Skip to main content

Onsdag eftermiddag var 1200 mennesker samlet i Øksnehallen i København. Anledningen var Dansk Erhvervs årsdag.

Temaet var; ”Tid til at handle”.  Det blev perspektiveret i forhold til tidens store trends eller vilde problemer, som krig, global usikkerhed, klimaudfordringer. Et velfærdssamfund til tiden og ikke mindst til fremtiden. Og sidst men ikke mindst manglen på arbejdskraft.

Administrerende direktør Brian Mikkelsen pointerede i sin velkomsttale, at udfordringerne ikke handlede så meget om hvorvidt man var offentlig eller privat og lancerede  et paradigmeskifte i forhold til arbejdskraft.

“Danmark skal i gang med et decideret paradigmeskifte for udenlandsk arbejdskraft. Det er nu, vi skal handle. I år vender den demografisk medvind til modvind og ifølge nye beregninger fra Dansk Erhverv forventer vi, at vi kommer til at mangle omkring 130.000 kolleger om 10 år. Der er brug for, at vi tænker nyt og vender fortidens tankegang på hovedet,” sagde han.

Et tema der blev diskuteret under sæsonens første politiske debat, hvor det var lykkedes at samle 3 ministre og syv partiledere til debat om bl.a. arbejdskraft og erhvervsstøtte.Læs også: Christiansborg: Ja tak, men nej tak til et paradigmeskifte i arbejdsmarkedspolitikken

Paratheden blandt politikerne

I alt afviklede man syv programpunkter foruden `partilederdebatten´ på Dansk Erhvervs årsdag, hvor deltagerne kunne få inspiration og viden om, hvordan danske virksomheder kan være med til at gøre de forhindringer vi står med til forretning.

” Det er inspirerende at være til DE’s årsmøde. Der er ingen tvivl om, at vi alle har et ansvar for vores fælles fremtid, dvs. bidrage til at løse udfordringerne med klimakrise, finanskrise, pres på den offentlige sektor, mangel på arbejdskraft, digitaliserings- og AI-dilemmaer og stigende social ulighed,” lyder det fra Christina Grøntved, der er administrerende direktør for Incita.

Hun oplevede, at de tilstedeværende politikere i partilederdebatten var klar til at sænke de ideologiske parader og samarbejde på tværs.

Andre vi talte med, var skuffede over den boble som christiansborgpolitikerne, trods sommerfrisk drilleri stadig befandt sig i.

”Jeg er bange for de ikke har forstået alvoren,” lød det fra flere sider.

Online opkøb for milliarder

Eftermiddagsprogrammet var som sagt fyldt talere fra ind- og udland. Her kunne man bla. møde den amerikanske ‘Succession’-skuespiller Jeremy Strong, CEO Eva Berneke fra den verdensomspændende satellitoperatør Eutelsat, Paris, den danske el-bilentreprenør Henrik Fisker, Fisker Inc., og Jens Bjørn Andersen, CEO, DSV Transport & Logistics.

Sidstnævnte gav en næste ydmyg, men optimistisk og indlevende beskrivelse af hvordan det er at stå i spidsen for en succeshistorie uden sidestykke. DSV har nemlig igennem de seneste 20 år forfulgt deres opkøbsstrategi og overtaget flere konkurrenter og transformeret dem ind til DSV.

En strategi der betyder, at DSV er Danmarks Næststørste målt på omsætning.

Jens Bjørn Andersen fortalte bl.a. om, hvordan det er at bryde normen og gøre noget, som man aldrig har troet man kommer til, som da DSV under Corona købte Global Integrated Logistics fra Kuwait for mere end 30 milliarder kroner uden af have mødt modparten. Alt foregik online.

For ham, at se slår de seneste tre år slår alt, hvad han tidligere har oplevet, så han ser frem til, hvornår det er han næste gang skal gøre noget han aldrig havde troet han skulle gøre, fortæller han til journalist Charlotte Beder, fra TV2, som faciliterede hele eftermiddagen.

Modslutningen af eftermiddagen uddelte man Dansk Erhverv-prisen, som i 2023 gik til JN Data, for sit energieffektive datacenter, der sender overskudsvarme ud i fjernvarmenetværket. Prisen blev overrakt af kronprinsesse Mary.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply