Kommentar: Offentlige myndigheders brug af algoritmer skaber et retssikkerhedsmæssigt tomrum, i takt med at algoritmerne overtager de sagsbehandlinger og vurderinger.
Det mener i alt fald Socialistisk Folkeparti, som onsdag fremsatte et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen, at der udarbejdes et lovforslag, der sikrer, at danske myndigheders brug af algoritmer sker efter principper om transparens og forklarlighed.
Forslaget er interessant bl.a. fordi ventetiden på kommunernes behandling af byggeansøgninger i 2022 tog et ordentligt hop opad ifølge en analyse fra SMVdanmark og her kunne kontorrobotter godt ifølge flere kommunalpolitikere være en hjælp.
Men algoritmerne kommer med en pris, for vi har igennem de senere år oplevet en række sager, eksempelvis Udbetaling Danmarks ydelseskontrol, ligesom det ikke har været muligt at få indblik i de algoritmer og beregninger, som Vurderingsstyrelsen har anvendt i de nye ejendomsvurderinger.
Beslutningsforslaget tager altså fat i, at en borger eller virksomhed ofte ikke rigtig ved om en sagsbehandling sker rent digitalt og at vi som virksomheder eller borgere heller ikke kan få forklaret, hvorfor og hvordan en afgørelse falder ud som den gør. Derfor ønsker SF en opdatering af lovgivningen.
Burde ikke være havnet i Folketingssalen
Men er det overhovedet nødvendigt?
Det gav Dina Raabjerg ordfører for it- og digitalisering for Det Konservative Folkeparti en skarpt og indsigtsfuldt respons på, da beslutningsforslaget blev behandlet.
”Vi burde aldrig nogensinde have set det her beslutningsforslag i salen. Det burde simpelthen ikke have være nødvendigt. Når det så alligevel er her, er det jo fordi nogen af myndighederne ikke overholder de her principper,” lød det fra ordføreren.
Det er her der er værd at bemærke, at man fra start ikke var i tvivl om, at it – og digitalisering har Dina Raabjergs hjemmebane og, at hun i sit indlæg trak på de mange års erfaring, hun har som leder i den private sektor, netop på dette felt.
Læs også: Ildsjæl er ny på tinge – Gik foran da de private dagtilbud var truet
Skal kunne forklare sig
Men hvad var det for principper hun henviste til, som tydeligvis fik digitaliseringsminister Marie Bjerre til at spidse ører?
Dina Raabjerg er nemlig sådan set enig med SF i, at borgere og virksomheder ikke må komme i den situation, at man ikke kan få forklaret, hvorfor og hvordan en digital afgørelse et faldet, men hun stiller spørgsmålet om det er nødvendigt, at ændre lovgivningen eller gøre alt til `open source´?
Det sidste er hun temmelig luren ved, da `open source´ handler om, at enhver kan se bruge, ændre og distribuerer kildekoden til software helt ned til hvordan vi fx laver brugerstyring.
”Men det er jo slet ikke det, den her sag handler om. Her skal vi jo blot kunne efterprøve og forklare sagsbehandlingen og algoritmen,” lyder det fra Dina Raabjerg.
Kan ikke udliciterer ansvaret
Udfordringen for hende at se, består i at myndigheder og sagsbehandlende eksperter bruger software og med det den kunstig intelligens, men at de ikke lever op til det grundlæggende ansvar at sikre åbenheden i forvaltningen.
Teknologi og algoritmerne er nemlig ekspertens værktøj, som kan hjælpe eksperten så denne ikke overser, hvad den menneskelige hjerne ikke formår, ”men vi kan ikke udlicitere ansvaret til teknologien,” lyder det drilsk fra Dina Raabjerg.
Det er myndighedens og ekspertens ansvar at beslutningen altid kan forklares for bagere og virksomheder. Hvis en borger ikke forstår en afgørelse. så skal myndigheden kunne forklare den. Så enkelt er det for Dina Raabjerg.
Instruktion af ministeren
Hun tror heller ikke at der er behov for at ændre loven, men peger i stedet for, på noget som ligger lige til højrebenet for regeringens ministre (uden undtagelse)
Digitaliseringsministeren skal indskærpe over for ministerier og styrelser ”og ikke mindst overfor sine kollegaer, at de skal leve op til deres myndighedsansvar og sikre synligheden i forvaltningen, hvis de vil bruge teknologi,” lyder instruktionen fra Dina Raabjerg.
”Det indebærer naturligvis, at man skal gøre algoritmerne tilgængelige, for vi skjuler jo heller ikke loven for folk, så de skal forsøge at overholde den i blinde,” afslutter hun med et smil.
Hele dette indlæg fra Dina Raabjerg illustrerer, hvor skarpt og indsigtsfuldt folketingsarbejde kan blive, hvis medlemmet har solid erfaring med det som der tales om. Du kan med fordel se hele debatten om beslutningsforslaget på Folketingets TV. Dina Raabjergs indlæg, som vi her har gengivet en række pointer fra starter 2.timer og 36 min inden i mødet den 22.05.2024.