Skip to main content

For sjette år i træk stiger andelen af borgere der vælger privat leverandør i hjemmeplejen. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri.

Godt fire ud af ti af de borgere, der var visiteret til praktisk bistand og eller personlig pleje i eget hjem, valgte i 2023 at få hjælpen leveret af en privat leverandør frem for kommunen.

I faktuelle tal viser en beregning, som OPS-Indsigt har lavet på basis af tal fra Danmarks Statistik, at der i 2023 var over 16.000 flere borgere, der valgte privat leverandør af hjemmeplejen end fem år tidligere.

Aktuelt nærmere man sig 70.000 borgere der har valgt privat leverandør. Vi har dermed det højeste antal nogensinde.

Kilde: www.statistikbanken.dk/AED06

”Den positive udvikling er en afspejling af, at der er nogle private pleje- og omsorgsvirksomheder der gør det godt, ellers var de ikke blevet valgt,” siger branchedirektør i Dansk Industri, Jakob Scharff.

Privat markedsandel vokser med plejen

I Hovedstadsområdet er det næsten 50 pct. der vælger en privat leverandør af hjemmepleje, medens man på Fyn er nede på næsten 30 pct.

En anden interessant iagttagelse i analysen fra Dansk Industri er, at når borgerne har mulighed for at vælge privat leverandør til både praktisk hjælp og pleje, så stiger andelen der vælger privat markant.

”I de kommuner, hvor man ikke har private leverandører til personlig pleje, kan vi se en væsentligt lavere andel af borger der vælger privat end i kommuner, hvor man både kan vælge privat til både praktisk hjælp og til pleje,” siger Jakob Scharff til OPS-Indsigt.

Næsten en fifty-fifty deling af markedet

Ved at sammenholde leverandørdata over kommunernes godkendte leverandører og borgernes valg af privat leverandør viser Dansk Industri i undersøgelsen, at i de kommuner, hvor man ikke har private leverandører af personlig pleje, er det kun 31 pct. af borgerne der vælger privat.

I de kommuner hvor man også har en eller flere private leverandører af personlig pleje, så vokser denne andel med over 15 pct., således at markedet er delt næsten fifty-fifty med 47,7 pct. til de private og 52,3 pct. til de kommunale.

”Konklusionerne er derfor superklar, hvis borgerne har noget at vælge imellem, så vælger de gerne en privat og hvis de ikke har noget at vælge i mellem så tager man det man kan få,” siger Jakob Scharff.

Ser flere sorte pletter på landkortet

Kunne man så ikke antage, at når nu det bliver lovbefalet med sundhedsreformen, at der skal være frit valg af sygepleje, at så får valget af privat leverandør yderligere et hak opad?
Det vil sige tanken om mere frit valg skulle virke som en motor for større markedsandel til de private.

”Nej det tror jeg ikke. Vi er bekymret for, at når vi skal have sat strøm til ældreloven, så kommer vi i en situation, hvor vi får flere sorte pletter på landkortet, forstået som kommuner der ikke har private leverandører,” siger Jakob Scharff og fortsætter:

”For hvis kommunen i forvejen ikke har private leverandører der er godkendt til pleje, hvordan skal det så gå, når man udvider kravet om, at leverandørerne nu også skal stiller med flere kompetencer ift rehabiliteringen og pleje for at blive godkendt til helhedsplejen?” spørger han.

Læs også: Private leverandører af hjemmepleje har otte måneder til at omstille sig

Dansk Industri har i flere år gjort opmærksom på udfordringen ved, at en række kommuner har været enten uden private leverandører eller kun har haft enkelte leverandører godkendt til praktisk hjælp.

Det er den udfordring de ser spiller negativt med ved implementeringen af den nye ældrelov og kravet om frit valg af sygepleje, således som det er fremsat.

Læs også: Omstilling til helhedspleje er tidsmæssigt helt ude af proportioner

Stærkt bekymret for en bivirkning

Dansk Industri har derfor i høringsprocessen foreslået, at man bør inddele helhedsplejen i niveauer, hvortil leverandørerne kan godkendes trinvis og ikke til hele opgaven med det samme.

Dette med det formål at leverandørerne kan tilpasse sig.

”Så hvis vi i forvejen har været bekymrede for det vanskelige for leverandørerne i at stige fra praktisk bistand til også at skulle levere pleje, så bliver jeg stærkt bekymret for, om det også er muligt for leverandørerne at indoptag sygeplejen, når den skal implementeres i 2026,” siger Jakob Scharff.

I Dansk Industri er man grundlæggende bekymret for, at man til næste år, når organisationen laver den samme analyse, vil stå med et landkort, hvor der er flere kommuner uden private leverandører end i dag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind