KL - Kommunernes Landsforening

  KL - Kommunernes Landsforening

  KL har siden det tidlige forår 2022 fået ekstern bistand fra genboen revisionsfirmaet Deloitte til udviklingen af en ny vejledning til prisberegninger på ældreområdet.

  Ny vejledning til beregning af frit-valgs-priser bliver stærkt forsinket

  Arbejdet med den nye vejledning til beregning af frit-valgs-priser skal gøres ordentligt, derfor er tidsplanen rykket, lyder det fra KL. Læs her hvad det er der medvirker til forsinkelsen og hvornår vi kan forvente en ny vejledning på gaden.
  På Folkemødet 2022 har vi i NB-Medier inviteret en række knivskarpe debattører. Her er nogle af dem.

  Her finder du folkemødeevents med relevans for offentlig-privat samarbejde

  Torsdag skydes Folkemødet på Bornholm i gang. Men hvad kan man egentlig opleve, som er relevant for OPS-Danmark? Vi har lavet en oversigt over nogle af de mange arrangementer.

  Økonomiaftalen er ikke et kinderæg

  Hvilke offentlig-private perspektiver indeholder kommunernes og regeringens aftale om økonomien for 2023 ud over et stort indhug i kommunernes anlægsramme? Redaktør Steen Houmark peger i denne kommentar på flere opmærksomhedspunkter.
  Hverdagen kan gå hen og blive mere grå for de ældre på plejehjem som følge af den nye økonomiaftale, vurderer professor Kurt Houlberg.

  Professor om stram aftale: Kommuner står med svære dilemmaer

  Både i forhold til anlæg og service er årets økonomiaftale bemærkelsesværdigt krisepræget, vurderer professor. Kommunerne kommer til at stå i en kattepine.
  Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

  Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

  Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
  Der var en del nedslagspunkter på årets topmøde for politikerer og embedsfolk på social- og sundhedsområdet - Her et par udvalgte

  KL`s topmøde i Aalborg startede ud på gyngende grund

  Prioritering og atter prioritering i komplekse udfordringer det er hvad kommunerne står med på social- og sundhedsområdet, hvad enten det er som myndighed, leverandør eller indkøber. Her et par nedslag fra topmødet tirsdag.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at kommunerne kan finansiere opdriften på det specialiserede socialområde i 2023 gennem effektiviseringer. Han kunne alene pege på yderligere konsulentbesparelser som eksempel på konkrete tiltag.

  Wammen: Kommuner skal finansiere handicapområdet med konsulentbesparelser

  Finansministeren vil forhindre, at stigende udgifter på handicapområdet rammer børne- og ældreområdet blandt andet ved at mindske brugen af eksterne konsulenter.
  Ved grønne indkøb får indkøberen en ny rolle på de indre linjer i den offentlige organisation, lød det flere gange ved OPS-topmødet 2022.

  Bæredygtige indkøb er bare bedre for business

  Det betaler sig at producere bæredygtigt til det offentlige, hvad enten det handler om biotech eller genbrug af tøj. Grundlæggende skifter vi fra lineær til cirkulær økonomi med den indkøbsansvarlige som forandringsagent, lød det fra flere på årets offentlig-privat topmøde i Børssalen.
  På rekord tid er brændstofpriserne steget med over 30 procent. (Arkivfoto)

  Vognmænd vil i dialog med kommunerne om brændstoftillæg

  Transportens Arbejdsgivere (ATL) efterspørger dialog med KL om de stigende brændstofpriser, fordi flere vognmænd oplever, at dialogen med kommunerne trækker i langdrag. I KL har man rakt ud til Finansministeriet, da kommunerne også selv har problemer med de stigende brændstofpriser.
  Velfærdschef i Dansk Erhverv, Troels Yde Thoftdahl og forhandlingschef i FOA, Jakob Bang er bekymrede for BPA-Området. De to organisationer har i flere år gjort fælles sag og henvendt sig til ministeren om problemerne på området.

  Kommunernes priser på administration af handicaphjælp er et lotteri

  BPA-ordningen har udviklet sig til et postnummerlotteri bestemt af den økonomi, som den enkelte kommune vil lægge i ordningen, lyder det fra Dansk Erhverv. Det bakkes op af FOA, der peger på, at andre områder trods alt har regler, som gør, at kommunerne skal afregne svarende til egne omkostninger.

  #opsdk: Uforløst udbudspotentiale og afviste kontraktforhandlinger

  Debatten om offentlig-privat samarbejde på de sociale medier har budt på flere nedslag i den seneste uge. Eksempelvis en påstand om at nogle kommuner afviser at genforhandle Ukraine-påvirkede aftaler. KL uddelte desuden en lille stikpille om langsommelighed, men modtog selv en større.
  (Arkiv) Jobcentrene skal have 'max fleksibilitet,' hvis de skal opfylde et ønske fra erhvervslivet om, at jobcentre skal screene ukrainere individuelt, før de sendes i job, siger cheføkonom i KL Morten Mandøe.

  Kommuner og virksomheder laver lokale netværk om ukrainere

  Et online-møde med 58 kommuner og Dansk Industri en tidlig morgen var det første i initiativet 'Lokale job for ukrainere.' Det er vigtigt med forventningsafstemning, for man mangler at få sat det i system, lyder det fra parterne.