Anlægsramme

    Anlægsramme

    Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

    Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

    Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
    Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

    Prisstigninger tvinger kommuner til at prioriterer mellem kultur og omsorgsinvesteringer

    Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Det fortæller flere borgmestre. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner, hvad enten de er privat eller kommunalt finansierede.
    2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

    Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

    Nye tal viser, at priserne for at renoverer og vedligeholde steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
    Jakob Næsager (K), Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, mener at det kan lette presset på kommune anlægsramme, hvis forældre vælger private pasningsordninger til deres børn.

    Borgmester i København: Privat børnepasning mindsker tryk på anlægsramme

    Desto flere børn, der bliver passet i private ordninger, jo mindre tryk er der på at bygge nyt og dermed bruge af anlægsrammen. Det mener københavnsk borgmester. I 2021 genindførte man pasning af eget barn i hovedstaden .

    Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

    Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre sluger størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.
    Projekter i kommunerne sættes i stå eller udsættes på grund af stigende byggepriser. Priserne på bygge- og anlæg kan på nuværende tidspunkt være reelt langt højere, end tallene fra Danmarks Statistik viser.

    Dansk Industri: Byggepriser stiger endnu mere end Danmarks Statistiks opgørelser

    Kommunerne er nogle af dem, der bliver allerhårdest ramt af stigende bygge- og anlægspriser. Det forudsiger økonom fra Dansk Industri.
    OPS-Indsigt har tidligere skrevet om den faktiske vækst af friplejehjem, men hvor mange har kommunerne tanke om?

    Friplejehjem er blevet en del af flere kommuners budgetaftaler

    Budgetaftalerne for 2022 indikerer, at kommunerne er i færd med at opbygge en pipeline for byggeri af nye friplejehjem. Se her hvilke kommuner, som lige nu udviser interesse for et alternativ til kommunale plejehjem.
    Udvidelsen af plejehjemsektoren går for langsomt, skriver redaktør Steen Houmark i denne analyse. (Arkivfoto)

    Plejehjemssektoren vokser for langsomt

    Analyse: Kommunerne skal ud af analysehjørnet og ind i beslutningsrummet. Kommunale budgetaftaler indikerer, at der er planer om alt for få plejehjem i forhold til fremtidens behov, hvad enten de skal bygges som friplejehjem eller kommunale.
    Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Christen Gade (V), håber på, at regeringen dropper al snak og lovgivning om at begrænse private velfærdstilbud i kommunerne. Han frygter, at det ellers vil få anlægsrammen til at eksplodere.

    Borgmester: Anlægsrammen eksploderer, hvis Folketinget skruer op for velfærd og spærrer for private ...

    Klasseloft, begrænsning af afkast for private dag- og plejehjemsinstitutioner og ideologi kan få anlægsrammen til at eksplodere, mener borgmester. Kampen om ideologi udfordres af kommunernes økonomi.
    Benedikte Kiær (K) ser ingen anden udvej på end, at kommunerne bygger flere private plejehjem, daginstitutioner og botilbud. Alternativet er, at anlægsrammen ellers skal meget højere op.

    Borgmester: Private velfærdsinstitutioner breder sig for at omgå anlægsrammen

    Private velfærdstilbud som friplejehjem, botilbud og daginstitutioner vil sprede sig som ringe i vandet, så kommunerne kan spare på anlægsrammen. Det forudser konservativ borgmester.

    Analyse: Demografi styrer i høj grad kommunernes anlægsudgifter

    Analyse viser, at der er relativ tæt sammenhæng mellem kommunernes demografiske udvikling og anlægsrammerne. Se sammenhængen for alle kommuner her.
    Der er meget stor forskel på, i hvilken grad kommunerne i hovedstadsområdet er villige til at lade private løse opgaverne.

    DI: Kommuner i hovedstadsområdet går glip af mere end 200 mio. kr. årligt

    Der er enorme forskelle på, i hvilket omfang kommuner i hovedstadsområdet samarbejder med private virksomheder, når det handler om opgaver indenfor Vej og Park-området.