Skip to main content

Den 1. april 2022 hjemtog Region Nordjylland 60 pct af ambulancekørslen. De resterende 40 pct gik efter et udbud til den private leverandør PreMed, men begge parter mangler i dag ambulancefolk ifølge Fagbladet FOA og det giver problemer med at besætte ambulancerne.

Ifølge Fagbladet er udfordringerne de samme, hvad enten det er de private eller de offentlige leverandører. Ifølge deres opgørelse er det heller ikke kun Region Nordjylland der har en udfordring men hele landet, hvor man samlet set mangler omkring 200. De 13 mangler i Region Nordjylland.

Selvom PreMed har fem ledige stillinger og også mærker den landsdækkende udfordring med at skaffe ambulancebehandlere, lykkes det i langt de fleste tilfælde virksomheden at få ambulancerne på gaden.

”Vi har nogle dedikerede og gode medarbejdere, som virkelig er fleksible og hjælper os, når der er huller. Det er en del af årsagen til, at vi ikke har nedetid. Ud over det, så har vi ekstra folk ansat. Vi har flere, end normeringen tilsiger for at kunne dække ved sygdom og barsel,” siger administrerende direktør Anders Vikke fra PreMed til TV2 Nord.

Hos Region Nordjyllands egen præhospitale virksomhed er der her i november otte ledige stillinger. Det betyder, at 18,6 procent af regionens egne ambulancer er ude af drift, mens det samme kun er tilfældet for 2,4 procent af PreMeds biler.

”Når man laver den daglige vagtplanlægning, så kan man godt mærke, at vi mangler otte ambulancebehandlere. Det betyder, at kabalen i forhold til at bemande ambulancerne er lidt vanskeligere,” siger direktør Peter Larsen fra Den Præhospitale Virksomhed.

Færre vagter med en FOA-overenskomst

En af forklaringerne på, at det er lettere for PreMed at få ambulancerne ud på gaden kan handler om forskellene i overenskomster. Mens ambulancefolkene hos PreMed er på en privat 3F-overenskomst, så hører de hos Den Præhospitale Virksomhed under en offentlig overenskomst med FOA.

”Og der skal man præstere færre vagter, så det betyder, at vi skal bruge lidt flere folk, end PreMed skal, fortæller Peter Larsen til TV2.

Ifølge Fagbladet FOA var der i september 2.629 paramedicinere, ambulancebehandlere og ambulanceassistenter, der i alt arbejder i den samlede præhospitale sektor og her havde man 642 ambulancebehandlerelever under uddannelse.

Fra FOA`s side opfordrer man til, at der bliver optaget og uddannet så mange reddere som overhovedet muligt.

”Men vores udfordring er jo, at uddannelsen er så lang, så der findes ikke et quickfix. Der kommer til at gå noget tid, før vi mærker en effekt af det. Men mit bud er, at om et par år – afhængigt af, hvor mange der går på pension – så ser det faktisk okay ud,” siger Thomas Brücker, formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply