Skip to main content

Ældreministeren har ifølge et nyt lovforslag fremrykket datoen med 18 måneder for, hvornår private hjemmepleje leverandører skal være omstillet til at kunne levere helhedspleje. Det betyder at leverandørerne skal være klar allerede den 1. juli 2025.

Det vækker bekymring i Dansk Industri.

”Vi har fra starten sagt meget klart, at det ikke giver mening at hjemmeplejeleverandører skal levere hele pakken inden for helhedspleje, hvis leverandøren i dag primært levere ydelser i forhold til praktisk bistand, ” siger branchedirektør Jakob Scharff.

Han peger på, at det er sådan i dag, at der er tusindvis af borgere, der modtager hjælp fra leverandører der alene leverer praktisk hjælp.

”Det er derfor helt ude af proportioner, hvis de skal til at omstille sig til at levere helhedspleje på endnu kortere tid på et område, hvor de i dag måske kun har få eller ingen borgere uden for det vi kender som praktisk bistand i dag,” siger Jakob Scharff.

Den egentlige bekymring er her, at der kan være virksomheder der kommer til at gabe over for meget og vi potentielt kan kigge ind i den situation, som hjemmeplejesektoren var i, da vi havde konkursbølgen mellem 2013 og 2015.

Frit valg i risikozonen

” Denne forandring er næppe en udfordring for de leverandører, der kan levere hele pakken og som i dag gør det rigtig godt. Nej der hvor vores bekymring i Dansk Industri ligger, er hos de leverandører der kommer ud af noget andet end plejeverdenen, og som i dag kun leverer praktisk bistand,” siger Jakob Scharff og fortsætter:

”For disse leverandører bliver det et stort skridt at skulle omstille sig til helhedspleje på otte måneder. Samtidig er vi bekymrede for, ældrereformen reelt vil betyde, at borgere i landkommuner reelt ikke har noget vælge imellem, og så har vi kun frit valg på papiret, men ikke i virkeligheden. Situationen i dag i mange kommuner er, at der kun er 1-2 leverandører af praktisk bistand.” siger Jakob Scharff.

Men kan de her mindre leverandører så ikke bare slå sig sammen og for eksempel indgå i et konsortium, således som det er forslået?

”Jeg har endnu ikke mødt en virksomhed, der i det her markedssegment ser det som en farbar vej at teame op i et konsortium. Det er vanskeligt nok for de her leverandører at skulle gå op ad den plejefaglige stige, men hvis de så samtidig organisatorisk skal til at dele borgerne imellem sig, så bliver det meget indviklet,” forklarer Jakob Scharff.

Forløbspakke for sygepleje

Jakob Scharff peger desuden på, at situationen ikke bliver bedre, når sygeplejen potentielt rykker ind i helhedsplejen.

”Vi går i DI ind for mere frit valg, også på sygepleje. Men sygepleje er et helt andet game, langt mere komplekst. Et er rehabilitering og genoptræning, som kan integreres omkring de almene ydelser, men i forhold til sygeplejen, har vi foreslået, at man laver en særlig forløbspakke,” siger Jakob Scharff.

Han understreger gang på gang, at man skal være bevidst om, hvor stor en forandring, det her er og man derfor skal give leverandørerne den nødvendige tid, ressourcer og værktøjer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind