Skip to main content

En række Nordsjællandske borgmestre har mistet tålmodigheden med Politiet, der er så overbebyrdet med især bevogtningsopgaver, at opklaringsprocenten af indbrud nu er nede på fem procent.Kommunerne vil derfor have deres eget kommunale vagtkorps, med beføjelser der ligner dem politiet havde før politireformen i 1938, hvor ordenspolitiet var kommunalt. Men denne gang vil borgmestrene istedet outsource opgaven til private vagtværn, og dermed kan et nyt stort marked private leverandører af vagtservice være på vej.I Hørsholm Kommune overvejer man en ordning med et privat vagtværn, fortæller borgmesteren, Morten Slotved (K), til TV2. Et udvalg i kommunen er i øjeblikket ved at se på mulighederne, fortæller han.

I Gentofte Kommune har man besluttet sig for et vægterkorps og opgaven forventes udbudt

I Gentofte Kommune er et vægterkorps, ikke noget man blot overvejer. Her har man nedsat et opgaveudvalg (§ 17, stk. 4, udvalg) under overskriften “Gentofte fri for tyveri”. Udvalget som har været sammensat af borgere politikere og erhvervsfolk har udarbejdet fire anbefalinger, som blev vedtaget den 27 maj  af Kommunalbestyrelsen. Herunder en anbefaling om et vægterkorpset.Nu går arbejdet så i gang med at konkretisere de fire tiltag. Opgaven med at oprette og drive et fremtidigt vægterkorps ventes i følge kilder på rådhuset at skulle i udbud, når de nærmere betingelser er afklaret.

Vagtkorps skal stresse tyvene og medvirke til at øge opklaringsprocenten

Tal fra rigspolitiet viser, at kun ca 5 % af indbruddene i Gentofte bliver opklaret. Meningen med det kommunale vægterkorps er, at det skal stresse indbrudstyve i kommunen. Vægterkorpset skal kunne køre med udrykning, og kommunen vil derfor forsøge at indhente de nødvendige tilladelser, fortæller borgmester Hans Toft (K) i Gentofte Kommune til.– Vi ved, at folk i stigende grad føler magtesløshed over det (indbrud i kommunen, red.). Vi har oplevet mange politireformer, og hver gang skal man tro på, at det bliver bedre. Men det er det ikke blevet.– Jeg bebrejder ikke politiet for, at de ikke kan komme hurtigere frem (til indbrud, red.) med de ressourcer, de har. Det har jeg fuld forståelse for. Men det står ikke mål med det ambitionsniveau, jeg har, for tryghed i vores kommune, siger han.Hans Toft understreger, at korpset ikke skal have våben eller forsøge at tilbageholde tyven. I stedet skal en vægter være fremme inden for fem minutter, mens indbruddet formentlig stadig er i gang, og forsøge at indsamle dokumentation i form af billeder af tyven, biler eller lignende.Herunder gøre “arbejdsbetingelserne” dårlige for tyven. For eksempel ved i nattetimerne at lyse på ham, oplyse huset og selvfølgelig alarmere politiet, uddyber Hans Toft.

Gentofte kommune nummer fire på listen over flest anmeldte indbrud og plages af en lav opklaringsprocent

Tal fra Danmarks Statistik viser at Gentofte-borgerne er udsat for mange indbrud. I 2016 og 2017 var Gentofte nummer fire på listen over kommuner med flest anmeldte indbrud. Kun overgået af København, Aarhus og Odense. Sidste år faldt antallet af anmeldte indbrud i Gentofte Kommune dog til 657 indbrud mod 975 året før.

Et praktisk råd

Er du ejer eller leder for et privat vagtselskab kan du gå ind på Bolius og/el  DR og se opklarings procenten i de enkelte kommuner og herefter vurdere mulighederne for at være kommunerne behjælpelig og tilbyde dem løsninger svarede til dem de påtænker i Hørsholm og Gentofte.Kilder: Ritzau, DR, Bolius og egen research. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply