KL - Kommunernes Landsforening

  KL - Kommunernes Landsforening

  Med et nyt lovforslag gør regeringen op med to gamle principper for forbrændingsanlæg

  To år efter ‘dødsliste’ vil lovforslag liberalisere kommunale forbrændingsanlæg

  Et øget incitament til import af affald, en potentiel klimagevinst og uhensigtsmæssig timing. Det blandt de skudsmål, som regeringens lovforslag om ny organisering af affaldsforbrændingssektoren får med fra en ekspert og to byrådspolitikere.
  En række kommuner har markant større udgifter nu end for fem år siden til vikarer og i regionerne er det ikke bedre.

  Lapper hullerne på den velfærdsmotorvej, som kommunerne står for

  Den offentlige sektor bruger voldsomt mange millioner på vikarer, for at udfylde hullerne i vagtplanerne, og den tendens bekymrer en af de store vikarvirksomheder, hvis direktør deler samme betragtninger som KL`s formand om manglen på penge og medarbejdere.
  Man kan ikke se udgiften til de dyre enkeltsager i de kommunale regnskaber, men siden sommeren 2022 har KL og Komponent sammen med en række kommuner gennemgået næsten 700 sager.

  Dyre enkeltsager – Kommunerne køber flest pladser hos offentlige leverandører

  Kommunerne forventer en fortsat stigning i de såkaldt dyre enkeltsager på socialområdet, men holder hypotesen om, at det er de private tilbud der driver udgifterne og hvor meget koster de her sager? OPS-Indsigt har kigget ind i et interessant projekt af KL og Komponent.
  Hos Landsorganisationen for Sociale Tilbud er direktøren bekymret, for den retorik vi har om de mennesker, der ligger bag de såkaldte særligt dyre enkeltsager.

  De meget dyre enkeltsager er som trafikulykker i slowmotion

  ”Det er ikke interessant, om det er offentlige eller ikke-offentlige tilbud, der løser de særligt dyre enkeltsager for kommunerne, er budskabet fra to brancheorganisationer, men hvad er så centralt, når vi skal se på årsager og handlemuligheder ift de stigende udgifter på socialområdet?

  Særligt dyre enkeltsager fordelt på kommuner

  KL og Komponent iværksatte i 2022 en undersøgelse, hvor de sammen med 47 kommuner satte fokus på de såkaldt særligt dyre enkeltsager på det specialiserede voksenområde. Se her hvor mange sager de enkelte kommuner har.
  KMD-Sag, som kommunerne brugte indtil første januar 2023, var voldsomt dyrere end det nye SAPA.

  Kommunerne i mål med nyt it-system et halvt år før tiden

  Ved årsskiftet lukkede de sidste kommuner det navnkundige it-system KMD-Sag ned. Monopolet er dermed brudt og alle 98 kommuner er overgået til et nyt sags- og partssystem, men har kommunerne ikke bare udskiftet den gamle eneleverandør med en ny eneleverandør?
  Finansminister Nicolai Wammen sammen med KL-formand Martin Damm, ser ud som om de spejder efter nogen, men det var ikke en repræsentant for de private leverandører til kommunerne.

  Kommunerne glemte de private i svaret på de komplekse problemer

  Kommunernes selvforståelse blev sat i glas og ramme på det kommunaløkonomiske topmøde i Aalborg, skriver redaktør Steen Houmark i denne kommentar og han er ikke alene om den oplevelse. Et byrådsmedlem går så langt som til at kalde topmødet for ”ananas i egen juice”.
  VIVE`s evaluering af afregningssystemet bygger bl.a. interviews med 6 kommuner og repræsentanter fra 9 friplejehjem.

  VIVE-rapport udpeger opmærksomhedspunkter ved takstberegninger på friplejehjem

  En ny VIVE-rapport rammer lige ned i en politisk varm urtehave med en interessant konklusion, hvor den bl.a. kortlægger markedet for friplejehjem og udpeger opmærksomhedspunkter omkring det eksisterende afregningssystem.
  I 2008 blev KMD solgt ud af kommunernes ejerskab og de sidste ti år har Kombit haft til opgave at bryde monopolet fra det tidligere kommunale selskab.

  Kombit er på vej til at gøre op med ti års udbudsstrategi

  `Mission accomplished´ er meldingen fra Kombit på den store monopolbrudsstrategi, der blev lagt for ti år siden, men hvad kommer der så til at ske og kunne man forestille sig, at Kombit trak sig tilbage?

  Ny vejledning til beregning af timepriser på frit-valgs-området

  Efter måneders ventetid og en Højesteretsdom får vi nu en ny vejledning til timeprisberegning på hjemmeplejeområdet. Hos Dansk Industri bakker man op om vejledningen. ”Nu handler det om, at kommunerne tager vejledningen i brug,” lyder det. - Få adgang til vejledning via artiklen.
  "Sagen i Højesteret har ikke været med til at gøre det lettere at være privat leverandør," lyder det fra en velfærdsleverandør, der ikke driver hjemmepleje.

  Bred bekymring blandt velfærdsleverandører i kølvandet på Brønderslevsagen

  På tværs af velfærdsområderne har private velfærdsleverandører nærlæst Højesterets dom i Brønderslevsagen. Vi har talt med et udsnit, der driver dagtilbud, botilbud og friplejehjem om, hvilke afledte effekter de ser på deres område.
  KL's formand og næstformand kan formentligt godt forberede sig på hårde forhandlinger med regeringen om, hvor store udgifter til COVID og ukrainske flygtninge, som kommunerne skal kompenseres for ved udregningen af en eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen.

  Prognose for serviceramme forværres: Mange går over servicerammen

  Kommunernes økonomiopgørelser kommer løbende, og de skærper frygten for, at kommunerne overskrider servicerammen med flere milliarder kroner og dermed risikerer store bøder fra staten. Opgør mellem KL og regeringen om lurer forude.