Københavns Kommune skal være en pioner i bestræbelserne på at frigøre daginstitutionerne og styrke medarbejdernes engagement i deres arbejdsplads.
Det skal ske ved, at medarbejderne i en række forsøgsordninger får mulighed for at købe medarbejderaktier. Det fremgår af den netop indgåede budgetaftale for Københavns Kommune.
Det er Venstres Jens-Kristian Lütken, der har fået den passus ind i budgetaftalen. Han tror nemlig, at, det vil gøre det nemmere at rekruttere og fastholde pædagoger i hovedstaden, hvis de får større medbestemmelse og mulighed for en ekstra økonomisk gevinst.
”Det er lidt mærkeligt, at man på nogle meget vigtige områder som daginstitutioner og skoler slet ikke tænker det ind, at man gerne må tjene penge på det. At medarbejderne kunne tjene penge på det. Det synes jeg er væsentligt. Hvis ingen har incitament til at gøre tingene bedre, er det ligegyldigheden, der vinder, ” siger han til Politiken.
Han nemlig mere bange for ligegyldighed, end han er bange for profit.
Konkret forpligter budgetparterne sig til at undersøge mulighederne for en forsøgsordning med medarbejderejede daginstitutioner inden for rammerne af den eksisterende lovgivning.
Inspirationen er hentet fra Sverige, hvor der findes børnehaver organiseret som aktieselskaber, her kan medarbejderne købe medarbejderaktier i den daginstitution, hvor de er ansat. ”Dette skaber tilfredse medarbejdere, der ofte bliver i mange år og påtager sig et stort ansvar for deres institutions udvikling,” står der i aftalen.
Har gjort det før
Det er ikke første gang, at Jens-Kristian Lütken, der i dag er Integrationsborgmester bevæger sig uden for han ressort og får iværksat pilotprojekter, som nogle ville beskrive som kontroversielle.
I sidste uge kunne vi på OPS-Indsigt skrive om, hvordan et pilotprojekt med, at sende omkring 100 ældre ned til sydens sol, er ved at rulle ud over rampen.
Ophavsmanden til det var også Jens-Kristian Lütken, som havde fået projektet skrevet ind i budgetaftalen for 2024.
Nu er det altså lykkedes ham, at få opbakning til et projekt på børneområdet, hvor medarbejderne potentielt set i en forsøgsordning, kan trække profit ud via nogle medarbejderaktier.
Blandet modtagelse
Men det er ikke alle på rådhuset der synes om ideen. De Konservative der står uden for aftalen om årets budget og bestrider posten som børne- og ungdomsborgmester, kan ikke se behovet for at omdanne børnehaver til aktieselskaber.
»Jeg har ikke hørt nogen efterspørgsel efter, at medarbejdere kan skyde egne penge ind i daginstitutioner. Det lyder for mig som et liberalt korstog, uden at det har nogen som helst efterspørgsel i den virkelige verden«, siger Jacob Næsager til Politiken.
I Københavns Forældreorganisation er formand Signe Nielsen umiddelbart positivt stemt over for at lade medarbejdere eje institutioner, men for hende, at se kræver det, at en eventuel ny dagtilbudsform fortsat har en forældrebestyrelse.