For at sætte skub i den offentlige grønne indkøbsmotor er flere offentlige bygherrer gået sammen i en skaleringsproces om den fælles udfordring, det er at gøre det mere attraktivt for markedet at udvikle nye emissionsfrie løsninger til byggeriet.
Metoden er indført af Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), som faciliterer skaleringsprocessen og torsdag underskrev 14 af de største offentlige bygherrer en hensigtserklæring, hvor de bekræfter deres ansvar for at minimerer byggeriets aftryk på klima, luft og støjkvalitet.
Derfor vil man nu, i egne bygherreorganisationer, gå i gang med at operationalisere hensigterne, med henblik på senest i 2024 at offentliggøre, hvordan de konkret vil:
- Stille krav i konkurrencegrundlag og/ eller kontrakter for at maskiner og øvrigt materiel, som kan leveres og anvendes emissionsfrit til det konkrete projekt og anvendelse, skal være og anvendes emissionsfrit.
- Efterspørge leverandørens planer for udskiftning fra fossile til emissionsfrie maskiner. Herunder efterspørger dokumentation på, at de emissionsfrie maskiner er i bestilling.
- Har en fælles ambition om, at den samlede indsats vil føre til, at der imellem nu og 2028 bestilles minimum 1000 nye emissionsfrie maskiner.
- Være en aktiv part i offentlig privat dialog og bidrage til både konkrete løsninger for fx strøm på byggeplads og til et generelt brancheløft, der gør det muligt at implementere nye krav og løsninger.
De 14 bygherrer er:
- Københavns Kommune
- Aalborg Kommune
- Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
- Frederiksberg Kommune
- Esbjerg Kommune
- Odense Kommune
- Aarhus Kommune
- Middelfart Kommune
- Region Hovedstaden
- Novafos
- Aalborg Forsyning
- Aarhus Vand
- Aarhus Havn
- Kildedal By