Skip to main content

Ingen banker har budt på Gladsaxe Kommunes bankudbud, der læner sig op ad KL’s anbefalinger til skærpede krav til bankerne i kølvandet på de seneste års hvidvasksager.

Efter de senere års omfattende hvidvasksager, kom Kommunernes Landsforening i sommers med en række anbefalinger, der indeholdt principper og anbefalinger til kommunernes samarbejde med bankerne.

Det drejer sig blandt andet om, at kommunerne lettere skal kunne udelukke banker, der er dømt i sager om hvidvask, fra overhovedet at deltage i udbud om kommunernes bankforretning, ligesom kommunerne lettere skal kunne gribe ind i den efterfølgende kontraktperiode, hvis banken mistænkes for være involveret i sager om hvidvask. Samtidig skal kommunerne kunne stille krav til blandt andet virksomhedskulturen.Men hvad gør kommuen, når markedet af banker ikke spiller med?

Gladsaxe beder KL og erhvervsministeren om at tage over, efter at den forgæves har sendt sine bankforretninger i udbud. Det siger borgmester Trine Græse (S), som ikke har nogen planer om et genudbud på mere lempelige vilkår.”Vi ønsker ikke slække på kravene,” siger hun.”Vi stiller også krav til andre leverandører om, at de skal leve op til visse sociale og etiske standarder. Og vores borgere har en forventning om, at vi stiller den slags krav.”Gladsaxe har i sit udbud fulgt de anbefalinger, som KL udsendte i sommer på baggrund af en rapport fra et ekspertudvalg. Udvalget – kaldet KL’s bankråd – havde deltagelse af eksterne eksperter og Finans Danmark og blev enige om et sæt ”governance”-regler, som man anbefalede bankerne at følge. Finans Danmark endte dog med ikke at kunne støtte de konkrete anbefalinger til kommunernes kontrakter med bankerne, der derfor blev udsendt af KL alene.

”Jeg sender nu et brev til (erhvervsminister Simon) Kollerup (S) og (KL’s formand Jacob) Bundsgaard og beder dem om at tage dialogen med banksektoren, for vi synes, det samfundsmæssigt er et problem, at vi følger KL’s anbefalinger, og der så ikke kommer nogen bud.”Vil ikke lempe

Andre kommuner har også anvendt KL’s retningslinjer, siden de blev udsendt i sommer, og de har lykkedes med at få bud fra pengeinstitutter. Men i hvert fald to af kommunerne, nemlig Struer og Tønder, har anvendt en let modereret udgave af KL’s anbefalinger, hvor man ikke kræver, at bankerne skal betale bod, hvis de svigter deres pligt til at orientere om hvidvasksager og lignende.

Gladsaxe har dog ingen planer om at lempe sine vilkår.

”Nu har kompetente folk i KL’s bankråd kommet med anbefalinger af hvilke krav, vi kan stille til bankerne om at leve op til sociale og etiske standarder. Hvis der er problemer med de anbefalinger, så synes jeg, KL skal kigge på dem, og derfor vi skriver vi til KL. Vi kan ikke som kommune tage politisk stilling til præcis hvordan, man kan formulere kravene til bankerne,” siger Trine Græse.

Så indtil videre fortsætter Gladsaxe med sine to hidtidige bankforbindelser, Nordea og Danske Bank, der begge er sat i forbindelse med sager om hvidvask

”Dem har vi et udmærket samarbejde med, så vi er ikke i en situation, hvor vi er tvunget til at gøre noget. Vi vil gerne afvente, hvad ministeren og KL vil gøre.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply