Konkurrenceudsættelse

  Konkurrenceudsættelse

  Kan opgaver på vejene laves billigere af et privat firma end Langeland Kommunes egen vej- og parkafdeling? Det er et af de spørgsmål, som er sat på den politiske dagsordenen i jagtren på nye besparelser.

  Kommune jagter besparelser: Kan private firmaer gøre det billigere?

  Langeland Kommune åbner for prisafprøvning, der skal vise, om opgaverne i kommunens vej- og parkafdeling kan gøres billigere og bedre af private firmaer.
  Ekspertudsagn får nu deres egen platform på OPS-Indsigt.

  Ekspertpanel skal sætte fokus på offentligt-privat samspil

  Læserne på OPS-Indsigt efterlyser artikler med vurderinger fra substantielle eksperter som supplement til vores nyhedsdækning af det offentligt-private samspil. OPS-Indsigt etablerer derfor i 2023 et panel af OPS-eksperter. Læs om det er noget for dig eller din organisation.
  Kommuner og andre offentlige ordregivere skal fremover en tur forbi Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og have en vurdering af den dokumentation, som en udelukket virksomhed har fremlagt for at dokumentere sin pålidelighed.

  Ny statslig enhed skal vurdere leverandørernes pålidelighed

  Fra årsskiftet skal alle offentlige ordregivere indhente udtalelser om tilbudsgivernes pålidelighed hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye særlige enhed. Erhvervsorganisationer håber på mere ensartede afgørelser af virksomheders pålidelighed.
  Statsminister Mette Frederiksen kigger sig over skulderen få minutter inden hun holder nytårstale på Marienborg, søndag den 1. januar 2023.

  Kommentar: Statsministerens nytårstale, som at stikke fingeren i en spand vand

  Statsministeren er på vej op ad en stejl læringskurve. Tidligere har hun kunnet udtale sig ned i detaljen på hele regeringens vegne, men nu skal hun afstemme med de to korrekturlæsere - Løkke & Ellemann - det bærer talen præg af, skriver redaktør Steen Houmark.
  I 2008 blev KMD solgt ud af kommunernes ejerskab og de sidste ti år har Kombit haft til opgave at bryde monopolet fra det tidligere kommunale selskab.

  Kombit er på vej til at gøre op med ti års udbudsstrategi

  `Mission accomplished´ er meldingen fra Kombit på den store monopolbrudsstrategi, der blev lagt for ti år siden, men hvad kommer der så til at ske og kunne man forestille sig, at Kombit trak sig tilbage?
  Samtidig med at OPS-Indsigt er i dialog med Morsø Kommunes forvaltning, om Morsø-modellen er afklaret med Indenrigsministeriet, udsender kommunen en pressemeddelelse. Læs hvad der er op og ned.

  Vindmøllemillioner fra smarte selskabskonstruktioner skal aflaste kommunekasse

  En snurrig konstruktion med et kommunalt ejet moderselskab og et datterselskab skal frigøre millioner fra Morsø Kommunes vindmølleeventyr fra statslige strafgebyrer og muliggøre udlejning af elbiler til kommunen. Men er den nye Morsø-model lovlig og har kommunen fået juridisk bistand?

  Udbud.dk kan ikke følge med den digitale udvikling og det giver rum for private udbydere

  Den offentlige udbudsplatform - Udbud.dk - følger ikke med den digitale udvikling og det kan betyde, at virksomheder risikerer at overse fremtidige udbud. Omvendt giver det mere rum for de private udbydere.
  "Vi oplever det kun som positivt at have begge dele, fordi det gør, at vi lærere af hinanden,” siger kommunaldirektør i Gribskov Kommune, Sascha Volmer Sørensen i en kommentar til en ny undersøgelse.

  Et flertal af kommunale topchefer – private velfærdstilbud har en positiv effekt

  En undersøgelse blandt landets kommunaldirektører viser, at syv ud af ti kommunaldirektører er tilfredse med samarbejdet med de private velfærdsvirksomheder, men hvad mener deres medarbejdere og er der en sammenhæng mellem graden af samarbejde og topchefernes syn på private?
  Er det muligt for en kommune at drive en indtægtsgivende virksomhed, der ikke handler om inddrivelse af skatter og hvorfor? (Arkivfoto)

  Kommune har i årevis haft indtægtsgivende virksomhed uden for kommunalfuldmagten

  Brønderslev Kommune er en af højdespringerne, når det kommer til at forbedre kommunens erhvervsvenlighed, men i årevis har kommunens Vej og Park-afdeling drevet virksomhed i konkurrence med de private operatører uden for kommunalfuldmagtens rammer.
  Genbrug er ikke altid den rigtige løsning. "Med så massivt et politisk fokus på, hvad offentligt indkøb kan løfte, kan det undre, at vi igen og igen ser udbud med ”genbrugsmaterialer,” lyder det fra udbudsekspert Anja Piening

  Opråb: Lad os skabe en udbudskultur med udgangspunkt i virkeligheden

  Med et massivt politisk fokus og et hav af forventninger til hvad offentligt indkøb kan løfte af dagsordener, kan det undre, at vi igen og igen ser udbudsmaterialer, som er ”copy paste”. Skyldes det dovenskab hos udbudskonsulenterne, frygten for fejl eller manglende ledelsesmæssig forståelse?
  Der skal to til tango. Det samme gælder udbud og her handler en fælles publikation fra IKA og DI Service om, hvordan man holder balancen og får valgt den rigtige partner. (Arkivfoto med TANGO "Too Close" i Vild Med Dans 2022.)

  Find balancen i dit udbud

  ”Det er med modet, at vi bliver klogere på hinanden,” siger formanden for de offentlige indkøbere (IKA) ved præsentationen af et sæt fælles anbefalinger om udbud i praksis fra IKA og DI-Service. Sigtet er at gå fra helikopteren og ned i den konkrete markedsdialog. Læs hvordan.
  Entreprenørvirksomheden MT Højgaard har vundet en række kontrakter i denne uge og det sender aktien op.

  Entreprenørvirksomhed vinder to kæmpe infrastrukturudbud på to dage

  Aktierne på entreprenørvirksomheden MT Højgaard steg fredag betragteligt efter, at virksomheden har hevet to store infrastrukturudbud i land.