Skip to main content

De 200 konferencedeltagere sad alle stille og nærmest tryllebundet, da han gik på scenen som den første oplægsholder.

Netop i det øjeblik var man ikke i tvivl om, at trods tilstedeværelsen af de mange ”suits” i konferencesalen, så havde man på denne sidste dag i oktober samlet en gruppe fagligt dedikerede håndværkere, der kom for at få detaljerne og nuancerne præsenteret af en ekspert og dommer.

Det drejer sig (næsten) naturligvis om årets udbudskonference, hvor Formanden for Klagenævnet for Udbud, Landsdommer Jakob O. Ebbensgaard gennemgik praksis over det sidste år med fokus på centrale kendelser.

Læs også: Eksperter: Trends på udbudsområdet er et spejl af det øvrige samfund

Konferencen er en af de centrale must-go-konferencer hen over året, hvis du beskæftiger dig med offentligt-privat samarbejde, for her møder du udbudseksperter fra en pallette af advokathuse, leverandører og en række af de store ordregivere, kommunerne dog underrepræsenteret, hvilket er brandærgerligt, da de køber ind for mere end 100 mia. kr. årligt.

Konferencen blev i år, ligesom de foregående mange år indsigtsfuldt faciliteret af to eksperter inden for udbudsretten nemlig advokat og partner Malene Roose Bagh og erhvervsjuridisk rådgiver og partner, Malene Gry-Jensen, begge fra Poul Schmith.

Centrale klagenævnssager

Selvom klagenævnet kun modtog 72 klager 2023 – det laveste antal siden 2007 – så havde det ikke gjort det lettere at udvælge centrale kendelser, lød det fra Jakob O. Ebbensgaard, der i en god time gennemgik seks forskellige centrale case-baserede spørgsmål.

Blandt andet sagen: Dialab mod Region Midtjylland, som vi tidligere har refereret til på OPS-Indsigt.

Læs også: Indkøb for 2 milliarder kroner uden udbud var helt efter bogen

Her gennemgik Jakob O. Ebbensgaard ud fra spørgsmålet: Er det overhovedet muligt at anvende udbud med forhandling uden forudgående udbudsbekendtgørelse i medfør af udbudslovens § 80, stk.5?

Og hvad er sanktionen, hvis betingelserne ikke er til stede.

Her fandt Klagenævnet, at det var berettiget, at Region Midtjylland undtagelsesvis ikke havde gennemført udbud, men havde foretaget direkte tildeling af kontrakter om levering af hurtigtests under corona.

Grønne intentioner kommer let til kort 

Konferencen var spækket med stærke faglige input fra eksperter i udbudsfeltet og tilrettelagt med et hovedspor og fire faglige spor, fordelt på bl.a. bæredygtighed og grønne indkøb, samt udbud inden for IT og byggeri, som de mange udbudsspecialister kunne tappe ind i.

Carina Risvig Hamer, Professor i udbudsret ved Københavns Universitet og Mikala Berg Dueholm, Advokat, partner, DLA Piper satte i bærdygtighedssporet fokus på nogle tilbagevendende udfordringer for indkøberne.

De gode intentioner om at udbud skal være ”grønne” kan nemlig let blive sat til vægs af kravet om, at grønne krave skal være forbundet med kontraktens genstand.

Her pegede de to eksperter i et ping pong på, at det kan godt være, at politikerne drømmer om, at de virksomheder der skal vinde et konkret udbud, er grønne, men den udbudsmæssige virkelighed er altså lidt anderledes.

Den vindende virksomhed kan ifølge de to eksperter godt være ”helt sort,” men i forhold til lige præcis en konkret opgave som virksomheden har vundet, er den ”helt grøn” med hensyn til alt, hvad der har med leverancen at gøre.

Nutidens udbud med generative-AI-løsninger

Men hele konferencen var ikke udelukkende pakket ind i udbudsjura. Deltagerne fik nemlig et oplæg i speed-talk-tempo af Mads Bjørn-Møldrup, partner og leder af PA Consultings nordiske data science-team.

Mads Bjørn-Møldrup gennemløb en ultral kort og pædagogisk beskrivelse af Chat-GPTs udvikling

Fokus i hans oplæg var rettet mod generative-AI-løsninger. Helt konkret kom konferencedeltagerne rimelig tæt på ”BidGenie”, som er en AI-Agent, PA har udviklet Consulting til, at automatiserer opgaverne omkring indsamling af informationer og udarbejdelse af forslag til indhold i et tilbud.

Der er ikke tale om en færdig løsning leveret fra a – z, du kan mere betragte ”BidGenie” som en ny kollega.

Sådan betragter Morten Yde en tilsvarende løsning på indkøbssiden. Han er til daglig chef for indkøbscompliance og jura hos Energinet og arbejder lige som Mads Bjørn-Møldrup med generative-AI-løsninger.

I hans præsentation mødte deltagerne KRITERIO-BOT, der for Energinet medvirker til, at udarbejde under- og delkriterier til EU-udbud og i hans verden er BUY-BUDDY next step mht at gøre indkøbsprocessen mere enkel og brugervenlig

Det vil sige, man sigter med en personlig ChatGpt, hvor jeg fx kan få svar på, hvordan jeg køber to konsulenter, lød det.

Eller give et hurtigt og hjælpsomt svar på et spørgsmål i en kompliceret indkøbsverden som fx:

”Må jeg bruge denne rammeaftale til køb af 2 relæer.”

Ingen forslog dog på konferencen en LEGAL-BUDDY, men ved undertegnes bord blev muligheden lige vendt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind