Konkurrenceudsættelse

Konkurrenceudsættelse

Flere byrådspolitikere krævede en redegørelse ift et udbud i Vejle Kommune (Arkivfoto)

Vejle Kommune sparer 2,3 millioner på rengøringsudbud

Et rengøringsudbud af over 120 kommunale lokationer har vakt debat i Vejle. Ikke mindst fordi kommunen kan forvente en millionbesparelse. Spørgsmålet er, om der er tale om et unormalt lavt bud? Borgmesteren er ikke i tvivl om, at alle regler er fulgt til punkt og prikke, men hos 3F er man bekymret.
Hos Dansk Erhverv håber man, at politikerne vil lægge ideologien til side og finde gode, lokale løsninger i fællesskab med erhvervslivet. Derfor foreslår man tre konkrete politiske prioriteter.

I et valgår er den kommunalpolitiske sommer kort

Her er tre ting, der bør fylde i debatten op til det kommende kommunalvalg. Få nu sparket gang i konkurrenceudsættelsen, den grønne omstilling gennem indkøb og værnet om borgerens frie valg, skriver markedschef Morten Jung i dette debatindlæg.
Advice har bl.a. stået bag Forsvarets succesfulde rekrutteringskampagner til officersuddannelserne. Arkivfoto Hærens Officersskole.

Forsvaret indgår aftale på over 100 millioner med et eksternt kommunikationsbureau

Kommunikationsbureauet Advice udvider sin aftale med Forsvaret og skal fremover håndtere marketing og kommunikation på Forsvarsministeriets koncernområde. ”Ubetinget det største win i Advices historie,” lyder det fra direktøren i en kommentar.
Tusindvis af soldater har levet med dårlig mad og beskidte lagner. Men nu opsiger Forsvarsministeriet danmarkshistoriens største kontrakt om offentlig udlicitering før tid.

Milliardkontrakt opsiges: Soldater fik dårlig mad og rengøring

Kontrakt på tre milliarder kroner opsiges, fordi soldater har sendt tusinder af klager om mad og rengøring. ISS har tidligere erklæret,, at det var svært at "realisere de potentialer og muligheder, der var fundamentet for indgåelsen af partnerskabet".
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev kaldt i samråd om Forsvarets facility management kontrakt med ISS tilbage i februar 2021. Ministeren skulle her svare på, hvilke scenarier hun så mht til at ophæve kontrakten mellem ISS og Forsvaret.

Forsvaret ophæver og hjemtager kontrakt med ISS

Den milliardstore servicekontrakt mellem forsvaret og ISS, der skulle have kørt til og med 2024, bliver nu ophævet allerede fra 2022.
Markedsdirektør i Dansk Erhverv Betina Hagerup peger på, at KL ikke formået at få en af de største tidsler luet ud af økonomiaftalen.

Økonomiaftalen har fortsat et par tidsler

Økonomiaftalen indeholder en lille overraskelse og et par skridt i den rigtige retning af bedre offentlig-privat samarbejde. Der lukkes fx op for en bedre kompensation for covid-merudgifter til private, men konsulentjagten blev ikke luet ud og Dansk Erhverv savner en styrkelse af den kommunale indkøbsmuskel.
Centerleder for Pia Gjellerup forventer, at den nye OPS-enhed er klar først i januar 2022

Økonomiaftalen sætter kraft og innovation bag en OPS-enhed

Regeringen, KL og Danske Regioner er endelig nået frem til at etablere en OPS-enhed. Det sker med udgangspunkt i Center for Offentlig Innovation (COI). 'Det her er ikke kommet ud af den blå luft,' siger centerleder Pia Gjellerup i en kommentar.
Det er udsædvanligt, at en forening af læger bliver indbragt for konkurrencestyrelsen, men det er ikke første gang. Læs hvad der skete sidst.

Praktiserende Læger indbragt for konkurrencestyrelsen

”PLO har ikke på nogen måde lagt hindringer i vejen for Nordic Medicare,” siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg i en kommentar til en noget usædvanlig klagesag, hvor PLO er indbragt for konkurrencestyrelsen. Ekspert vil ikke afvise, at styrelsen vil tage sagen.

København beskylder Intervare A/S for underbetaling af chauffører

Københavns Kommune kræver 419.000 kroner efterbetalt til chauffører, der ifølge kommunen har fået for lav løn, men både Dansk Erhverv og arbejdsgiveren Intervare A/S er uenige i konklusionen.
Det har tilsyneladende ikke den store betydning om borgmesteren er rød eller blå, når det kommer til kommunernes samarbejde med den private sektor. Her KL`s formand og næstformand, Jacob Bundsgaard (S) og Martin Damm (V)

Borgmesterens partifarve er ikke afgørende for kommunens indkøb

Kommunerne indkøber årligt for omkring 100 milliarder kroner i den private sektor, men har kommunernes indkøb nogen korrespondance til borgmesterens partifarve og hvilken landsdel køber mest ind? Se også hvilke kommuner der er bedst og hvilke der trækker det såkaldte PLI-tal ned.
"Det vil være ærgerligt, hvis politisk modvilje ud fra ideologiske hensyn står i vejen for udlicitering," mener Mia Amalie Holstein, som er cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

Bemærkelsesværdig store forskelle i kommuners udlicitering mener organisation

'Hvis en kommunal virksomhed år efter år vænner sig til at ingen udfordrer dem, og de ingen konkurrence får, så forsvinder al tilskyndelse til at udvikle sig.' Sådan lyder det fra SMVdanmark, der har analyseret kommunernes udlicitering.
Indikatoren for kommunal samarbejde med private leverandører er faldet siden 2019. - Rød farve angiver de kommuner der konkurrenceudsatte mindst i 2019, men i 2020 var der yderligere et fald. Læs hvad der er op og ned.

Kommunernes samarbejde med den private sektor falder til trods for corona-indsats

Trods massiv indsats for at holde hånden under erhvervslivet falder andelen af opgaver, som private virksomheder løser for kommunerne, for tredje år i træk. I kroner svarer det til, hvad regeringen har afsat til grøn udvikling af landbruget. Tendensen bekymrer Dansk Industri.