Skip to main content

Uenighed om afregningspriser og takstberegninger har præget en stor del af debatten om frit valg, fripleje og samspillet mellem kommuner og private leverandører de seneste år.

Nu skærer Økonomiminister Stephanie Lose (V) igennem, for med to håndgreb vil hun sikre fair vilkår for private aktører i ældreplejen. Det fremgår af en artikel i BT.

Dels vil ministeren opsætte en model for afregning, der skal sørge for, at der kommer en ensartet sats i alle kommuner for de indirekte omkostninger, dels skal der etableres en kontrolenhed, der skal sikre at kommunerne beregner de direkte omkostninger rigtigt og herefter afregner private leverandører korrekt.

”Vi har et ønske om, at i de situationer, hvor der er uenighed om afregning, eller private virksomheder har en oplevelse af, at afregningen ikke fungerer, som den skal – at man der har en uafhængig central enhed, som kan være med til at sikre en korrekt afregning og til syvende og sidst give virksomhederne mulighed for at klage,” siger Stephanie Lose til Ritzau.

Udspillet kommer fredag morgen og er det seneste blandt tiltagene i forbindelse med ældrereformen, hvor Venstre som regeringsparti i SVM-regeringen har holdt fast i, at det frie valg for ældre skal udvides.

Branchen har længe ønske en klageenhed

Der er i den grad positive takter i det udspil, som Venstre og regeringen har præsenteret her til morgen. Det vil vi gerne kvittere for, lyder det fra politisk chefkonsulent i KA Pleje René Nord Hansen.

”Vi har i årevis efterlyst korrekte timepriser, fordi for lave priser er en bombe under de ældres valgfrihed, så vi er glade for, at regeringen vil kigge på beregningen af timepriser,” siger han til OPS-Indsigt.KA Pleje tabte for et par år siden den eneste retssag om priser på ældreområdet, der er endt i Højesteret. Kompleksiteten i sagen afdækkede nogle af de store og bureaukratiske udfordringer kommuner og leverandører stod med.

Fra flere sider har det efterfølgende jævnligt i debatten lydt, at  udfaldet blev som det blev, fordi det civile retsvæsen på en række punkter havde svært ved at finde rundt i de forvaltningsmæssige kroge af ældreområdet. Lige siden har KA Pleje kæmpet for en kontrolenhed, der havde den nødvendige indsigt i området.Læs også: Højesteret: Brønderslev Kommune har handlet ansvarspådragende“Det er enormt positivt og glædeligt,” lyder det fra markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung.”I mange år – faktisk siden 2018 – har vi i Dansk Erhverv målrettet holdt fast i, at vi har brug for en uafhængig enhed til at vejlede og give klagemuligheder til selvejende, private og kommunale leverandører af ældrepleje,” siger han og fortsætter:”Forudsætningen for et reelt frit valg for de ældre med behov for pleje, er ved at være på plads, så tak til Stephanie Lose,” lyder det fra Morten Jung.Læs også: `Vilde problemer´ og prisvariationer kalder på en gennemsigtighedsreform

SMV Danmark: De to greb gør stor forskel

Hos SMV Danmark mener direktør Jesper Beinov, at regeringens udspil er en stor sejr for borgernes valgfrihed.

“Kommunerne har i årevis betalt de private leverandører langt under, hvad det reelt koster at levere hjemmepleje. Det har ført til, at flere kommuner står uden private leverandører af hjemmehjælp,” siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge SMVdanmark vil netop disse to greb gøre en stor forskel for de ældre.

“Når timepriserne ikke afspejler de faktiske omkostninger, så er det meget svært at drive virksomhed på ældreområdet. Det skræmmer private leverandører væk, og det betyder i sidste ende, at der ikke reelt konkurrence om at yde den bedste service til de ældre. Det kan vi ikke være bekendt overfor vores ældre medborgere, og derfor kan betydningen af regeringens udmelding fra ikke overvurderes”, siger Jesper Beinov.

DI: Et nødvendigt tandhjul

Hos Dansk Industri har man også hænderne over hovedet. Branchedirektør Jakob Scharff kalder det et nødvendigt tandhjul.”Denne kontrolenhed ser vi som et af de tandhjul i den samlede velfærdsmaskine, som er helt nødvendigt for at maskinen faktisk hænger sammen,” siger han og fortsætter.”Det har længe været et kæmpe ønske på vegne af alle de virksomheder vi repræsentere, at de kan få et sted at gå hen, hvis kommunerne har udregnet takster som ser ud til at være kunstigt lave.”

Hos Dansk Industri oplever man, at virksomhederne indtil nu har været retsløse. “Og det har den konsekvens, at der er virksomheder, som trækker sig fra at levere hjemmepleje i de kommuner hvor taksterne er meget lave og det betyder i sidste ende, at borgerne ikke har noget at vælge imellem,” slutter Jakob Scharff.

Alle fire organisationer glæder sig til det samlede udspil fra regeringen, men tilkendegiver samstemmende, at det de har set fredag morgen, er meget positivt.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply