Efter flere års stilstand steg kommunernes samarbejde med den private sektor sidste år og nu viser de kommunale nøgletal, at den stigning fortsætter.Læs også: Kommunernes samarbejde med den private sektor stiger for første gang i flere år
På landsplan gav kommunerne i 2022 private virksomheder mulighed for at byde ind på i gennemsnit 27,5 procent af deres udbudsegnede opgaver og det er en stigning på omkring 0,6 pct i forhold til året før. Resten løser landets kommuner selv.
Der er dog store kommunale forskelle. Hele 34 procentpoint mellem den højeste og laveste IKU og det peger i retningen af at, der er et stort potentiale for yderligere offentlig-privat samarbejde. Det er her værd at bemærke kun seks kommuner har en IKU på over 34.
I 2022 løste landets kommuner ifølge Dansk Industri udbudsegnede opgaver for 269 mia. kr., hvoraf 73,4 blev konkurrenceudsat. Det er det højeste niveau nogensinde.Læs også: Dansk Industri prikker til kommunalpolitikerne forud for budgetforhandlingerne
Men hvor meget er samarbejdet så reelt steget i kroner og øre?
Fremgangen svarer til en opgaveværdi på 1,6 mia. kr. Til sammenligning købte Frederiksberg Kommune, der ligger i TOP-30 med en IKU på 29 pct. ind for omkring 1.7 milliarder kroner.
Langt mellem nr. 1. og nr. 2.
Gribskov Kommune har de sidste 10 år ligget på en sikker førsteplads. Med en IKU på 54,7 pct. er kommunen, den der markedsprøver flest udbudsegnede opgaver. Kommunen ligger hele 16 point foran den nærmeste som er Jammerbugt.
I den anden ende af spekteret finder man kommuner som Bornholm, Tårnby og Skive, der kun lader virksomhederne byde ind på at løse ca. en femtedel af deres udbudsegnede opgaver.
Ifølge en analyse fra Dansk Industri er der et potentiale for at udbyde opgaver for 39 milliarder kroner mere, hvis kommunerne alene følger, det organisationen beskriver som best practice, der er et gennemsnit af de ti kommuner der udbyder flest udbudsegnede opgaver.
Det ville i runde termer betyde, at de 10 kommuner med den laveste IKU skulle ud at fordoble andelen af deres udbudsegnede opgaver.
Størst bevægelse i bunden af skalaen
Ser man på bevægelserne blandt de top- og bundplacerede kommuner, kan man iagttage, at de 60 pct af kommunerne i Top-ti er gengangere fra sidste år, hvor 80 pct. af de kommuner der befinder sig på en bundplacering, er nye i gruppen.
I toppen er det Ringsted, Brønderslev og Guldborgsund kommuner, der er dem der har bevæget sig mest de sidste ti år. De har bevæget sig op ad listen fra en placering i 2012 som henholdsvis nr. 33, 35 og 46. Odsherred er også ny i Top-ti, men har bevæget sig fra en plads som nr. 13.
I bunden af skalaen er det Aarhus, Randers og Thisted, der har rykket sig mest i nedadgående retning fra en placering som henholdsvis nummer 37, 50 og 58.
De øvrige kommuner lå alle i og omkring den sidste tredjedel af kommunerne i 2012.