og effektiv affaldsmodel for Danmark. Spørgsmålet er hvordan forenes det med samarbejde mellem offentlig og privat?

Majoriteten af de kommunale affaldsselskaber gør et imponerende arbejde. Vi er sikre på, at vi som selskab kan hjælpe med at gøre det endnu bedre sammen med dem i for eksempel fælles selskaber, hvor kommunerne bevarer den politiske kontrol. Vi tolker klimaminister Dan Jørgensens udspil som ikke-ideologisk. Det handler ikke om privatisering eller offentligt ejerskab, men om at gøre det bedst muligt. Private aktører giver mening i det omfang vi kan bidrage til bedre genanvendelse eller effektivitet. Det har vi positivt bevist, at vi kan I Danmark såvel som resten af Europa. Den klogeste model fremadrettet, er den der henter det bedste fra begge verdner. Og i den sammenhæng har jeg stor tillid til offentlige-private samarbejdsmodeller.Desværre spænder lovgivningen i Danmark til en vis grad ben for OPP-samarbejder. Små justeringer i dette kan skabe bedre resultater for miljøet såvel som nye danske arbejdspladser. Om Urbaser A/S. Urbaser er det største private renovationsselskab i Danmark og er en del af det industrielle spanske selskab Urbaser, der på nordisk plan opererer i Sverige, Norge og Finland. På verdensplan betjener Urbaser mere end 50 millioner mennesker fordelt over 27 lande og har over 40.000 ansatte.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply