Skip to main content

Den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid i Danmark er faldet for første gang i syv år, men ser du ud over landet er der store variationer i kommunernes sagsbehandlingstider. Det fremgår af en analyse fra DI Byggeri og nye tal fra KL.

På Fyn og i Midt- og Vestjylland går det ovenikøbet den gale vej. Her øger en række kommuner sagsbehandlingstiderne og fortsætter således kurven med øget sagsbehandlingstid fra de foregående år. (Se vores kort længere nede i artiklen.)

Når tallene for byggesagsbehandling er interessante, er det fordi byggesager er et af kerneområderne for samarbejde mellem det offentlige og private.

Kortet neden for viser bl.a., at medens 61 kommuner forbedrede deres sagsbehandlingstid i 2023, så var der 34, der gik den modsatte vej. Nordfyns Kommune ramte så at sige det røde felt og øgede sagsbehandlingstiden med over 200 pct. (Artiklen fortsætter efter kortet)

På trods af den store forskel i byggesagsbehandlingen på tværs af kommunerne, er der ifølge DI Byggeri ikke noget der tyder på, at der er en sammenhæng mellem lange sagsbehandlingstider og antallet af byggesager i den enkelte kommune.

”Så store forskelle i ventetiderne understreger et klart potentiale for forbedring i de kommuner, der kæmper med lange sagsbehandlingstider. Odder Kommunes imponerende effektivitet bør tjene som inspiration for andre, mens Frederikssund må adressere de udfordringer, der fører til over et halvt års ventetid på byggetilladelser,” siger direktør i DI Byggeri Anders Stouge.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind