Frikommuneforsøg

    Frikommuneforsøg

    Borgmester Marie Stærke (S) fra Køge Kommune og næstformand i Socialdemokratiet vil arbejde på, at S-regeringen får frikommuner på dagsordenen, også når det gælder erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Hun foreslår, at partiet oven i købet går til valg på det.

    Socialdemokratiets næstformand: S-regeringen bør udvide frikommuneforsøget til erhvervsområdet

    Socialdemokratiets næstformand borgmester Marie Stærke vil arbejde på, at kommunerne kan blive frikommuner på erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Det kunne være spændende som valgløfte, siger hun.
    Borgmester Mads Sørensen (S) fra Varde Kommune (t.v.) og vicedirektør i Dansk Industri Kim Haggren (t.h.) er gået sammen om at sætte fokus på muligheden for at få frikommuneforsøg på erhvervsområdet. Debatten blev rejst til et fælles arrangement hos DI tirsdag.

    Venstre er klar til frikommuner på erhvervsområdet

    Kommunerne skal sættes fri på erhvervsområdet. Det er bodskabet fra nyt netværk, hvor en en række bogmestre og Dansk Industri er gået sammen om at få frikommuner på erhvervsområdet. De håber på stor opbakning blandt både røde og blå borgmestre. Venstre bakker op om forslaget.
    Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen har fuld opbakning fra det meste af blå blok til et modforslag til regeringens frikommuneforsøg . Potentielt kan der dannes et flertal uden om regeringen, men

    Ingen frikommuneforsøg uden frit valg

    'Jeg sætter mine hegnspæle der, hvor man får frihed til at begrænse borgernes frie valg,' lyder det fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i en kommentar til regeringens frikommuneforsøg, som aktuelt forhandles med partierne.
    Borgmester mads Sørensen, Varde Kommune og vicedirektør Kim Haggren Dansk Industri præsenterer på et borgmestermøde et forslag til en ny type frikommuneforsøg.

    Frikommuneforsøg skal fjerne bøvl og byrder fra erhvervslivet

    Det skal være slut med bøvl og byrder. Bureaukrati og langsom sagsbehandling skal være fortid, det er ideen bag et nyt forslag om frikommuneforsøg på erhvervsområdet fra Dansk Industri og Varde Kommune.
    Når partierne indgår brede forlig, så får partierne ikke alt igennem. Men de får altid en smule med, som svarer til deres politik. I en kommende forhandling om frikommuner, har regeringen lidt atypisk bedt om, at ingen partier skal have politik igennem. Men Mette Abildgaard (K), vil sige nej tak til frikommuner, hvis borgernes frie valg kommer i fare.

    Konservative vil måske spænde ben for frikommuner

    Statsminister Mette Frederiksens ønske om at sætte alle kommuner fri kan løbe ind i stærk politisk modvind. Eksempelvis vil Konservative sige nej tak til frikommuner, hvis det betyder mindre frit valg i nogle kommuner.
    Inden for de næste 9 år kan vi forvente en stigende efterspørgsel på velfærdstilbud så som daginstitutioner, men hvordan imødekommer vi denne udfordring, som er en blandt mange?

    Nyt netværk vil nedbryde silotænkningen og styrke fokus på kvalitet og velfærd

    Nyt netværk vil arbejde på tværs af sektorer med videndeling og reel debat om velfærd frem for 'oneliners' i ekko-kamrene på de sociale medier. ”Vi fokuserer for meget på struktur og millimeterudmåling og for lidt på behov og indhold,” siger medstifter Niels Jørgen Langkilde fra Patientforeningen
    Social- og Indenrigsminister Astrid Krag har trukket en velfærdsaftale på ældreområdet hjem med resten af rød blok, hvor frit valg af hjemmehjælp kan blive fortid i tre kommuner.

    Analyse: Frikommuneforsøg med begrænset frihed på ældreområdet

    Partierne i rød blok er enige om at sætte tre kommuner fri på ældreområdet, men aftalen indeholder otte solide hegnspæle med bureaukratiske og tilsynsmæssige elementer. Samtidig er der risiko for, at Ankestyrelsens indflydelse og frit valg af leverandør kan helt forsvinde.
    Hvad sker der egentlig med de ældres klagemuligheder og frihed til at vælge ved tre frikommuneforsøg?

    Fakta: Her er de 8 hegnspæle, der er sat omkring frikommunerne

    Regeringen har indgået en tredje aftale i rækken af de såkaldte velfærdsaftaler. Velfærdsaftalen skal skabe mere frihed på ældreområdet i tre kommuners ældrepleje, men den er hegnet ind, for der vil stadig være krav til borgere og kommuner.