9. december letter det sidste fly, da Midtjyllands Lufthavns eneste operatør, danske DAT, har meddelt, at man ikke længere vil flyve fra Karup. Det kalder på statsstøtte for at overleve, mener borgmestre.

Otte ud af ni borgmestre kalder på statsstøtte til lufthavn

Otte ud af ni borgmestre i ejerkommunerne mener, at det kræver statsstøtte, hvis Midtjyllands Lufthavn skal have en fremtid.
På Regionsgården i Sorø har Region Sjælland brugt godt to år på et udbud af et nyt indkøbs- og økonomisystem, som har vist sig at blive noget dyrere end forventet.

Nyt indkøbssystem blev over 300 pct. dyrere, selv om prisen kun blev vægtet 30 pct.

Hvordan kan den forventede indkøbspris af et IT-system svinge med over 300 pct i opadgående retning? Det har man svar på i Region Sjælland, hvor man lige har fundet en ny leverandør efter et afsluttet udbud.
Shell har købt det tidligere kommunalt ejede biogasselskab Nature Energy for omkring 14 milliarder kroner.

Kommuner solgte energiselskab – fem år senere er det milliarder værd

For nylig blev biogasselskabet Nature Energy med hovedkontor i Odense købt af oliegiganten Shell for svimlende 14 milliarder kroner. Det er en meget højere pris end den, som de tidligere ejere i form af otte fynsk kommuner solgte selskabet for i 2017.
Brand & Redning MidtVest, der ejes af Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande kommuner, overtager driften af 11 brandstationer om et års tid.

Jyske kommuner hjemtager 11 brandstationer

Efter en udbudsrunde bliver 11 midt- og vestjyske Falck-brandstationer overtaget af tre kommuner i 2024. Kommunerne mener selv, at de kan drive stationerne billigere end Falck.
Det er hjemmeplejen, der først får nye elbiler, når Morsø Kommune udskifter vognparken ved hjælp af overskud fra vindmøllers elproduktion.

Sælsomt: Kommune opretter leasingfirma til egne elbiler

Normalt må kommuner ikke drive virksomhed og tage overskud ud. Men nu har en ø-kommune fundet en model, som staten kan acceptere: Et økonomisk overskud fra vindmøller kan bruges til at skifte kommunens bilpark ud.
KL's formand og næstformand kan formentligt godt forberede sig på hårde forhandlinger med regeringen om, hvor store udgifter til COVID og ukrainske flygtninge, som kommunerne skal kompenseres for ved udregningen af en eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen.

Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen

Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen om lurer forude.
Et velfungerende samarbejde mellem to kommuner kræver nu, at der bliver lavet et tværkommunalt selskab med bestyrelse og egne vedtægter, der skal godkendes af en advokat.

To kommuners opgavetyveri stoppet af gammel regel

I Langeland Kommune har man i tre år fået leveret mad til cirka 200 af øens ældre fra et storkøkken i nabokommunen Svendborg - et samarbejde, der har fungeret upåklageligt. Men nu sætter en kendt regel en stopper for det nogen vil kalde kommunalt opgavetyveri.
Kasper Ejsing Olesen (S), der er borgmester i Kerteminde Kommune, mener ikke, at blå bloks krav om private friplejehjem vil give mere frit valg. Ikke uden at få langt større udgifter på plejehjemsområdet. Det er valgbluf, siger han.

Borgmester: Blå bloks krav om friplejehjem er valgbluf og en bombe under kommuneøkonomien

Blå bloks nye udspil om at garantere et reelt frit valg mellem friplejehjem og kommunale plejehjem er i bedste fald valgbluf og i værste fald en bombe under kommuneøkonomien. Så hård er meldingen fra borgmester.
Venstre vil sælge statens andel i Ørsteds vindmølleforretning for at investere milliarder i den grønne omstilling frem mod 2030. Men Ørsted er ikke det eneste selskab, der kan sælges.

En stribe af statslige selskaber er grydeklar til at blive solgt

Venstre har sat salg af statslige selskaber på dagsordenen, for det er blevet dyrere at være dansker og hvis vi ikke skal skrue ned for velfærden og sætte den grønne omstilling i stå, så er privatisering en mulighed, men hvem er egentlig bedst til at sælge ud af arvesølvet, røde eller blå regeringer?
Varde Kommune udbetalte tilskud på baggrund af urigtige og vildledende oplysninger, lyder det i tiltale mod flere parter

Foreninger og idrætshal tiltalt for svig mod kommune

Flere parter gav forkerte og vildledende oplysninger og fik tilskud, de ikke skulle have haft, lyder anklage.
Socialdemokratiet lovede i valgkampen 2019 at sikre tre milliarder kroner ekstra til velfærd ved at spare på konsulenter. Nye tal viser, at staten i bedste fald har sparet en brøkdel af de 803 millioner kroner, som skulle være sparet på det statslige område, som regeringen direkte kontrollerer,

Staten brugte del af konsulentbesparelser på ansatte og ikke mere velfærd

Socialdemokratiets store løfte fra valgkampen om at sikre milliarder til velfærd ved at skære i udgiften til konsulenter falder yderligere fra hinanden, viser nyt svar til Folketinget.
Finansminister Nicolai Wammen afviser kritikken af, at han brugte en kreativ bogføringsfinte for at få statens konsulentbesparelser til at se større ud, end de egentlig er.

Finansminister bekræfter kreativ opgørelse af konsulentudgifter

Finansminister bekræfter nu, at ministerium brød med basale regnskabsregler, da man orienterede finansudvalg om konsulent besparelser. Men ministeren afviser kritik.