Skip to main content

Folketingets partier kan igangsætte renoveringsprojekter af almennyttige boliger for i alt 18,4 milliarder kroner, uden at staten eller kommunerne skal have penge op ad lommen. Dermed kan ophobede penge i Landsbyggefonden komme til at spille en afgørende rolle i en ekspansiv finanspolitik i kølvandet på Covid-19.Mens Boligsselskabernes Landsforening, BL, har kæmpet for at få lov at renovere mere i flere år, så har den økonomiske krise skabt en bred støtte, som har udmøntet sig i en opfordring til stats- og finansministeren fra blandt andet de store erhvervsorganisationer Dansk Erhverv, DI og Dansk Byggeri samt fagbevægelsens top.Konkret handler henvendelsen sig om 453 renoveringsprojekter til i alt 18,4 milliarder kroner, som har stået i kø på trods af bevillinger fra Landsbyggefonden. Køen er opstået, fordi regeringen har fastholdt en lav anlægsramme for at undgå overophedning af økonomien.”Disse konkrete projekter er fordelt over hele landet og kan derfor bredt geografisk medvirke til at holde hånden under erhvervslivet og beskæftigelsen,” skriver organisationerne i brevet. “En beslutning fra regeringen om, at disse mange renoveringsprojekter i køen til Landsbyggefonden kan igangsættes, vil have afgørende stor betydning for både rådgiverbranchen og entreprenørbranchen.”Kan komme hurtigt igangDirektøren for BL, Bent Madsen, siger, at projekterne kan sættes i gang meget hurtigt. Mange projekter er så små, at de ikke skal i EU-udbud, og resten af projekterne skal blot overholde en udbudsproces på 45 dage.”Det drejer sig om, hvorvidt man fra regeringen og Folketinget beslutter, at det er det her, man vil,” siger Bent Madsen.Han har allerede fået henvendelser fra kommuner, som er klar til at støtte en hurtig igangsætning blandt også ved at sikre en hurtig behandling af byggesagerne. KL-formand Jacob Bundsgaard  (S) bekræfter overfor NB-Økonomi, at kommunerne støtter BL’s ønske om at skrue op for renoveringerne.En grov tommelfingerregel siger ifølge BL, at renoveringsprojekter for en milliard kroner skaber 400 arbejdspladser indenfor bygesektoren og cirka 400 indenfor servicesektoren. Hertil kommer stor klimaeffekt, når boligerne renoveres.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply