Lige før sommerferien udkom en bog, der belyser udbudsrettens muligheder for at varetage grønne hensyn i offentlige indkøb.
Temaet er interessant, fordi bæredygtighed og grøn omstilling ligger i toppen blandt den offentlige sektors mange dagsordner. Samtidig viser ny big-data forskning, fra bl.a. professor Ole Helby, at der er potentiale for flere og bedre grønne indkøb i den offentlige sektor.
Ligesom der fortsat er langt til, at vi kan indfri de grønne målsætninger, blandt andet fordi reglerne ofte får skyld for at spænde ben.
Netop derfor falder bogen ”Grønne offentlige indkøb – i udbudsretlig belysning” af professor Carina Risvig Hamer i udbudsret ved Københavns Universitet og Rasmus Horskjær Nielsen advokat hos Andel Holding A/S lige ned på det rigtige tidspunkt.
Tegner det politiske landskab
Vi har læst ind i bogen og drøftet den med en af vores indkøbseksperter, Anja Piening, der er direktør for og advokat hos NP advokater.
“Efter min vurdering er bogen både relevant og i rette tid, men der er ikke tale om en opslagsbog, hvor du kan finde løsningerne til bedre grønne offentlige indkøb. Den giver imidlertid en god indføring i området, som kan danne god basis for nye folk i den offentlige indkøbsafdeling eller folk der er nye på udbudsfeltet,” lyder det fra Anja Piening.
Hun har blandt andet givet den som læsestof hen over sommeren til nogle af hendes nye folk.
Den er for hende at se god, fordi den tegner det politiske landskab op og giver en godt indblik i, hvem der er aktører, interessenter og bidragsydere i forhold til lovgivningens udvikling og det politiske landskab.
“Hvis man er en relativt uerfaren udbudskonsulent, kan man anvende bogen som teoretisk understøttelse til anvendelse af bæredygtighedskrav i udbud, da en meget stor del af bogen er en gengivelse af den almindelige udbudsret,” siger hun.
Kunne godt tænke sig en to-er
Men hvad fik Anja Piening til at købe bogen?
“Jeg tænkte, da vi købte den: “Den må jeg have” og det gjorde jeg ud fra en betragtning om, at vores kunder har massivt fokus på bæredygtighed, uanset branche. Og da der var tale om en bog der var født ud af et forskningsprojekt, havde jeg nok en forventning om, at den ville bringe store tanker eller nye ideer til bordet og måske skubbe til rammerne for den almindelige og generelle opfattelse af hvad der allerede er tænkt og udviklet inden for området, og dermed inspirere mig til at tænke nyt og prøve grænserne af. Men det skete så desværre ikke,” siger Anja Piening.
Så den er god til nye i branchen, men du som ekspert savner noget andet?
“Ja – Jeg kunne godt tænke mig i en to-er, hvor forfatterne lige stepper et par niveauer op.”
Hvad mener du med det?
“Bogen handler mere om de almindelige udbudsregler. Det vil sige det handler mere om hvordan man sætter krav og ikke hvordan man sætter bæredygtige krav eller hvordan den type krav og ønsker skiller sig ud fra den klassiske måde at tænke udbud på. Jeg sad til lidt tilbage med oplevelse af, at der ikke er forskel på om man vil have grønne indkøb eller teknisk lysegrå indkøb,” siger Anja Piening.
Mangler en bog der tænker ud af boksen
Men hvad havde du egentlig forventet og hvad forventer du, hvis Carina Risvig Hamer og Rasmus Horskjær Nielsen nu tænker, at de vil lave en to-er?
“Da forfatterne er forskere begge to, havde jeg forventet, at de vovede pelsen noget mere, men der er ikke forsøg på at åbne kompleksiteten i den Pandoras æske som vi står med på bæredygtighedsområdet, så os på ekspertniveau kunne blive inspireret eller ligefrem blive klogere. Det havde ellers været fantastisk,” siger Anja Piening.
Forfatterne kunne for hende at se, godt have taget et mere perspektiverende og forskningsmæssigt blik på udfordringen med at varetage bærerdygtighedshensyn, hvis man som et eksempel (ud af mange) lagde noget ind i udbudskravene ift. C02 aftrykket i form af livscyklusbetragtninger.
“Vi mangler fortsat en bog på det her felt, der tænker ud af boksen og åbner en dør på klem til det vi andre ikke gør. Der er jo tale om en bog finansieret af forskningsmidler, så det var lidt det løft, jeg havde håbet på og nok også forventet,” lyder det fra Anja Piening.