Skip to main content

Af Arne Ullum, arne@nb-okonomi.dkKommunerne konkurrenceudsatte en lidt mindre del af de såkaldt udbudsegnede opgaver i 2018. Ifølge de nye regnskabstal, som Dansk Industri har regnet på, faldt konkurrenceudsættelsesprocenten fra 26,9 til 26,7 procent fra 2017 til 2018.Det er første gang i ti år, at andelen af udbudte opgaver kommunale opgaver falder.“Vores analyser viser, at otte ud af ti kommunalpolitikere mener, at der vil være gevinster ved at øge samarbejdet med private virksomheder – men alligevel går udviklingen den helt forkerte vej. Der er brug for handling i kommunerne, hvis det offentlig-private samarbejde skal styrkes, så vi sammen kan skabe endnu bedre lokal velfærd,” siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.Det er særligt bemærkelsesværdigt, at konkurrenceudsættelsen er faldet på trods af VLAK-regeringens erklærede målsætning om det modsatte.Ifølge Dansk Industri er der udbudsegnede opgaver for 174 millarder kroner, som slet ikke har været testet i et udbud.“Tallene viser med al tydelighed, at mange kommuner både kan og bør sende flere opgaver i udbud – men det offentlig-private samarbejde skal prioriteres. Det kommer ikke af sig selv, men kræver politisk vilje og lederskab. Her kan kommunerne med fordel skele til sidemanden, siger DI’s Jakob Scharff.Han påpeger særligt, at det stigende antal børn og ældre og færre til at forsørge dem, presser økonomien i mange kommuner.“Derfor undrer det mig, at kommunerne ikke i større udstrækning gør brug af udbud og offentlig-privat samarbejde som et redskab til at sikre, at vi borgere får den bedst mulige service for vores skattekroner, siger branchedirektøren.Nedenfor  kan du se hvor meget kommunerne i procentpoint ændrede deres konkurrenceudsættelse i 2018. Se de bagvedliggende tal på NB-Økonomi 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply