FOA har i en undersøgelse af botilbudsområdet fokuseret på, hvor mange private botilbud der er blevet lukket af socialtilsynene igennem de seneste fire år, men undersøgelsen indeholder ingen tilsvarende analyse over baggrunden for, at offentlige tilbud lukker.
Undersøgelsen har været ivrigt kommenteret af politikere og medier den seneste uge og flere i branchen har over for OPS-Indsigt mere end antydet, at det her smager af, at FOA har designet undersøgelsen for at arbejde i retning af at komme af med de private.
Derfor har vi sat FOA`s næstforbundsformand Thomas Enghausen stævne.
“Vi anerkender i FOA, at der er et privat marked og det er i vækst og her har vi generelt et rigtig godt samarbejde med de private arbejdsgivere, men desværre ser vi også, at der er en tendens til, at de samme brodne kar dukker op igen og igen. Det viser de seneste mange måneders afdækninger af forskellige medier ift enkeltsager, “ siger Thomas Enghausen.
Han anerkender samtidig, at det er nødvendigt med de gode private tilbud, for som han siger;
“Jeg må understrege, at hvis ikke de var der i morgen, ville kommunerne stå med håret i postkassen.”
En bestemt type sager vedbliver at poppe op
Thomas Enghausen peger bl.a. på, at FOA`s kampagne er fremskyndet af den række sager, der hen over sommer og efterår er afdækket af bl.a. Kosmopol, Politiken og DK-nyt.
“Når vi så sidder og ser de her sager poppe op, så får det os jo til at tænke, hvad er det lige der sker?”, siger han.
Hos Landsorganisationen for Social Tilbud (LOS) mener direktør Mads Roke Clausen, at FOA`s undersøgelse kun retter kikkerten i en retning.
“Det her er en undersøgelse, der er designet på en ganske bestemt måde, fordi FOA ikke har undersøgt de lukkede sager i den offentlige sektor og på den måde tegner man et ganske skævt billede af, hvad det er der foregår. Virkeligheden er jo desværre sådan, at der også sker ledelsesfejl og ledelsessvigt i den offentlige sektor,” siger Mads Roke Clausen.
Læs også: FOA-undersøgelse er designet på en bestemt måde
Men Thomas Enghausen mener ikke, at der er noget mærkeligt i, at FOA kun har undersøgt det private marked og ikke baggrunden for de mange lukkede offentlige tilbud.
“Det ligger der ikke en dybere tanke i. Vi har valgt at kaste os over den her type, fordi det private område er i vækst, det siger både kommuner og Tranæsrapporten og så har medierne jo held i uheld meget malerisk beskrevet de tragiske sager, som den i HabitusHuset, hvor der mangler den fornødne faglighed,” siger Thomas Enghausen.
Han peger desuden på, at det også er ressourcekrævende, at lave den type undersøgelser, så derfor har man i FOA valgt at lave nogle nedslag, og det her er et af dem.
Tager kampen for de private
Synes du, at de 3 pct. som de 19 botilbud udgør af det private segment er mange?
“Nej heldigvis, men det er bare ikke en undskyldning og sagen uvedkommende, fordi de her aktører vedbliver at poppe op igen. Så lukker de her steder et sted og så popper de op et andet sted, og sådan kan det ikke blive ved,” siger Thomas Enghausen.
Men slår I så ikke bare de 97 pct. andre i hartkorn med de tre pct., når I lancere en kampagne, som den I lige har lanceret?
“Nej det mener jeg ikke. Jeg tror godt at alle de rigtig gode bostedsejere. – Dem der har styr på kvaliteten, lønforhold og bruger pengene til det de var tænkt til, ved hvem de selv er. Dem har jeg rigtig stor respekt for. Når det er så er sagt, forstår jeg godt, hvis de er dybt frustrerede, med den type af brodne kar i branchen, men det er altså for deres skyld, at vi tager den her kamp, siger Thomas Enghausen og fortsætter;
“Jeg synes de private de skulle offentligt melde ud og sige tak til FOA, fordi vi bliver ved med at kæmpe for det her område, for hvis der ikke er nogen der gør det, ender det galt.”
Autorisation er en ud af flere veje
“Vi har indtaget et kvalitetsmæssigt perspektiv og foreslår, at vi skal have en autorisation af ledere, der driver botilbud,” lyder det fra Mads Roke Clausen i et andet interview med OPS-Indsigt
I kæmper for området og kvaliteten siger du, hvordan forholder FOA sig til det forslag som LOS har med en autorisationsordning til lederne?
“Det kan vi sagtens se en fidus i. Om det er en autorisation eller certificering, det vil vi rigtig gerne diskuterer, for det kender vi fra sundhedsområdet, hvis det er en af vejene der skal til så stiller vi gerne op, men bemærk, at jeg ikke tror på, at det her er den eneste vej vi skal gå, for at stoppe dem, der ikke har ordnede forhold,” slutter Thomas Enghausen.