Skip to main content

Regeringen vil i sit finanslovsforslag for 2023 afsætte 43,1 millioner kroner til ugeaviserne.

Det siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til Avisen Danmark.

– Det er vigtigt, at der findes lokalmedier i hele Danmark. De er med til at binde Danmark sammen og skabe et fællesskab om de vigtige historier fra dagligdagen i Danmark, siger Engel-Schmidt til mediet.

Finanslovsforslaget ventes at blive præsenteret torsdag.

Pengene skal ifølge ministeren være med til at sikre, at lokalmedier rundt omkring i landet fortsat findes i fremtiden.Ifølge Danske Mediers adm. direktør Mads Brandstrup er lokalmedier helt afgørende demokratisk infrastruktur for borgerne i de mindre byer og landdistrikterne. Men regional- og lokalmedier er særligt udsatte og følsomme overfor tidens udfordringer og ændringer i forretningsudviklingen. Derfor har brancheorganisationen arbejdet længe på at få politikerne til at frigøre midler til ugeaviserne.En stribe lokalaviser i København er nedlagt

Meldingen kommer, efter at flere ugeaviser i begyndelse af året har afskediget redaktionelle medarbejdere.

Senest meldte mediekoncernen JFM tirsdag ud, at en stribe lokalaviser i København nedlægges og bliver lagt ind under den lokalavis, der har titlen KøbenhavnLiv. Samtidig vil lokalaviserne ikke længere blive omdelt til husstande.

Det er lokalaviserne NordvestLiv, NørrebroLiv, SydhavnenLiv, KøbenhavnLiv Weekend og VesterbroLiv, der nedlægges. I stedet skal udgivelsen KøbenhavnLiv dække de bydele.

Modsat overlever lokalaviserne på Frederiksberg, dele af Amager, Valby, Østerbro og Vanløse.Godt nyt for lokaljournalistik

Hvilke ugeaviser som får del i millionerne, er ikke afklaret, skriver Avisen Danmark. De enkelte aviser skal søge om pengene. Derefter vil de blive fordelt.

Hos brancheorganisationen Danske Medier er administrerende direktør, Mads Brandstrup, ganske tilfreds med ministerens udmelding.

Han mener, at det er rigtig godt nyt for lokaljournalistik og nærdemokrati. Men det haster med at få puljen ud og leve: 

– Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til branchen og nu udviser reel handling ud fra løfterne. Der har alt for længe været behov for afklaring om den lovede håndsrækning til ugeaviserne, og det kan ikke gå hurtigt nok med nu at få midlerne ud på de lokale ugeavisredaktioner, siger han.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er ligeledes tilfreds. 

– Lokalmedierne spiller en nøglerolle i de danske landdistrikter. De er tættest på borgerne og deres hverdag og er på den måde en vigtig forudsætning for lokaldemokratiet, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply