Skip to main content

En iværksætter er i samarbejde med Københavns Kommune ved at skabe luft under vingerne for en meget lille, men omdiskuteret del af principaftalen for budget 2024 og 2025 mellem politikerne på Københavns Rådhus.

Det handler om et pilotprojekt, hvor ældre skal kunne vælge at bytte en uges ældrepleje ud med en charterrejse til sydens sol i Spanien.

De første af i alt 96 borgere, fordelt på 8 grupperejser sendes af sted om ti dage, fortæller iværksætteren Arne Møller, der er grundlægger af Tryghedsrejser.dk.

OPS-Indsigt skrev sidste år kort om den omdiskuterede model, der første gang blev lanceret af Farums borgmester Peter Brixtofte omkring årtusindskiftet, hvor man mere eller mindre u-visiteret, gav ældre borger en charterrejse.

Ser man nærmere på det Københavnske pilotprojekt `Velfærdsrejser for ældre og ensomme borgere, ´ så ligner det ikke Farum-modellen, hvor det hele var mere intuitivt og u-visiteret. – Det vender vi tilbage til.

Det er Arne Møller, der på baggrund af en lang række krav fra Københavns Kommunens Center for Ældreliv og Innovation har redefineret en klassisk charterferie og udviklet den til en velfærdsrejse for borgere med behov for let til moderat personassistance til bl.a. at blive en del af en social gruppe, hvor de kan deltage forskellige aktiviteter og udflugter.

Der er altså tale om borger med behov for en omsorgsfaglig hjælp og støtte og netop derfor, er der også tre kommunale medarbejder med til at støtte de 12 borgere, der tager afsted i slutningen af september.

Forebyggelse og læring

Men hvad er lige formålet?

Ideen blev med velfærdsrejser blev relanceret i Borgerrepræsentationen af Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V):

”En sådan rejse er med til at give livskvalitet og bekæmpe ensomhed. Det var det, der var læren af velfærdsrejserne i Farum kommune for 25 år siden. Der blev knyttet nogle netværk og nogle venskaber mellem de mennesker, som var afsted på de her rejser,” fortalte Jens-Kristian Lütken, til Danmarks Radio i forbindelse med annonceringen af pilotprojektet sidste år.

For kommunen handler det om forebyggelse via investering. Hvis en rejse koster 10.000 kr. og en måned på et plejehjem koster 50.000 kr., kan det give økonomisk værdi på sigt, hvis en borger kommer bare en måned senere på plejehjem, lyder det lidt forsimplede regnestykke.

Men lige nu er der tale om et pilotprojekt, hvor man skal uddrage nogle erfaringer over de næste par år.

Så her er der rigtig meget fokus på den personlige værdiskabelse for de 96 borgere, som man sender afsted.

Velfærdsrejserne har det klare formål at undersøge, hvordan rejser og aktiviteter kan bekæmpe ensomhed og fremme trivsel hos ældre borgere og give borgeren et løft på såvel det fysiske som mentale helbred.

Selvom Enhedslisten ikke er med i principaftalen, ser Line Barfod, der er teknik- og miljøborgmester perspektiver i den form for rejser:

”Jeg synes, det ville være dejligt, hvis vi kunne udvide velfærden til også at omfatte, at ældre borgere kunne komme afsted på en god rejse, siger hun til Kosmopol.

Adskiller sig fra Farum-modellen

På det visitations- og lovgivningsmæssige plan er velfærdsrejserne i Københavns Kommune ikke for alle ældre, men etableret efter servicelovens §79 , hvor kommunalbestyrelsen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte.

Der er nemlig tale om, at kommunen skal definere, hvilke persongrupper der kan benytte et sådan tilbud og herved adskiller velfærdsrejserne anno 2024 sig fra Farum-Modellen.

Det forvaltningsmæssige ophæng er ganske enkelt et andet.

Velfærdsrejser er rettet mod borgere, der har behov for let til moderat personassistance og så skal de være tilknyttet et forebyggende aktivitetstilbud i forvejen, fx et kommunalt aktivitetscenter. Endelig skal borgerne være indstillet på – at deltage i aktiviteter, der foregår på rejsen, fremgår det af et nyhedsopslag.

Opholdet finder sted i ”Det Danske Hus” i Puerto Banus – et ældrecenter, hvor der er tilknyttet læger, sygeplejersker, SSA/SSH, fysioterapeuter m.v.

Læs også: Plejeboligbehovet for udenlandsdanskere svarer til over 20 plejehjem

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind